Вести

ПЕТКОВИЋ: СРБИЈА БРИНЕ О СВОМ НАРОДУ

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Владе Републике Србије др Петар Петковић оценио је да најавама за некаквим реципроцитетом и одузимањем регистарских таблица Приштина жели да сахрани дијалог.

Петковић је подестио да неће моћи да иде на Косово и Метохију током кампање за локалне изборе пошто му је то Приштина забранила.

Нагласио је да се тиме крши споразум о посетама званичника и додао да је о томе обавестио специјалног представника ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослава Лајчака на трилатералном састанку у Бриселу.

"Најавама о реципроцитету и одузимању регистарских таблица Приштина жели да сахрани дијалог", рекао је Петковић.

Петковић очекује да се дијалог на експертском нивоу настави у октобру. Београд жели да учествује у наставку дијалога, отворени смо за све теме - о слободи кретања, Заједници српских општина (ЗСО), енергетици, правосуђу, питању несталих.

Са друге стране, напоменуо је да Приштина бежи од свих тема, да не жели да испуни обећано.

Говорећи о састанку председника Александра Вучића и представника Срба са Косова и Метохије и кандидатима Српске листе за градоначелнике на предстојећим локалним изборима, истакао је да је још једом потврђено јединство.

"То јединство постоји између Српске листе и Београда. Вучић је још једном подржао искључиво кандидате Српске листе јер се тиме чува пупчана врпца између државе Србије и српског народа на Косову и Метохији", навео је Петковић.

Како је нагласио, то је порука мира и да Србија брине о свом народу. "Још ћемо снажније подржавати наш народ, наставићемо да се боримо и на дипломатском и на економском плану", додаје Петковић.

Истакао је да су представници Српске листе пренели Вучићу узнемиреност народа на Косову и Метохији због најава из Приштине које се односе на кршење Бриселског споразума, и то споразума о енергетици и правосуђу у светлу срамне пресуде Ивану Тодосијевићу, али и најавама да ће се уводити некакав реципроцитет и одузимати регистарске таблице.

"Тиме се угрожава живот и слобода кретања српског народа на Косову и Метохији, за шта су представници Срба поручили да то неће немо посматрати. Уколико Приштина настави са сличним потезима ситуација ће се вратити десет година уназад, пре Бриселског споразума", указује Петковић.

О изборној кампањи

Навео је да је кампања за локалне изборе на Косову и Метохији почела у среду.

Поновио је да Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије сваког дана ради на томе да се косовски Срби осећају као да живе у централној Србији.

"Градимо нових 17 зграда у Косовској Митровици и нову зграду универзитета", додаје Петковић.

Подсетио је да поред редовног буџета Канцеларија за Косово и Метохију Владе Републике Србије, држава кроз ребаланс буџета обезбедила додатне четири милијарде динара за капиталне пројекте и једнократну помоћ народу на Косову од 100 и 200 евра.