Вести

ГОЈКОВИЋ СЕ САСТАЛА СА МИНИСТАРКОМ КУЛТУРЕ РЕПУБЛИКЕ ФРАНЦУСКЕ

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се у Паризу са министарком културе Републике Француске Розелин Башло Наркан, а на састанку је истакнуто да културна сарадња представља један од значајних сегмената укупних односа Србије и Француске, као и да јачање културних веза доприноси још бољем међусобном упознавању два народа, која негују снажне историјске везе.

Гојковић је указала да снажан подстицај развоју односа у области културе и културне баштине, као и подршку раду културних центара пружа заједничка изјава два председника Александра Вучића и Емануела Макрона, у којој је поље културе посебно истакнуто.

Гојковић и Башло Наркан су се сагласиле да је област филма важно поље за сарадњу, на основу недавно потписаног Споразума и истакле значај развоја европске кинематографије, и у том контексту сарадње и партнерства српске и француске кинематографије и копродукције.

Имајући у виду све већи значај стрипа као уметности која има све више поштовалаца, а на основу потписаног Споразума поздравиле су сарадњу Француског Института и план укључивања Народне библиотеке Србије и целе библиотечке мреже у Србији, у циљу промоције уметности стрипа и анимирања уметника, а размотриле су могућности сарадње и у области циркуске уметности.

Гојковић је нагласила и да Србија посебно пажљиво прати културну политику Француске, као и да је важна сарадња и на институционалном плану и да је наша земља отворена за размену експерата и искуства у области музеологије, као и да је значајна подршка Француске на том плану. Башло Наркан је указала да је пандемија зауставила сарадњу на том пољу, али да је Француска спремна да у догледно време прими српске стручњаке.

Гојковић је истакла могућност сарадње у оквиру пројекта Нови Сад - Европска престоница културе 2022. године, имајући у виду да је планиран низ догађаја, као и чињеницу да се поклапа са почетком председавања Републике Француске Европском унијом, и упутила позив Розелин Башло да дође на отварање ове манифестације у Новом Саду, које је планирано за јануар 2022. године.

Гојковић и Розелин Башло разговарале су о могућностима реализације пројекта Дворци Србије, који обухвата 118 двораца, вила и летњиковаца на територији Србије уз помоћ европских фондова. Договориле су да се направи листа приоритета од 30 објеката за обнову, као и да се уз подршку француских екперата утврди најбољи начин да овај историјски, културни и туристички потенцијал Србије заживи.

Гојковић је указала је и да вечерашња изложба „Пролазници“ нашег сликара Милана Маринковића Цилета у Српском културном центру Републике Србије, којом се наставља рад ове институције од великог је значаја како за Србију и представљање наше културе, тако и за јачање веза са Француском.

Гојковић је упутила позив министарки културе Француске да дође у званичну посету Србији у циљу даљег унапређења односа.