Вести

ВУЧИЋ: ПРИШТИНСКА СТРАНА ДОШЛА СА НАМЕРОМ ДА ДИЈАЛОГА НЕМА

Председник Републике Србије Александар Вучић истакао је да му је после преспаване ноћи, јасно да је приштинска страна на јучерашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу дошла са намером да натера Србију да из дијалога изађе, односно да дијалога нема.

Вучић је, обраћајући се медијима, рекао да је сазвао конференцију како би грађанима поднео извештај о јучерашњој седници и најавио да ће 22. јуна бити одржана седница Народне скупштине Србије на којој ће говорити подробно, детаљно, темељно о апсолутно сваком питању од кључног значаја за ситуацију на Косову и Метохији, плановима и идејама Србије, али и објективном ситуацијом са којом се суочавамо у међународној заједници.

"Јуче је настављен дијалог између Београда и Приштине под покровитељством Европске уније. То је била до сада најчуднија фаза. После преспаване ноћи могу да потврдим са извесношћу, готово потпуном сигурношћу, да су они који су дошли с приштинске стране желели да нас наведу да напустимо, односно да дијалога не буде. Све што су радили, тражили, говорили је значило „желимо да избегнемо дијалог, разговор““, објаснио је Вучић.

Вучић је истакао да је на озбиљан начин разговарано само на једну тему, и то кратко, а то су нестала лица.

"Желимо да постигнемо сваку врсту договора око овог питања, да покажемо људима да не желимо никога да сакријемо, а истовремено успемо да се изборимо да приштинска страна нама и међународним институцијама омогући прилаз одређеним местима на Косову и Метохији како бисмо могли да извршимо одређена ископавања“, рекао је Вучић.

Неће ископавање да не буде да су Албанци чинили злочине

Вучић је изјавио да је албанска страна одбила у Бриселу тему несталих на Косову и Метохији и ископавање локација која желимо да претражимо да не би, како су рекли, испало да су Албанци чинили злочине.

Шеф њиховог преговарачког тима за то питање је рекао да неће да дозволе ископавање, јер ће то да буде главна вест, па би неко могао да помисли да су Албанци чинили злочине, рекао је Вучић и додао да су се сви јуче у Бриселу чудили на ту констатацију.

Вучић је рекао да Србија не жели ништа да крије и да је са своје стране изашла у сусрет и претражила 21 локацију до сада, које су тражили Албанци.

''Ми не желимо да штитимо никога ко је чинио злочине", поручио је Вучић и додао да Београд није ништа крио и да је о свему обавештавао међународну заједницу.

Каже да је од 21 локације на четири места пронађена тела за која се претпоставља да су били Албанци, а да је Приштина до сада дозволила ископавање само на једној локацији на Косову и Метохији од укупно 11 које ми желимо да претражимо.

На последњој локацији Кижевак је пронађено 11 остатака два тела за које је утврђено да су Албанци, на основу ДНК анализе.

Навео је да наша страна тражи да се претражи локација Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Југово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и Меја Ђаковице.

Ни за једну од ових локација још нисмо добили одговор од приштинске стране, додао је Вучић.

Вучић је рекао да је Приштина дозволила само да се претражи локација Бункер код Ђаковице где је пронађено седам тела српских жртава, из породице Шутаковић и Петковић.

Вучић је нагласио да је решавање питање несталих веома важно за мир и стабилност и веће поверење Срба и Албанаца.

Ипак, њихов кључни аргумент је био да то није суштина већ да се смени Вељко Одаловић у нашој комисији за нестале, рекао је Вучић и додао да је реговао преооштро када је Курти назвао Одаловића Герингом и Гебелсом и тражио да га склонимо.

"Просто сам био изненађен да неко може да користи такав речник и да се тако односи према једној сувереној и независној земљи, што све Косово није", додао је Вучић.

Куртијеви предлози показују да неће дијалог, већ признање

Вучић је рекао да на неозбиљност албанске стране током јучерашњих разговора у Бриселу и у том смислу обавестио грађане наше земље о ономе што су представници тражили од београдске делегације.

Вучић је рекао да су четири питања поставили, а да је прво било да траже признање Косова од Србије.

"Понављао је - када, када, када, када и на то је добио само једном чврст и јасан одговор, никада", рекао је Вучић и навео да је Курти мислио да Србија мора да прихвати оно што они кажу и то посебно јер се 10 пута позивао на америчког председника Бајдена који је то у писму написао.

