Вести

J. Јоксимовић: Нижи цензус - импулс европској вредности плурализма

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић поручила је да се чуди "толиком опрезу" и да је изненађује коментар на иницијативу о смањењу изборног цензуса са пет на три одсто известиоца ЕП за Србију Владимира Билчика, који је рекао да се изборна правила не мењају у години избора.

Јоксимовић је рекла да је исто и са изјавом председавајуће Делегације ЕП за Србију Тање Фајон која је, поред осталог, рекла да су радикалне промене изборних правила тако близу избора веома опасна тактика.

"Посебно ме изненађује коментар да се изборна правила не мењају у години избора, који је у својој изјави изнео известилац Европског парламента за Србију Владимир Билчик, као један од медијатора дијалога управо о побољшању изборних услова, у години избора, а на тему идеје ининицијативе о смањењу цензуса са 5 на 3 одсто за политичке партије", рекла је Јоксимовић.

Јоксимовић је рекла да толико недоследности и инверзивне логике може да очекује од представника дела опозиције којој ни смањење цензуса на три одсто тешко да би омогућило улазак у Парламент, али да се од медијатора из ЕП очекује више привржености плурализму демократске политичке утакмице, која се овим предлогом свакако оснажује, као и институције Парламента као највишег законодавног представничког тела свих грађана.

"Па бар би посланици Европског парламента, чије су партије кроз иглене уши прешле праг за улазак у европарламент, требало да се и сами охрабре и инспиришу таквим иницијативама", рекла је Јоксимовић.

То ће само учинити добро грађанима и њиховим нијансираним интересима, истичући да је јачање демократија тема свих тема одговорних политичара према грађанима и Србије и свих европских земаља.

"То су европске вредности плурализма на делу", рекла је Јоксимовић.