Вести

ВУЧИЋ СЕ САСТАО СА КОМЕСАРКОМ ЕВРОПСКЕ УНИЈЕ ЗА УНУТРАШЊЕ ПОСЛОВЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је, након потписивања уговора о подршци Европске уније у управљању миграцијама - друга фаза за унапређење прихватних капацитета, услуга заштите и приступа образовању, да ће Србија добити више од 11 милиона евра за подршку капацитетима за мигранте и њихово образовање.

Вучић је истакао у Председништву Србије да су то значајна средства Европској унији и европским пореским обвезницима, што су тај новац доделили Србији.

Вучић је то рекао након састанка са комесарком Европске уније за унутрашње послове и миграције Илвом Јохансон и потписивања уговора на који су свој потпис ставили министарка за европске интеграције Јадранка Јоксимовић, шеф Делегације Европске уније у Србији амбасадор Сем Фабрици и представница Међународне организације за миграције (ИОМ) у Србији Лидија Марковић.

Вучић је рекао да је са европском комесарком разговарао о читавом спектру важних питања.

На територији Србије спречено је 38.226 незаконитих прелазака државне границе, од чега 17.205 на улазу, 21.021 на излазу, што је раст од 89 одсто у односу на 2019. годину, рекао је Вучић.

"Дакле постали смо ефикаснији и са неупоредиво бољим резултатима", рекао је Вучић.

Како је рекао, највише нелегалних улазака је спречено са територије Северне Македоније, а велики притисак ове године смо имали и са територије Бугарске.

Рекао је да је са европском комесарком разговарао и о сарадњи Србије са Фронтексом и о даљем спречавању нелeгалних улазака у Србију, али и како да се даље помогне тим људима и да се покаже додатни степен солидарности.

"Србија је све мигранте које смо имали у нашим прихватним центрима вакцинисала, не само због чињенице да је то важно за њих већ и за нас и за све људе који са њима долазе у контакт. Захвалан сам нашим здравственим властима које су то омогућиле", навео је Вучић.

Вучић је рекао да су разговарали и о другим важним питањима које су у домену широког ресора који покрива комесарка Јохансон, о владавини права, борби против организованог криминала и корупције и о европском путу Србије.

Рекао је да када бројеви показују да нема довољно пресуда у области организованог криминала, какав год да имамо утисак, јасно да нисмо довољно добро обавили свој посао.

"Зато ћемо морати да унапредимо тај посао и урадимо још много тога", нагласио је Вучић и додао да је обавестио европску комесарку о великим акцијама које су спроведене у Србији, што је донело већу безбедност за све људе у Србији, али и у региону.

Вучић је додао да од фебруара немамо чак ни покушај мафијашког убиства и да је о томе обавестио европску комесарку.

"Имамо још пуно да урадимо против организованих криминалних група, против нарко саобраћаја и трафикинга и дилера дроге, али и у области борбе против корупције, где ни партија ни књижица не сме било кога да штити, већ да наставимо борбу против оних који су изиграли народно поверење и своју позицију и користили за лично богаћење и за друге противправне радње. Указао сам на нашу пуну посвећеност и доставио последњи извештај шта је Србија урадила у претходних пет месеци", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је комесарки Јохансон пренео да је Србија спремна да разговара о свим обавезама у смислу спречавања илегалних миграната, али да то решавамо у складу, не само са писаним законима, већ и у складу са цивилизованим понашањем и солидарношћу према онима који траже бољи живот.

"Ми морамо да помогнемо тим људима и да их третирамо као људе, као што третирамо све наше људе и да бринемо о њима и да не наседамо на лажи и теорије завере и разних глупости којих сам се наслушао у нашој земљи", истакао је Вучић.

Вучић је навео да у Србији нема велики број избеглица тренутно, и да са њима немамо никакав проблем. У азилима и прихватним центрима на данашњи дан има укупно 3.977 лица из Сирије, Пакистана, Авганистана, Ирака, Бангладеша... што је троструко мање него што смо имали у појединим тренуцима.

Треба да покажемо гостољубиво лице Србије, поручио је Вучић и најавио да ће Јохансон сутра са министром Вулином имати додатне разговоре о обуци Фронтекс јединице на граници са Бугарском.

Захвалио је поново што је Јохансон и у јеку пандемије дошла у Београд, наводећи да ће Србија наставити да ради свој посао без обзира на кластере.

Радимо због себе, награда кад стигне

Вучић је изјавио да је Јохансон упознао о томе колико је напорног рада Србија уложила у протеклих пет, шест месеци како би се отворили нови кластери и да би истовремно могла да покаже колико тога је урађено у области владавине права.

"Мислим да сви то примећују, а да ли и када ће он бити награђен није на нама. Наш посао је да то радимо због себе и да видимо шта можемо да урадимо за нашу земљу. Кластере отварамо због своје земље", истакао је Вучић и додао да јој је доставио и посебан извештај о томе шта је урађено.

Вучић је рекао и да је комесарку Јохансон замолио, имајући у виду њен углед и утицај, да допринесе још једном важном питању за Србију, а то је убрзање послова на градњи брзе пруге Београд-Ниш-Прешево-Табановце до Северне Македоније, јер би то био најзначајнији и највидљивији пројекат који Србија ради заједно са Европском унијом и који би остао за наредних 50 година.

Вучић је указао да би та пруга у великој мери допринела развоју тог дела Србије, а повећали би се и услови за инвестирање, док би Ниш постао центар југоисточне Европе и саобраћајно чвориште.

Вучић је навео да припреме и разговори са делегацијом Европске комисије у Београду иду добро, али да се његова додатна молба односи на то како би се радило брже и избегле бирократске препреке.

Најавио је да се ускоро очекују и радови на путу Ниш-Плочник, у оквиру пута Београд-Ниш-Драч и да је за нас и тај пројекат важан, јер та саобраћајница иде кроз топлички регион који је један од два најсиромашнија у Србији.

Напомиње да би те саобраћајнице биле значајне, не само за бољи животи људи, већ и за раст европске популарности.

Вучић је захвалио, како је рекао, европским пријатељима што ћемо добити од Европске уније 44 милиона евра поклона за тај део пута, као и да ће за брзу пругу грантови бити између 35 и 50 посто, што је, како је рекао, огроман новац.

Уз захвалност комесарки Јохансон, Вучић је упутио позив да што чешће посећује Србију.