Вучић истиче да је рекао да је Србија независна земља и да има другачији став према Косову у односу на САД и да тај став не мења по питању јужне српске покрајине.

"Тада је Куртијева реакција била још жешћа и говорили су како се ми наоружавамо због њих, што нисам имао потребе чак ни да демантујем, иако је бесмислено то што прича", рекао је Вучић.

Каже, рекао је да Србија има права да се наоружава, ојачава и да штити и одвраћа евентуалног непријатеља.

"Рекли су и да купујемо од Руса и хоћете са њима да нападате, ја сам рекао да овога пута купујемо од Француза, па нешто и од Шпанаца и нису знали шта да кажу, не знају шта ће са собом", рекао је Вучић.

Вучић каже да се на тај начин дошло и до другог питања, а то је предлог декларације о миру, коју могу само да направе суверене и независне државе.

"На сваки начин су покушали да употребе реч мир, на чему смо ми инсистирали, а да погурају причу о независности, што је било јасно и европским представницима који су коректно реаговали", рекао је Вучић.

Вучић каже и да су испоручили захтев да ЦЕФТА више не буде ЦЕФТА, већ СЕФТА и објаснио да су желели нови договор у који би Косово било укључено као призната држава и од стране Србије, а не да иду под споразумом који имамо где је Косово са звездицом.

"Опет иста прича, на мала врата да покушају да издејствују независност", рекао је Вучић.

Као невероватно оцењује то што су одбијали константно да испуне оно што је већ договорено и формирање Заједнице српских општина.

Курти је то одбијао и говорио о 14. фебруару, односно о изборима када је Курти победио на изборима.

"Не постоји важнији датум од тог фебруара јер од када је он победио на изборима, све претходне њихове владе су биле нелегитимне и непостојеће и он неће да прихвати то, већ ће да види шта ће да ради у будућности", наводи Вучић.

Додаје да је тада Курти изашао са предлогом на који су се сви насмејали, а то је да и на Косову буде формиран национални савет за Србе по узору на националне савете у Србији.

"Ту ништа не можете да урадите, сем да се насмејете. Али, то говори о немогућој атмосфери у којој се види да неко не жели дијалог", закључио је Вучић.

Додаје да не сматра да је недостатак разговора добар за нас јер се плаши да таква врста неодговорности и неозбиљности може да доведе до ескалације сукоба на Косову и Метохији.

Дијалог у немогућој атмосфери

Вучић je рекао да је поносан на то како се српска делегација борила у Бриселу у, како је рекао, немогућој атмосфери у којој неко не жели дијалог.

Вучић је у обраћању јавности истакао да неодговорност и неозбиљност коју је показала приштинска страна није добра за нас, јер може да доведе до ескалације ситуације на Косову и Метохији, и изазову друге неодговорне људе који могу да направе инциденте.

Вучић је рекао да је међународној заједници упутио апел и молбу да воде рачуна да нам се не догоде инциденти и било шта што би могло да угрози мир и стабилност у региону.

"Када сам упутио апел за стабилност и мир, онда су рекли да не буде провокција са ваше стране. Знате која је провокација са наше стране, то је држање литургија у српским црквама које су, како тврде, добиле земљиште током владавине Слободана Милошевића. Литургија у цркви у Приштини је провокација", пренео је Вучић и додао да је после тога остао нем 30 секунди.

Провокација нису графити, ни што мокре поред црква, ''ништа није провокација већ верски обред у СПЦ", приметио је Вучић указујући да после тога разумете о чему је реч.

Најавио је да ће у наредних седам дана бити организовани састанци са представницима народа на Косову и Метохији, о свим питањима.

Напомиње да су у Бриселу желели да покрену питање енергетике, али да се то није десило, јер нико није желео да разговара о тим питањима, као што је трафостаница Валич.

Истиче да је важно да се разговара на било који начин и да је Србија показала да је одлучна за дијалог.

"Србија ће увек бити за разговор, али за то је потребно да на другој страни буду рационални саговорници, указао је Вучић.

"Желим да верујем да је то могуће", рекао је Вучић.

Поносан је каже на српску делегацију која је имала припремљено све до детаља, укључујући документацију свих гробаља на Косову и Метохији која су уништена, све цркве и манастири који су оштећени.

