Вести

БРНАБИЋ: ДРЖАВА УЛОЖИЛА ЗНАЧАЈНА СРЕДСТВА У СИЈАРИНСКУ БАЊУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је Сијаринску бању и Специјалну болницу Гејзер у општини Медвеђа и истакла да је договорено да се уради пут како би се та бања повезала са Пролом, Луковском и Куршумлијском бањом.

Брнабић је изразила задовољство што је, како је истакла, држава уложила значајна средства у Сијаринску бању и додала да је то предео огромног потенцијала.

"Важан пројекат који треба да гурамо у будућности, а који смо сада договорили је повезивање са Куршумлијом преко Радан планине. Тим путем ћемо Сијаринску бању повезати са три прелепе бање у Куршумлији - Пролом, Луковском и Куршумлијском или Краљевском бањом, Ђавољом вароши, а ту имамо и Царичин град", рекла је Брнабић.

Навела је да у овом крају постоји огроман потенцијал за туризам и истакла да ће држава наставити да улаже и у Сијаринску бању, и у Медвеђу и у Јабланички округ, пре свега у туризам јер је, како је рекла, у неке од општина тог округа тешко довести стране инвеститоре.

"Зато треба да уложимо више у наше природне ресурсе, пољопривреднике, предузетнике, микро, мала и средња предузећа - да вдимо да све оно што можемо сами, сами и урадимо, да се не ослањамо у оваквим пределима на стране директне инвестиције. Ако дођу, добро су дошле и ми ћемо им помоћи, али док чекамо и припремамо окружење да их доведемо да видимо шта је то што можемо да урадимо само са нашим људима одавде", рекла је Брнабић.

Навела је да ће у Јабланичком округу бити и наредна два дана, додајући да ће данас посетити и Лебане и Бојник, а да ће сутра отићи у Лесковац, Власотинце и Црну Траву.

"Намера је дођем у сваку локалну самоуправу, видим најмање по један пројекат који смо урадили и разговарам о томе шта додатно треба да урадимо и где додатно треба да уложимо да бисмо даље градили и подизали Србију", рекла је Брнабић и додала да ће, након Јабланичког, посетити Топлички и Пиротски округ.

Трудимо се да Царичин град буде на УНЕСКО-вој листи

Брнабић је изјавила да се држава труди да археолошко налазиште Јустинијана Прима (Царичин град) буде на УНЕСКО-вој листи заштите и изразила наду да ће то додатно привући туристе у тај крај наше земље.

Брнабић је рекла да ће током посете Јабланичког округа обићи и Царичин град како би видела шта може додатно да се уради, када је реч о том археолошком налазишту.

"Уложили смо значајна средства, преко Министарства културе и информисања. Та ископавања радимо са нашим партнерима из Француске и са тиме ћемо наставити, а данас ћу видети шта још треба да урадимо да бисмо заокружили целу ту причу и то археолошко налазиште учинили доступним за све наше грађане, али и туристе из целог света", рекла је Брнабић.