Вести

ВУЧИЋ: ВОЈСКА СРБИЈЕ ЈЕ МНОГО СНАЖНИЈА

Поводом обележавања Дана српског јединства, слободе и националне заставе, Министарство одбране и Војска Србије представили су своје наоружање и војну опрему у парку Ушће, а у све чиме српска армија располаже уверио се и врховни командант Војске Србије и председник Републике Србије Александар Вучић.

Представници Министарства и војске, представили су председнику возила и наоружање, која ће и грађани моћи да виде данас до 18 сати.

У разговору са војницима, од којих су двојица рекли да су из Ниша, а једна дама у уноформи да је из Прокупља, Вучић је констатовао да Пчињски и Топлички округ заправо чине нашу војску, да су то људи који не кукају и који воле Србију.

"Југ Србије нам чини војску. Много је боља попуњеност са југа него Београд и Војводина. Наша јуначка Топлица, можда је увек највише волела војску", рекао је Вучић.

Присетио се и несреће на Копаонику, у којој је погинуо минер, када је он тек постао министар одбране, рекавши да му је било изузетно тешко да породици саопшти ту вест.

"Ишао сам код породице у Топлицу… Ти људи знају шта је војска, да није манекенска писта", додао је Вучић.

Вучић се током обиласка информисао о тенковима које Војска Србије има на располагању, а војници су објаснили њихове перформансе.

Нашалио се и са начелником Генералштаба Војске Србије Мојсиловићем, указујући тиме колики је значај тенкова за војску.

"Када питате Мојсиловића какво је стање са авијацијом, он увек каже - "председниче, да видите наше тенкове". Тенкиста", рекао је Вучић уз осмех.

Председник је рекао и да се очекују противоклопне ракете "корнети", који су веома важни за војску.

"Све нам долази у фебруару или почетком марта, па да направимо нешто да се види нова опрема", додао је Вучић.

Вучић је упитао војнике какве су им "машине", и добио одговор да су све нове генерације и много помажу у обављању задатака.

На питање да ли су задовољни опремањем, војници су рекли да су све задовољнији, у односу на стање од пре четири године, како што се тиче опреме и униформи.

Говорећи о чизмама које војска користи, рекао је да је било свађе око тога да се у Србији прави чизма, али је увидео да је немачка, коју сада имају, много боља.

Вучић је нагласио да је важно да се задрже људи, посебно на војно-техничком институту.

Упознао се и са модуларном пушком, коју користи Војска Србије.

"Пошто не можемо наше модуларне пушке да поредимо са белгијским и немачким, могу ли чему да служе", упитао је Вучић, а војници су указали да могу, јер су јако прецизне, и на 600 метара даље показале као веома поуздане.

Вучић је рекао да га тај одговор много радује и да је од руског министра Шојгуа чуо као једину примебду да магацин није прозиран како би војник видео колико метака још има.

Ово нисмо могли ни да сањамо

Вучић је изјавио да је огромна разлика у опремљености армије данас и пре 10 година.

"Ово нисмо могли ни да сањамо, хеликоптере Х145, Ми-35… све ово, о миговима да не говорим…", рекао је Вучић.

Пренео је да је немачку канцеларку Ангелу Меркел, која је пре два дана боравила у Београду, сачекало шест мигова, а седми ју је пратио.

"Имали смо седам мигова у ваздуху, само за Меркел. А имамо их укупно 14. И то мигова 29, не 21. Миг 21 је данас мртвачки сандук. Мигови 29 су оно што је најскупље и најважније", рекао је Вучић и додао да имамо и 25 хеликоптера више него раније.

Вучић је додао да се и даље ради на набавци новог наоружања.

"Огромна је разлика тада и данас", констатовао је Вучић.

Позив грађанима да виде колико је Војска Србије напредовала

Вучић је позвао грађане да на Дан српског јединства, слободе и националне заставе дођу на Ушће и виде средства из домаће производње и увоза која су у употреби у јединицама Војске Србије и увере се колико је наша војска напредовала и колико је њена снага већа него пре.