Каже да се приштинска страна о несталима позивала на информације из тв емисије са Чанком и Душаном Михаиловићем, а да тзв. ОВК никада није имала архиву да се не би ушло у траг њиховим злочинима.

Најавио је да ће у скупштини у наредном периоду показати све детаље, а да ће са политичким странкама које желе извештај од свог председника, разговарати 21. јуна.

Имамо вакцине, срамота да неки имају више вакцинисаних

Вучић је апеловао на грађане да се вакцинишу, и рекао да је срамота да неке земље, које муку муче са бројем вакцина, имају већи проценат вакцинисаних, него Србија.

Имамо свих вакцина, и можемо да их делимо. Срамота је да неке земље имају већи проценат вакцинисаности, а муче муку са бројем вакцин, рекао је Вучић. Вучић је рекао да у Србији постоји проблем што неки људи због заверничких теорија мисле да је лоше да приме вакцину.

Корона ће се вратити на јесен. Имаћемо је у тешком облику, посебно имајући у виду што ће некима тада да прође седам до осам месеци од вакцинације. Зато и градимо болницу у Новом Саду, која се завршава, рекао је Вучић.

Фабрика у Рудној Глави се отвара пре Видовдана

Вучић је рекао да ће се обећана фабрика у Рудној Глави отворити пре Видовдана.

Већ се 29 жена из Рудне Главе налази на обуци у Јумку у Врању. У фабрици у Рудној Глави биће запослено 80 жена, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је циљ отварање фабрике да се одржи и подржи живот на начин на који је обећано тамошњим мештанима.

Пензионерима у овој години додатних 110 евра

Вучић је рекао да ће пензионери у овој години добити укупно додатних 110 евра. Вучић је нагласио да данас почиње исплата 3.000 динара за вакцинисане пензионере, а сутра за све остале пријављене грађане.

Вучић је пренео да се за 3.000 динара за вакцинисане пријавило 2.401.000 људи, а вакцинисано је 2,5 милиона.

Готово сви су се пријавили, констатовао је Вучић.

Рекао је да ће пензионери у септембру добити додатних 50 евра.

После исплате од 30 евра у мају, 50 евра у септембру, и других 30 евра у новембру као и сви грађани, пензионери ће у овој години добити укупно 110 додатних евра.

Подсетио је да је у новембру планирана и исплата 30 евра за незапослене.

Стање буџета одлично, дефицит ће бити нижи

Вучић је изјавио да је буџет државе у одличном стању пошто су приходи много већи, а расходи нижи него што је очекивано, због чега ће на крају године бити нижи дефицит буџета, и позвао министре да утроше новац предвиђен за инфраструктурне инвестиције, јер је то један од главних разлога економског успеха Србије.

"Ми смо јуче имали бољи резултат за две и по милијарде, пошто сваког 15. у месецу имамо приход око 40,5 миљарди, а имали смо сада 43 милијарде. Дефицит ће бити мањи од оног који смо предочили посланицима", рекао је Вучић.

Каже да моли премијерку Ану Брнабић да натера министре да више троше новац, али не на глупости, већ на инвестиционе и инфраструктурне пројекте.

"Треба нам улагање, а не новац, јер ћемо тако више вратити грађанима.

То је за нас од пресудног значаја и молим министре да буду одоговорни по том питању, јер је то један од кључних разлога успеха Србије у претходном периоду", навео је Вучић.

Војна вежба на Пештеру 27. јуна

Вучић је најавио да ће се 27. јуна на Пештеру одржати велика војна вежба, за коју каже да је до сада најзначајнија презентација моћи и снаге Војске Србије.

Вучић је обраћајући се грађанима позвао и све Крагујевчане да на национални празник, Видовдан дођу на стадион у Шумарицама где ће бити одржан највећи тактичко-технички збор икада који је приказан.

"Показаћемо све наше најмодерније хеликоптере, укључујући и МИ 35 и моћи ће да поред свег нашег оруђа, виде и српски панцир који смо купили од Руске Федерације", рекао је Вучић.

Додаје да ће као врховни командант Војске Србије замолити да грађани могу да виде и како изгледа лоцирање и гађање објеката у ваздуху наводећи да постоји могућност да добије и негативан одговор.

"Али, дођите, то ће бити леп дан, Видовдан, моћи ћете да видите и дронове. Ми смо наручили и нове дронове који могу да носе и 500 килограма", рекао је Вучић.

