Вести

БРНАБИЋ: ЦИЉ НАМ ЈЕ ДА СЕ НОВИНАРИ ОСЕЋАЈУ БЕЗБЕДНО ДОК РАДЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић подсетила је да су, када је реч о медијској стратегији, формиране две радне групе, једна за праћење имплементације Стратегије и једна за заштиту и безбедност новинара, истичући да је циљ да за новинаре Србија буде безбедно окружење за рад.

Брнабић је током онлајн дијалога са члановима Националног конвента о Европској Унији, на којем су теме поглавља 23 и 24, навела да се са том радном групом састаје једном месечно и најавила да ће следећи састанак бити 26. фебруара.

Истакла је да су за сада издвојене три важне теме у овом тренутку.

То су отварање СОС линије за све представнике медија на које ће моћи да пријаве увреде и претње, затим портал на којем ће бити информације о тој проблематици и трећа да се са Заштитником грађана направи једна јединствена листа претњи и увреда медијима.

Јединствена листа претњи и увреда значиће да не би, као што је, како каже, случај тренутно, имали неколико тих листи које се разликују по броју претњи.

"На званичној листи имали бисмо један број, сви бисмо знали о чему причамо и могли бисмо заједно да гледамо како да решавамо случај по случај. То је једини начин да унапредимо ову област", рекла је Брнабић.

Посебни фокус дијалога су питања медијске стратегије, уставне промене и борба против корупције, а Брнабић је истакла да је владавина права један од три основна приоритета новог мандата Владе и њеног личног фокуса.

Према њеним речима, нова Влада посвећује пажњу владавини права колико је то чинила приликом првог мандата када је реч о дигитализацији и образовању.