Вести

Вучић: Сви су били у неверици, а данас овде ради 3.000 људи

Председник Србије Александар Вучић подсетио је, током посете кинеској фабрици "Меi Та" у Обреновцу, да су људи, пре пет година, када се почињало са том инвестицијом, били у неверици, а данас у тој фабрици ради 3.000 људи.

"Нападали су ме новинари једне тв куће да у уговору пише да ће бити 700 радника, а да сам ја рекао 1.500. А данас их је не 1.500. већ 3.000 радника. Данас је 3.046 радника у делу где 50 година није било ниједне фабрике", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се много чекало на ауто - пут кроз Обреновац, да су у селима људи чекали на канализацију, а да је више од 250 милиона евра уложено у обнову те општине после поплава из 2014. године.

"Да сутра не буде ништа, ко год да уђе у ову фабрику - знаће да смо је ми изградили, са кинеском браћом", рекао је Вучић.

Вучић је захвалио и кинеском председнику Си Ђинпингу на односу према Србији и поручио кинеским партнерима да ћемо Сија дочекати онако како га ниједна земља на свету није дочекала.

Вучић је рекао да је посебно срећан што у фабрици „Меi Та“ раде и људи из Лазаревца, Убa, Лајковца, Ваљева, са Чукарице и других места, а не само из Обреновца, јер су препознали прилику.

"Нама су потребни добри, вредни радници, који су прошли обуке које се овде огранизују, а они ће бити и најплаћенији у будућности. Само рад доноси резултате, а ко мисли да ће с неба нешто да падне и да је држава ћуп из ког може да се вади - то не постоји", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се председник „Меи та“ групе Бен Чен раније нашалио како ће направити фабрику у Србији ако Вучић победи на изборима и нашалио и изразио уверење да ће „Меi та“ направити још једну фабрику.

"Нашалите се још једном да ћете направите још једну фабрку", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да у Швајцарској не зарађују највише доктори наука већ занатлије и да ће у Србији они бити све више плаћени пошто ће за њима постојати највећа потреба на тржишту рада.

"Није важно да ли ће неко да има факултет већ шта зна да уради и шта има у глави", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да Шимон Перес каже да ће имати будућност земље које се навикну да њихови радници имају два сата дневно да уче, а ученици два сата дневно да раде, као и да земље које то не схвате неће имати будућност.

Овде није било ништа, ни ауто - пута, ни фабрике ни било чега другог, то сте ви изградили, паметним односом и веровали сте да рад доноси резултате, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је је Србија имала губитак на Железари 10 милина долара месечно, док су Кинези када су преузели железару повећали плате и сачували 5.200 радних места.

Вучић је рекао да је држава имала због РТБ-а Бор минус од 1,2 милијарде евра, док није дошао кинески Зиђин.

"Желим вам све најбоље и желим „Меi тi“ да буде једна од најуспeшнијих наших компанија и да уложите, поред ових 150 милиона евра, још више новца", рекао је Вучић и додао да је и држава доста уложила у ту фабрику.

Србија је дала огроман новац и уложила у вашу будућност, рекао је Вучић обраћајући се радницима.

Вучић је рекао да је у том делу Београда никао читав један мали град.

Компанија „Меi Та Еurope“ се бави производњом аутомобилских делова, делова мотора и општих индустријских делова.

Очекујем да се Фајон избори да Срби постану мањина у Словенији

Вучић је рекао да пажљиво прати сваку реч коју изговори Тања Фајон и да очекује да ће да се избори за то да Срби постану национална мањина у Словенији.

Вучић је на питање како тумачи реакцију Тање Фајон и Владимира Билчика на идеју смањења цензуса, шта је њима спорно, и да ли ће узети тај став у обзир приликом коначне одлуке о смањењу цензуса, рекао да реакције Фајон и Билчика нису истоветне.

Вучић је рекао да је увек заинтересован за сваку реч коју изговори Фајон, нарочито ако се тиче права Срба у Словенији.

„Очекујем да се Фајон као истакнути борац за људска права избори за то да Срби постану нацинална мањина у Словенији. Срби су највећа етничка група у Словенији. Уверен сам да ће она огроман допринос пружити напретку права једне мањине, која живи на територији њене земље“, рекао је Вучић.