Брза пруга Београд-Нови Сад у саобраћају крајем фебруара

Вучић је изјавио да једва чека пуштање у саобраћај брзе пруге од Београда до Новог Сада, што ће бити крајем фебруара и да седне у брзи воз који је Србија купила од швајцарске компаније Штадлер.

Вучић је рекао да ће пруга бити завршена и пре тога, али да ће се након завршетка радова обављати тест вожње.

Вучић је рекао да ће брзи воз који смо купили од Швајарске бити даблдекер који ће ићи брзином од 200 километара на сат и да једва чека да се провоза том пругом, а посебно на делу вијадукта Чортановци.

Вучић је рекао да ће од 1. септембра почети радови и на другој деоници брзе пруге, од Новог Сада до мађарске границе.

Србија има стабилне финансије зато нам је потребан мир

Србија има стабилне финансије, поручио је Вучић и додао да је зато важно да имамо мир и стабилност у земљи, али и шире.

Вучић је у обраћању јавности рекао да је Србија данас трећа по стопи раста у Европи, после Луксембурга и Естоније.

Наша борба је, истакао, да додатно помогнемо стопу раста, да пробамо да будемо испред Естоније у Луксембурга.

Зато је за Србију важно, рекао је, да у другом кварталу остваримо раст између 12 и 16 одсто, што би допринело драстично већим пензијама и платама и њиховом додатном убрзању раста.

"Због тога апелујем на владу да министарства више троше новац да бисмо могли да поспешимо потрошњу и увећамо стопу раста", рекао је Вучић и додао да ће се стопа раста повећавати у многим областима, па чак и пољопривреди за 1,1 одсто.

Вучић је подсетио да ће за 20-так дана бити положен камен-темељац за фабрику у чију изградњу ће бити уложено сто милиона евра, а у којој ће Срби моћи да праве авиоделове у Пазови.

Вучић је најавио укидање обавезе плаћања пореза за обавезнике млађе од 40 година, затим трогодишње ослобађање пореза на зараде запослених који први пут улазе на тржиште рада, како и ослобађање пореза и доприноса за истраживачке центре, што ће допринети већем запошљавању младих и додатни подстицај за домаће компаније улажу у те центре.

Као добру вест Вучић је истакао да је у првих пет месеци ове године дошло до раста директних страних инвестиција на 1,413 милиарди евра, 12,7 одсто више у односу на период од пет месеци прошле године.

Истакао је да су велики прилив страних и домаћих инвестиције, извоз и потрошња три стуба на којима почива економски раст земље.

Као веома важно истакао је и резултат НБС, која је увећала златне резерве на 36,3 тоне и додао да ће се ићи на увећање резерви злата на 50 тона.

Повећање златних резерви, истакао је Вучић, важно је да имамо као баланс ако дође до нове светске кризе, али и за сигурност наших јавних финансија.

Додао је и да су девизне резерве Србије у време пандемије износиле преко 14 милијарди евра.

Надам се да ће неки важни људи да разговарају са Приштином

Вучић је изразио наду да ће, пред наставак дијалога Београда и Приштине, неки важни људи разговарати са Приштином.

Вучић је рекао да жели да верује да ће се приштинска страна појавити 25. јуна на даљу рунду дијалога, и да ће имати конструктивнији однос према самом разговору.

„То је важно за све нас, а можда и важније за њих“, поручио је Вучић одговарајући на питање шта може да се очекује од Приштине до наставка дијалога заказаног за 25. јули у Бриселу.

А упитан да ли има информације о томе да ли је шеф дипломатије Жозеп Борељ информисао председника САД Бајдена о томе како је протекао јучерашњи сусрет у Бриселу и да ли је било неких сугестија око тога, рекао да није упућен, али је пренео утисак како је Борељ био коректан у тим разговорима, као што је то био и изасланик Европске уније за дијалог Мирослав Лајчак.

Сви споразуми са Приштином на сајту Канцеларије за Косово и Метохију

Вучић је изјавио да се сви потписани споразуми између Београда и Приштине налазе на сајту Канцеларије за Косово и Метохију, да су трансперентни и доступни на српском и енглеском језику, као и на ћириличном и латиничном писму.