Вучић је рекао на приказу средстава наоружања и војне опреме, да су ту изложени хеликоптери, беспилотне летелице, ПВО системи, оклопна и борбена возила, артиљеријско ракетни системи и опрема специјалних јединица, да грађани могу да дођу до 19 сати и виде све што наша војска има и шта смо обновили, а што је пре било уништавано.

"Да виде колико је већа снага данас наше војске него пре. Данас имамо за више од 25 хеликоптера више него пре неку годину, а о авионима ловцима и бомбардерима и да не говорим, у чему је и највећа снага, као и у противваздушним системима. Када имате Панцир и друга средства противваздушне одбране...", рекао је Вучић.

Истакао је да је раст војске и њен напредак скопчан са свеукупним напретком, али да ће зависити највише од људског фактора.

Додао је да више од 70 одсто припадника војске долази са југа земље и да мора више да се поради на томе, због чега ће бити настављено повећавање плата. Све ове машине без људи не вреде ништа, додао је Вучић.

Позвао је још једном грађане да дођу на празник да виде како изгледа њихова војска и да виде, како је рекао, да Србија није "за џабе" напредовала претходних година.

Мислим да људи могу бити поносни на своју војску

Вучић је истакао да грађани могу бити поносни на своју војску која је одлично опремљена. На питање, коме је било у интересу и зашто да уништава наоружање и војну опрему Војске Србије, Вучић је рекао да смо некада уништавали Стреле, за 200 долара, а да то данас више није случај.

"То што смо уништавали сада имамо више хиљада комада. Ми данас развијамо нашу војску, војно смо неутрални, самостална, независна и слободарска земља која уме да чува себе и не угрожава никога", подвукао је Вучић.

Рекао је да није лако бити независна и неутрална, слободарска земља, да морате имати своје оружје и оруђе за одбрану.

Указао је да Војска данас има доста Игли, Стрела, да су сви ресурси обновљени, па тако су и резерве хране на нивоу од 100 одсто.

"Све смо се снабдели и дали много више новца него раније. Стање Војске је боље. Оно што недостаје то су људи и то ћемо морати платама да осигурамо. Мораћемо додатно да мотивишемо стручне људе који нам недостају", рекао је Вучић.

На ирационалне потезе да утичете је немогуће

Вучић је истакао да је за Србију од кључног значаја пресуда у трећем степену Ивану Тодосијевићу.

Вучић је то рекао одговарајући на питање новинара како оцењује најаве Аљбина Куртија у вези мера реципроцитета према Србији и како доћи до компромисног решења у ситуацији када Приштина одбија да примењује договорено из Бриселског споразума, а не поштује ни Вашингтонски споразум, рекао да се труди да се не обазире на то.

"За нас је важно да, колико је могуће, сачувамо сигурност наших људ на КиМ. Зато ћемо видети каква ће бити реакција на пресуду у трећем степену Ивану Тодосијевићу. То је за нас од кључног значаја“, поручио је Вучић.

Рекао је да треба видети и шта су друге ствари око поштовања Бриселског споразума, хоће ли да ураде или не.

Да утичете на ирационалне потезе апсолутно је немогуће. Не можете да промените ништа“, закључио је Вучић.

Јанковић рекао истину, историјски важна изјава

Вучић је изјавио да је уверен да је бивши заштитник грађана и председнички кандидат 2017.године Саша Јанковић, рекао истину, из које се јасно види да притисак врше амбасадори појединих земаља, додајући да је Јанковићева изјава историјски важна.

Вучић је тако одговорио на изјаву Јанковића да је трпео притиске са разних страна да се приближи председнику Србије Александру Вучићу како би га "рушио изнутра и у неком тренутку дошао на његово место " и да су му "политички стратези, амбасадори, квазипријатељи" говорили да су он и Вучић исто годиште, да се познају, да га Вучић поштује и да би требало да буде "супер с њим" и "подвуче му се под кожу", а онда у једном тренутку да све преокрене.

На питање како је доживео ту Јанковићеву изјаву, Вучић је рекао да за њега ту нема превеликих новости, али да је захвалан Јанковићу што је то јавно рекао.