Сви су сагласни са спуштањем цензуса, ништа од бојкота

Сви у Србији су сагласни да треба снизити изборни цензус и сви срећни због тог предлога, осим људи у СНС, рекао је Вучић.

Своје страначке другове у то мора да убеди, а не оне друге, који мислећи на СзС, и онако не учествују на изборима.

Вучић је рекао да никаква посебна аргументација која "брани" спуштање цензуса није потребна, будући да ни у једном уџбенику не пише да је то на штету опозиције, напротив.

Вучић је рекао да је мислио да је дијалог са опозицијом вођен да би они учествовали на изборима, а они су у ствари водили дијалог да би ми били будале.

"Ок, ми смо будале, ви сте паметни и не учествујете на изборима. Пустите људе који учествују на изборима, који ће, сагласно потребама, да одређују изборне услове".

Вучић је рекао да су већ промењена три изборна закона које су они тражили да буду промењени, а то су Закон о финансирању политичких активности, Закон о јавним предузећима и Закон о Агенцији за борбу против корупције.

Сви ти закони се суштински много више односе на изборе, него то да ли ће бити цензус смањен са пет на три одсто, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да је суштина то да је њима јасно да од бојкота нема ништа и да ће бити више странака које ће да чувају своју позицију у парламенту, уместо да упадају са тестерама на РТС.

Вучић је рекао да ни у једном уџбенику не пише да се смањивањем цензуса отежава опозицији, већ управо да се олакшава мањим странкама да уђу у парламент и да ће због тога СНС имати 110 или 120 или 130 мандата уместо 140 или 150 посланика у парламенту.

Вучић је рекао да цензус не сме да буде ни три одсто, како би била већа репрезентативност грађана у парламенту и то је тада било квалификовано као демократска одлука, рекао је да је то свакоме јасно и у Србији, осим злонамерним људима.

Нижи цензус једина шанса да Ђилас и Јеремић уђу у парламент

Драган Ђилас и Вук Јеремић знају да им је смањење цензуса једина шанса да уђу у парламент, а сва њихова аргументација против је глупост, просто, морају нешто на телевизији да кажу, рекао је Вучић.

Вучић је, упитан зашто Ђиласу и Јеремићу, и другима, смета спуштање цензуса, одговорио да им не смета, већ да се радују томе.

„Знају они да им је то шанса да уђу у парламент следећи пут, ако не сада“, рекао је Вучић.

На питање зашто се сада противе када раније, док су били на власти, нису били против, Вучић је рекао да не треба тражити озбиљну аргументацију како би се побијала њихова неозбиљна.

„То је једина шанса да пређу цензус, макар за две, три, четири или шест година. Једина шанса. Глупост је што износе, али морају нешто на телевизији да кажу“, рекао је Вучић.

Некад о заостајању,сад о брзини којом стижемо Мађарску...

Сагласан сам са Милојком Арсићем да ће нам требати времена да стигнемо Мађарску по стандарду, али подсећам да смо у његово време, поредећи се са том земљом, говорили о заостајању, а сада о сустизању, рекао је Вучић.

Поводом процена Арсића да ће Србији требати 30 година да сустигне Мађарску, Вучић је рекао да је његова процена да ће нам требати мање времена, али да је суштина у томе да се данас свакако говори о томе коликом брзином стижемо поједине европске земље, што говори да Србија јесте на добром путу, те да и они који критикују, морају да признају да Србија данас напредује.

"Арсић, који је био саветник Мирка Цветковића, каже да је Србији потребно 30 година да стигне Мађарску. Ја бих рекао мање, али срећан сам што је стижемо, за разлику од времена када је он владао и када смо заостајали и када се економски јаз продубљивао", рекао је Вучић.

Вучић је рекао да се говори којом ћемо брзином да стигнемо Мађарску, Словачку, Чешку, неке друге земље, што говори колико је Србија на добром путу.

"Ја сам задовољан што они који нас критикују морају да признају да напредујемо и то брже него неке развијене земље запада. А, да ли можемо брже... Даћемо све од себе и зато је важан Програм ''2025'', да га испунимо и да будемо посвећени", рекао је Вучић.