Вучић је тако одговорио на питање новинара да прокоментарише захтев председника покрета Ослобођење Млађана Ђорђевића да се објаве сви споразуми који су потписани са нелегалним институцијама у Приштини.

"Све наше споразуме можете да пронађете на сајту Канцеларије за Косово и Метохију, све од А до Ш, морате само да знате да читате и да имате довољно жеље да то прочитате, не да измишљате и да се бавите теоријама завере. Можете да конвертујете у ћирилично и латинично писмо и имате сваки споразум на оба писма, као и на енглеском језику", рекао је Вучић у ироничном тону.

Истиче да Србија у односу са косовским Албанцима нема шта да крије, већ да је поносна што је у тешким условима успела да оствари мир и економски напредак.

Додаје да када је постао председник Владе укупан БДП Србије у апсолутном износу био нешто мањи од 33 милијарде евра, а да ће ове године завршити на нивоу од 51 милијарду евра.

Истиче да је за тај напредак био потребан мир и добри споразуми.

"Својевремено сам рекао да ћемо се борити за остваривање и спровођење у дело Бриселског споразума, као што видите управо се то дешава, а онај ко избегава спровођење је албанска страна", истакао је Вучић.

Подсетио је да је то био и његов аргумента када је у априлу био у Косовској Митровици, када су, каже, грађани викали да је "издајник".

"Међутим, видите да сам био у праву. Зато што сам видео нешто даље и зато сам добро разумео шта се збива", рекао је Вучић.

Ако не могу да мењам стратегију, могу тактику

Поводом спекулација да је променио протокол разговора у Бриселу и да је непланирано том догађају присуствовао министар спољних послова Никола Селаковић, Вучић је рекао да је лично водио дијалог, јер се он одвијао на највишем ниову.

На опаску Н1 тв да је поред директора Канцеларије за Косово и Метохију јуче у Бриселу, Селаковић био формално шеф делегације, Вучић је рекао да је лично одлучио да члан делегације буде и министар спољних послова.

"Био ми је потребан због одређених података, односа са Борељом и то је био мој тактички приступ. Ја сам водио дијалог јер то је био разговор на највишем нивоу, а председник је изнад министра спољних послова", рекао је Вучић и додао:

"Немојте да се играте и правите логичке заврзламе да бисте рекли нешто за шта се залажете".

Истакао је да ће о делегацији у дијалогу са Приштином одлучивати Србија.

"Немамо намеру да признамо Косово, имамо намеру да разговрамо и чврсто ћемо бранити наше интересе", поручио је Вучић.

Говорећи о свом искуству у бриселском дијалогу, Вучић је истакао да нико не зна боље од њега ситуације и да, ако, како је рекао, не може да мења стратегију, може да мења тактику."Тактику мењам у складу са интересима Србије и нашег народа на Косову и Метохији", поручио је Вучић.

Протерали 250.000 Срба са Косова и Метохије, а оптужују нас за геноцид

Вучић је изјавио да Приштина нас оптужује за геноцид иако су Албанци са Косова и Метохије протерали 250.000 Срба и етнички скоро очистили српска места.

Вучић је, одговарајући на питање новинара какав је на то одговор Приштине и Брисела, рекао да албанска страна на то одговара да смо ми фашисти и хитлеровци који су учинили геноцид.

"А, то што ће да поднесу тужбу за геноцид, па, то није тужба која има везе са Србијом, већ је то њихова унутрашња одлука како би се наводно дошло до правде и свега другог", навео је Вучић.

Добре вести се не објављују већ негативне критике власти

Вучић оценио да смо постали робови кликова, и да се добре вести не објављују, већ негативне, и лажи имају више кликова, те је и критиковао што нико није реаговао на увреде на рачун премијерке Ане Брнабић.

Вучић је, на питање Тањуга како је вест остала незапажена у Србији да је амерички магазин „Форбс“ објавио чланак у којем је похвалио развој Србије и у којем се наводи да је Србија у последње 4 године остварила импресивни напредак, рекао да добре вести прођу незапажене код нас, јер ниједна добра вест није вест.

„Нећете рећи колико је БДП Србије порастао, да је Србија трећа у Европи. Ако има лоша вест она је вест, ако је добра она није вест. Као што можете да видите да у односу према људима са власти постоје двоструки аршини“, објаснио је Вучић.

