Вести

ГОЈКОВИЋ У ЉУБЉАНИ СА ДИРЕКТОРКОМ ФОРУМА СЛОВЕНСКИХ КУЛТУРА

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе и информисања Маја Гојковић састала се у Љубљани са директорком Форума словенских култура Андреом Рихтер, а на састанку је истакнуто да је заједнички циљ повезивање и сарадња у области културе земаља чланица Форума како би култура са словенског простора била препознатљивија и видљивија.

Гојковић, која је председавајућа Управног одбора Форума словенских култура, у новом седишту Форума у Љубљани, разговарала је са Рихтер о даљем раду Форума и значају интензивирања сарадње и активности свих земаља чланица на очувању заштите културне баштине и промовисања културе и савременог стваралаштва земаља словенског говорног подручја.

Гојковић и Рихтер су разговарале о активности на изради Стратешког плана за 2022-2027. године, што ће допринети промоцији међукултурног дијалога словенских култура, јачању узајамног разумевања и сарадње, неговања културне разноликости и побољшања видљивост Форума.

Гојковић је нагласила да Србија активно учествује у више програма Форума и да је посебно активна сарадња у области савременог стваралаштвa, као и културног наслеђа и настојаће да и у будућности додатно ојачају ове активности.

Гојковић је навела и да пројекат Нови Сад - Европска престоница културе 2022. године представља изузетну прилику за сарадњу и да се и у том контексту представе активности Форума словенске културе.

Министарка је рекла да ће у оквиру председавања Форума словенских култура Србија бити домаћин манифестације доделе награде Жива у области музејске делатности, која окупља најеминентније представнике музеја из земаља словенског подручја.

Гојковић и Рихтер су се сагласиле да је важан наставак Програма словенског наслеђа у очувању културног наслеђа и унапређивања сарадње на пољу музеологије, кроз активности у оквиру пројеката Жива и Рута књижевница. Гојковић је напоменула да Србија подржава и иницијативу за сертификовање културне руте "Жене-писци словенских земаља".

Истакнуто је да је посебно значајно настављање књижевног програма "100 словенских романа" у оквиру ког се одвија преводилачка и издавачка делатност.

Форум има 13 земаља чланица: Белорусија, Босна и Херцеговина, Бугарска, Северна Македонија, Пољска, Руска Федерација, Словачка, Словенија, Србија, Украјина, Хрватска, Црна Гора и Чешка Република.