Вести

БРНАБИЋ: ЂИЛАСОВЦИ ЖЕЛЕ САМО ВЛАСТ, НЕМАЈУ ПЛАН И ПРОГРАМ

Потпредседница Главног одбора Српске напредне странке и повереница Српске напредне странке за Београд Ана Брнабић истакла је да се опозиција у Србији не залаже за заштиту животне средине, већ то користи да смени председника Републике Србије Александра Вучића и врати на власт Драгана Ђиласа, јер током дебате у којој су учествовали, како је рекла, нису изнели ни један конкретан предлог за очување животне средине и унапређење пољопривреде у земљи.

Брнабић је учествујући у емисији "Реч на реч" на РТС 1, то рекла коментаришући оптужбе да тренутна власт не води рачуна о животној средини.

"Наш циљ као Српске напредне странке је енергетски одржива и што самосталнија, енергетски независна Србија и то је брига о заштити животне средине. То смо кренули тек ми, када је почела уградња филтера за одсумпоравање и када је 2014. године усвојен први закон о енергетици. Ту је и сигурност рањивих категорија - пензионера, заштићене цене и гарантоване цене и електричне и топлотне енергије. Стојимо за то да наша енергетика мора да подстиче нашу економију", одговорила је Брнабић.

Брнабић је, на оптужбе да се у Србију доводе стране компаније да рударе уместо да се грађани земље баве производњом домаће хране, рекла да је занимљиво да о страним амбасадорима и инвеститорима прича лидер Двери - покрета које је амерички амбасадор, како је навела, "угурао у Народну скупштину".

"Чудно је и да Обрадовић прича о српским предузећима, а када је узимао новац из ЕПС-а и Колубаре да финансира Двери до данас тај новац није вратио. Забрана рударења? Тиме 30.545 људи остаје без посла у сектору рударства. Такође, о литијуму овде причају људи који су тренутно у коалицији са онима који су РиоТинто довели у Србију и дали им све дозволе", рекла је Брнабић.

Брнабић је указала на то да нико од три присутна представника "националне опозиције" није изнео конкретан план.

"Од сва три представника "националне опозиције", а сви су једна листа Драгана Ђиласа, до сада нисмо чули шта би они променили или урадили у области заштите животне средине, енергетике. Чули смо само критике", рекла је Брнабић.

На критике упућене за пројекат Јадар, Брнабић је рекла да је влада за време њеног мандата зауставила РиоТинто и Јадар јер су разумели забринутост људи.

"Али не разумем лицемерје, јер од 2004. до 2012. године РиоТинто је добио девет решења о истраживању, продужењу и наставку истраживања", рекла је Брнабић.

Када је реч о пољопривреди, Брнабић је на оптужбе да је она уништена рекла да је овогодишња сума која је издвојена из буџета за пољопривреду рекордна, да је производња малине у последњих 10 година већа 16 пута.

"Буџет за пољопривреду је 2012. године био нешто испод 41 милијарде динара, а 2024. године биће 119 милијарди динара. Дакле три пута већи. Погледајте било који индикатор - производња јабука дуплирана, вишња 16 пута већа, малине и више од тога. Житарице 45 одсто већа производња, кукуруз 89 одсто већи, сунцокрет 183 одсто већи, соја 114 одсто већа. Извоз дуплиран", рекла је Брнабић.

На указивање да су пољопривредници данима на улици, а не на њиви и питање зашто влада није испунила оно што је пољопривредницима обећано, Брнабић је рекла да је чињеница да су је за данашњи састанак представници пољопривредника контактирали у поноћ и да је она одговорила и заказала састанак, показатељ колико је држави стало да са пољопривредницима разговара и учини све што може.

"Што се тиче нашег метода и разговора и односа са пољопривредницима, мени су они синоћ послали поруку у 10 до 11 увече. Добили одговор одмах и договор да се видимо данас у 12 поподне. То је однос владе према пољопривредницима и паорима - да смо им на располагању стално. И на вашу жалост, данас смо постигли неки договор", рекла је Брнабић.

Извор: Танјуг/РТС 1