С тим у вези је подсетио да је пре две недеље ухапшен Александар Јовичић, председник општине Палилула, као и да је пре њега ухапшен човек који је много дуже био председник Палилуле, Данило Башић из ДОС-овског режима.

„Нико се не би сетио имена тог човека који је прихватио кривицу, иде на нагодбу, зато што то није вест. А на Јовичићу су се иживљавали на најгори могући начин пишући бесмислене глупости с ким је био у вези пре 15 година. То све раде, и они медији које неки називају режимским, не у намери да се нанесе штету странци коју водим, већ због кликова. Сви смо постали робови кликова. Шта год измислио неко, шта се слаже има кликове“, објаснио је Вучић.

Вучић је додао да тај који има кликове после помисли да има неку врсту моћи и да може да управља државом.

„Јесте ли приметили да нигде није вест да је један истакнути функционер једне политичке странке ДОС-овског режима, који је мењао странке као и Мариника Тепић, адвокат Гајић Ани Брнабић рекао „ало глупачо покварена, олошу“. Јесте ли реаговали? Да ли би сте реаговали да је то рекао неко од нас?“, упитао је Вучић.

Вучић је рекао да та увреда није примећена јер је постало уобичајено да се неком из власти каже олошу, или га треба убити.

То је, констатује, постала нова нормалност.

„А ако кажете некоме са Н1 да му није добра фризура то је притисак на новинарство, када кажете њиховим политичарима да су крали, иако је то тачно, то је онда страшна кампања и језиви терор над онима који мисле другачије“, додао је Вучић.

Вучић је рекао да сви у земљи ћуте на добру вест и када „Форбс“ направи текст и покаже којом брзином Србија иде напред, као што сви ћуте и не реагују на вређање Ане Брнабић.

Уколико има злоупотреба, одговорни ће одговарати

Вучић је изјавио да ће проверити све информације у вези гасовода у Белој Цркви, као и давања новца спортском клубу у тој општини и уколико се установи да је било злоупотреба, онај ко је одговаран, одговараће за то.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара који је указао на то да су грађани Србије одвојили 987 милиона динара за гасификацију у Белој Цркви, а да данас тамо не постоји ниједан гасни прикључак, док је Промонт фирма која је довела гас у Белу Цркву направила хотел на Фрушкој гори, као и да је шест милиона динара за пар година дато за спортски колектив који нема ниједног члана у тој општини.

"Примарни гасовод је урађен, а пластика није урађена, то не би требало да је велики новац", рекао је Вучић и додао да ће у току сутрашњег дана његов комплетан одговор бити на сајту председника.

"Ако се утврди да су постојале икакве злоупотребе, онај ко је то учинио, одговараће", истакао је Вучић.

Када је реч о спортском клубу, Вучић каже да општине и градови помажу различите спортске клубове, као и да шест милиона динара за неколико година није велики новац.

"Али, не сме да буде злоупотреба уколико је клуб непостојећи и то ћемо провереити", навео је Вучић.

Мој брат хтео да помогне странци, то је све

Вучић је рекао да је поносан на своју породицу, као и на свог брата који је ишао у месни одбор у Новом Саду како би помогао странци чији је члан.

"Нисте га видели како пуши томпус са министрима, већ како са обичним људима гледа како може да помогне странци у којој је члан Главног одбора, то је све", рекао је Вучић одговарајући на питање поводом нових напада на његову породицу и претњи упућених његовом брату.

Иронично примећује да је велики криминал што је његов брат био трећи у реду на слици месног одбора Српске напредне странке.

Поводом твитера Зорана Чичка каже да не зна детаље, осим да је позвао људе у месним заједницама да узму снајпере. Истиче да правна држава треба да ради свој посао.

"Надлежни ће да раде свој посао, а тужиоци ће да одлучују да ли има поступка или нема", рекао је Вучић.

"Екплицитно или имплицитно знало се на шта се мисли", напомиње и додаје да је лицемерје оних што после претњи кажу да нису тако мислили.

Нећемо дозволити протеривање Срба оружјем са Косова и Метохије

Вучић је истакао да Србији ни случајно не треба још један сукоб са НАТО, али и да Србија не може да дозволи да неко оружје искористи како би протерао српски живаљ са Косова и Метохије.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара да ли Србија као држава има начина да сачува и заштити Србе на Косову и Метохији уколико дође до ескалације насиља над српским живљем.

