Вести

ЈОКСИМОВИЋ: КРЕЋЕ ПОДРШКА ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЛОКАЛНОМ РАЗВОЈУ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић је подсетила да је у Бојнику била пре скоро две године и да јој је тада додељена плакета за допринос због пројекта индустријске зоне Косанчић.

"Стварно сам се потрудила да помогнемо да добијете ових милион евра за агробизнис зону у Косанчићу која је врло важна. Међутим, да бисмо сви били поносни и задовољни, а не да бисмо делили плакете једни другима, ми морамо ово да реализујемо јер од овога ви морате да имате директну корист", истакла је Јоксимовић.

Навела је да на томе мора да ради и локална самоуправа, а не да се све чека из Београда.

"Сви заједно да радимо и да видимо како можемо да оживимо овај велики пројекат. Добра ствар је да је ових милион евра заиста наменски потрошено, урађене су приступне саобраћајнице и све што је било неопходно од инфраструктуре да би инвеститори овде дошли", рекла је Јоксимовић.

Навела је да је реч о површини од 53 хектара од којих ће 33 хектара бити пољопривредно земљиште, док је остатак намењен за индустријска постројења.

"Ово је једна од развојних шанси општине Бојник јер се већина становништва ту бави пољопривредом, а да бисмо то унапредили морамо да доведемо инвеститоре. То је велики задатак за све нас", рекла је Јоксимовић.

Захвалила је Европској унији која је издвојила милион евра, наводећи да то није мало ни за велике градове, а камоли за мање место као што је Бојник.

"Верујем да ћете сви уложити своје напоре да од овога ви и ваша деца имате корист и да можете да останете овде и живите боље. Ми вам обећавамо да ћемо и даље радити све што је до нас да помогнемо, али вас молим да сви будемо активни и да не чекамо само шта ће неко да донесе, већ да посебно локална самоуправа и председник општине ураде свој део посла јер то је оно како можемо да реализујемо пројекте", рекла је Јоксимовић.

Најавила је да креће нова перспектива ЕУ ПРО, односно подршка Европске уније локалном развоју.

"Јабланички округ је до сада прилично добро користио ова средства. Сада иду нови позиви где ће бити више од 45 милиона евра на располагању и позивам све општине у Јабланичком округу да припремају овако добре пројекте, посебно оне који су везани за одрживу пољопривредну производњу и да покренемо овај крај", рекла је Јоксимовић.

Како је навела, тим је средствима урађено прво комунално опремање "онога што ће бити индустријска зона у Бојнику".