“Сигуран сам да није слагао”, нагласио је Вучић.

Додајући да не жели да “испаљује” речи како би глумио жртву или јунака, Вучић је навео да се ради о озбиљним стварима, које сведоче о времену у којем живимо.

“Важно је да је Јанковић рекао да су то амбасадори, а не нижи службеници. Знам да није слагао. То су директни представници појединих земаља. То је важна чњеница. Мислим да знам и који”, рекао је Вучић.

Вучић је упитао зашто би њихов интерес био да он буде на власти.

“Као врховни командант, ја нећу да уништавамо стреле, нећу да продајемо за 200 долара оружје, што бих ја онда био у њиховом интересу, ако Србија напредује од осталих”, констатовао је Вучић.

Додао је да је Србија 2014. године била последња у региону по нивоу плата, а данас је прва, уз значајно мањи јавни дуг, стопу незапослености…

“Што да ме воле? Јесам ли им из ока испао? Ми смо овде да штитимо интерес Србије, а не њихов. Њихови интереси су интереси њихових земаља”, рекао је Вучић и додао да су тиме што су желели промене у Србији, показали колико добро желе својој, али мање добро нашој земљи.

Вучић је рекао и да не мисли да су желели да га убију, већ им је неко достављао његов кардиоваскуларни картон, тако да се, каже, неко изгледа надао да ће мало брже да умре.

“Знам и после ког мог одласка у болницу су могли да дођу до таквих папира, ко је могао да достави”, додао је Вучић.

Вучић је истакао и да је Јанковићева изјава важна за историју Србије, као што је, каже, важно сведочење идеолога досовских странака да они који су бојкотовали последње изборе нису то чинили због изборних услова, него зато што су слаби.

“Док сам овде, водићу политику самосталне, слободне, независне Србије, не додворавајући се никоме и водећи рачуна само о нашим интересима. За такву политику мора да се плати одређена цена”, рекао је Вучић.

Избори 3. или 17.априла, опозиција да учествује

Вучић је рекао да ће избори бити одржани 3. или 17. априла идуће године и да би волео да на њима учествује и опозиција.

"Ми бисмо желели да учествују на изборима" и рекао је Вучић уз опаску "и да коначно победе".

Вучић је тако одговорио на питање новинара да опозиција поново прети улицама, а да Зоран Лутовац каже да ако поново буде "лажних избора" они ће имати протесте.

"Избора ће бити 3. или 17. априла, а какве ће они изборе имати, не знам. Биће их као што их је било и прошле године, а говорили су да их неће бити", рекао је Вучић.

"Али да би победили, неко мора да преброји гласове", рекао је Вучић и напоменуо да то не иде на "мајке ми" или на "часна тајкунска реч".

"Морају да учествују и победе на изборима да би дошли на власт, а то спалићемо, та времена су одавно прошла. Не разумеју шта се све променило у Србији као ни вољу грађана и народа", истакао је Вучић.

Вучић је додао да опозиција ваљда мисли да треба да им се додворавате, јер кад, како каже "јунаци попут Лутовца, Маринике, Ђиласа и осталих крену, онда ћемо сви да се уплашимо и побегнемо из земље од страха од тајкуна".

Каже да опозиоција сада има своје проблеме а то је да морају да се обрачунају са еколозима, који су, како каже, са "Давимо Београд" већ јачи од њих на нивоу Београда, а приближавају им се и у Србији.

"Све те силе ће да крену, али имам паметнијег посла, важних ствари. Они нека раде свој, ми свој посао, а народ доноси одлуку", указао је Вучић.

Каже и да им жели успех на изборима и да се припреме за њих.

"Они су велики фаворити, а ја обећавам да ћемо да се боримо снажно, чисто и позитивном кампањом и резултатима и оним што смо направили војском, пругама, издрагњом...до плата и пензија", поручио је Вучић.

Вучић је грађанима пожелео срећан празник, да са поносом чувају нашу тробојку и скренуо пажњу да погледају како је овим поводом уређена и зграда Председништва.