"Наше је да дипломатски реагујемо, да решавамо ствари мирним путем, у нади да никоме никада неће пасти на памет да покуша оружје да искористи како би протерао српски живаљ са његових вековних огњишта", рекао је Вучић.

Према његовим речима, с обзиром да су руске трупе напустиле Косово и Метохију, сада једино можемо да разговарамо са НАТО.

"Зато сам ишао да разговарам са Столтенбергом, разговарао сам и молио их за поштовање свега онога што смо договорили у Бриселу у вези одласка оружаних формација на север Косова. Молио сам да се не прави прави војска јер немају та права према Резолуцији 1244. Наравно да их то не интересује", рекао је Вучић.

Како каже, у међувремену Србија прави снажнију војску него што је икада била.

"Али, ако ме питате да ли нам треба сукоб са НАТО-ом, ни случајно, једном смо имали сукоб и ја не желим да се такве ствари дешавају", рекао је Вучић.

Додаје да је истовремено спреман да каже и Албанцима и међународној заједници да Србија неће дозволити угрожавање живота и имовине нашег народа.

"Ту нема велике филозофије и ја мислим да у тој врсти равнотеже лежи наша снага јер ми да гледамо слике које приказују Србе на тракторима од негде да нам долазе не можемо", рекао је Вучић.

Истиче да је срце сваког од нас обележено тракторским колонама из Крајине, и да данас када долази 4. и 5. август и када погледамо снимке жена, деце, стараца на тракторима који долазе у Србију, нема никога да му срце не закуца јаче.

"Замислите да Србија то још једном преживи. То више не би био ожиљак у нашим срцима и души, то би био крај постојања наше нације и ми то себи не можемо да дозволимо", истиче Вучић.

Наглашава да је из тог разлога безброј пута казао и представницима међународне заједнице и Албанаца да не би требало ико да се игра са угрожавањем мира и стабилности.

"А, о свим другим решењима овде не могу да говорим, ви то разумете", рекао је Вучић.

Ова власт неће признати Косово ни пре ни после избора

Вучић је поручио да ова власт неће признати независност Косова ни пре нити после било којих избора, као што је то радила претходна власт, пошто депеше Викиликса потврђују да је претходни режим тражио од западних земаља да не потежу питање признања Косова пре избора.

Вучић, је на питање новинара да ли су после 2000. године изгубљене шансе по питању Косова и Метохије, рекао да тада нисмо имали ниједну шансу пошто та тема никог суштински није ни интересовала у то време.

"Већ је било само немојте ту тему да потежете пред изборе, већ ћемо да признамо Косово када се избори заврше, што можете да видите кроз депеше Викиликса и онога што је говорио Борко Стефановић", навео је Вучић.

Како је рекао, они су молили све западне представнике само да им не траже да не иду на признавање независности Косова пре избора већ после избора.

"И они су тако и урадили (западне земље), чекали су да прођу избори и онда су признали независност Косова. Постоје докази да су им то тражили. Шта ви очекујете да вам се деси, кад тражите да останете на власти и кажете њима, нас је баш брига за Косово", рекао је Вучић.

Поновио је да ова власт неће признати Косово ни пре ни после било којих избора, да то унапред каже иако слуша већ девет година о некаквој издаји Косово.

То говори о већој озбиљности и већој снази српске државе, додао је Вучић.

Вучић је рекао је да су по питању Косова и Метохије највише пропуштене шансе после Другог светског рата, до 1971. године када смо имали до 22 одсто Срба на Косову и Метохији, пошто су после ти проценти почели нагло да падају.

На питање да ли српској економији прети већа опасност од пандемије или од нерешеног косовског питања, Вучић је рекао и од једног и од другог.

Додао је да се најежи када види да градоначелници и њихови помоћници оцењују одлуке Кризног штаба и запитао да ли су то они постали доктори па боље знају од чланова Кризног штаба.

Случај Шарића вратила судија, легенда 5.октобра

Вучић је истакао да клан Дарка Шарића није настао сада, већ у време бивше власти, као и да је другостепену пресуду на поновно одлучивање вратила судија Радмила Драгичевић Дичић, како је казао, легенда петог октобра.

Одбацио је тврдње Маринике Тепић да је процес против Дарка Шарића изрежиран, и да ће бити ослобођен после седам година и указао да је Шарић већ више од седам година у притвору.

