Вести

ВУЧИЋ: МИР И СТАБИЛНОСТ ОД КЉУЧНОГ ЗНАЧАЈА ЗА ЦЕО РЕГИОН

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се са српским чланом Председништва Босне и Херцеговине Милорадом Додиком. Двојица саговорника оценили су да су мир и стабилност од кључног значаја за цео регион.

Председник Додик је истакао да се против Републике Српске и српског народа у БиХ води беспризорна политичка и медијска кампања, не само у Сарајеву, већ и у бројним западним центрима моћи. Kао пример за то, Милорад Додик је указао на обележавање Дана Републике Српске и најбруталније увреде које су тим поводом уследиле из Сарајева и из уста многих западних политичара, а који су обичан догађај на коме су присуствовале регуларне и легалне полицијске снаге Републике Српске представили као претњу миру, док стварно угрожавање мира од стране муслиманских паравојних јединица, Зелених беретки, и њихово окупљање у Сарајеву и Бужиму, нису ни поменули.

Додик је нагласио да је српском народу готово немогуће да се избори за правду и доследно провођење Дејтонског споразума због једностраног и пристрасног приступа, пре свега Сједињених Америчких Држава.

Вучић је оценио да су санкције САД против Милорада Додика и других званичника Републике Српске ужасан преседан, те да једино могу да донесу катастрофалне последице по развој односа између три народа и два ентитета у БиХ, али и шире, у целом региону.

“Санкције су увек доносиле само проблем, а никада решење”, додао је Вучић.

Имајући у виду тежину позиције целокупног српског народа, а посебно непримерене и неправедне притиске који се проводе против Републике Српске и њеног руководства, Вучић је замолио Додика и све политичке снаге у Републици Српској да учествују у раду заједничких институција у БиХ и на најбољи начин штите интересе српског народа и РС.

Вучић је истакао да је свака одлука на руководству РС, али да и председника Додика и све политичке представнике у РС моли да размотре његов предлог, јер је јасно да неки политички чиниоци који суштински угрожавају стабилност целог региона, неистинама и инсинуацијама, кривицу покушавају да пребаце на српски народ и РС.

“Моја молба председнику Додику и свим политичким факторима у РС није захтев да се са било чим сагласе, или за било шта гласају, напротив, моја молба је да сто где треба да седе представници РС не буде празан и да се на најбољи могући начин боре за интересе ентитета и српског народа”, нагласио је Вучић.

Вучић је понудио да председнику Додику и свим институцијама и политичким представницима у Бања Луци образложи свој предлог.

Вучић и Додик разговарали су и о томе да Република Србија припрема значајну финансијску подршку Републици Српској, те да ће о томе тимови двојице председника и двеју влада убрзати разговоре и у најскоријем року обавестити јавност.

Вучић и Додик договорили су и одржавање великог сабора Републике Србије и Републике Српске, укључујући и заједнички састанак двеју влада, за 27.јануар, када ће се одлучивати о стратешким економским пројектима и даљем унапређењу сарадње у свим областима између Републике Србије и Републике Српске.