Напомиње и да је клан Шарића настао у време, Тадића, Ђиласа, Јеремића, Тепић...

"Он је био слободан као птица, а имовину у Војводини прао заједно са руководством Демократске странке", навео је Вучић.

Вучић је одбацио и тврдње да то има везе са тим што је наводно његова пријатељица Јасмина Васовић, председница Високог касационог суда.

Каже да је познаје, али да му није пријатељица, и да се наслушао лажи и прича, и да такве ствари неће да демантује и да га је срамота и да слуша такве гадости.

Вучић је навео да је одлуку о враћању на другостепени поступак донела судија Радмила Драгичевић Дичић, за коју је рекао да је легенда петог октобра, која је била члан судског већа које је судило оптуженима за убиство Зорана Ђинђића, као и председница Апелационог суда од 2010. године.

"Против ње немам ништа. Претпостављам да је донела одлуку у складу са законом и правом. И шта ћемо сада. Видите докле иду лажи људи који немају своју политику. Шта ако буде одлежао 10, 12, година, да ли ће неко да каже извините", рекао је Вучић и додао да није он живео са нарко дилерима и тражио им услуге.

Вучић је истовремено честитао тужиластву око случаја Ресавица, наводећи да се већ треће руководство те компаније хапси, јер се бавило пљачком, док се Ресавица на силу одржава, иако је требало да буде затворена.

"Свако руководство се бавило пљачком. Ухапсићемо и четврто ако то буду радили", рекао је Вучић напомињући да је невероватно да се то чини у предузећу које има толико проблема.

Показите коруптивне активности у Рио Тинту ако их има

Вучић је негирао да је критиковао преминулу чланицу Савета за борбу против корупције Јелисавету Василић, која је изјавила да је нешто што држва ради са Рио Тинтом део велике коруптивне активности, и каже да је само одговорио на жестоке нападе.

Вучић је на питање Н1 тв о наводним критикама упућеним Василићевој, рекао:

"Ако говорите о коруптивним активностима дајте ми доказе. Нисам нападао него сам одговарао на жестоке нападе"

Никаквих ту, додао је, коруптивних активностима нема.

"Осим код власника ваше телевизије и његовог помоћника Ђиласа. Начин на који чак и то покушавате да злоупотребите више говори о вама него о мени, ја говорим што мислим, чиста ми је свест, нисам богатији, ништа нисам украо.", рекао је Вучић.

Позвао је да му се покаже било која и било где, ако постоји, коруптивна активност код Рио Титнта.

Напротив, истакао је да је веома поносан на све што је и данас овде могао да покаже и то, како је рекао, у тренутку када смо притисниту од света по питању Косова.

Градња брзе саобраћајнице до Голупца од 1. новембра

Вучић је изразио очекивање да ће брза саобраћајница од скретања са ауто-пута за Пожаревац до Великог Градишта и Голупца почети да се гради од 1. новембра, а ауто-пут Београд - Зрењанин од 21. децембра.

Вучић је рекао да ће се када буде готова брза саобраћајница од Београда до Голупца стизати за свега сат и 10 или 15 минута.

Говорећи о великим инфраструктурним пројектима који су тренутно у току, Вучић је рекао да се на Моравском Коридору ради на чак 53 тачке, на деоници од Појата до Крушевца и да су отворени радови на делу од Адрана до Мрчајеваца.

Када је реч о градњи ауто-пута и брзе саобраћајнице Рума - Шабац - Лозница, каже да на изградњи новог моста преко Саве код Шапца тренутно ради више од 300 радника и да ће тај мост бити завршен крајем 2022. године, што је шест месеци пре уговореног рока.

"Отворени су радови и на траси код села Хртковци у дужини од 5,5 км и очекујемо 1. септембра почетак радова на траси од Шапца до Лознице. Када је реч о регионалном путу Нови Пазар - Тутин од 22 км, радови ће бити завршени у марту 2022. године, што је пре рока", рекао је Вучић.

Такође, додао је да сада крећу и радови на обилазници око Ужица и Горњег Милановца.

Каже да су у току интензивни преговори са Европском унијом на пројектној документацији за пругу Ђунис - Сталаћ од 17,6 километара, као и да је задовољан како се одвијају. Такође, додао је да ће ускоро кренути и радови на изградњи ауто-пута од Ниша до Плочника преко Мерошине у сарадњи са европским партнерим