Вести

БРНАБИЋ: ОПОЗИЦИЈА НИЈЕ ЖЕЛЕЛА ДА РАЗМОТРИ АЛТЕРНАТИВНЕ ПРЕДЛОГЕ

Председница Народне скупштине Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да јој је изузетно жао што нису постигли договор са опозицијом на Колегијуму о коме се расправљало о примени препорука ОДИХР и изборним условима за предстојеће београдске и локалне изборе, али да опозиција није желела ни да размотри алтернативне предлоге које је изнела.

"Представници опозиције окупљени око коалиције "Србија против насиља" нису желели да размотре алтернативни предлог. Нисам дошла да кажем "не" већ сам од понедељка размишљала шта сам могла да им понудим да им изађемо у сусрет да се дође до компромиса. Компромис је кључна реч", поручила је Брнабић на конференцији за новинаре у холу Народне скупштине Републике Србије.

Брнабић је додала да је опозиција, нажалост, поновила свој ултиматум.

"Не мислим да је добро, посебно у политици, разговарати језиком ултиматума и надам се да ће поново размотрити оно што смо им понудили", додала је Брнабић.

Брнабић је рекла да јој је посебно забрињавајуће што су представници СПН одбили експлицитно да раде заједно на даљој имплементацији препорука ОДИХР.

"Једино је био важан датум и то је било тако чврст ултиматум, тако да није било простора да наставимао сарадњу. Моја врата остају отворена. Ја сам на свом радном месту сваки дан и у сваком тренутку могу да дођу и да покушамо да се договоримо како ћемо да радимо заједно", поручила је Брнабић.

Додала је да би тај заједнички рад подразумевао рад на формирању комисије која би радила на бирачком списку и на препорукама ОДИХР-а.

"Благотворно би било за наше друштво да то радимо заједно", поручила је Брнабић.

Брнабић је рекла да би била историјска грешка када би локалним самоуправа скраћивали мандат, пошто се то коси са демократским принципима и тиме би, како рекла, Рубикон био пређен.

"Када неко жели да поднесе оставку он је поднесе, а друго је када му ви као Скупштина Србије скратите мандат. Питање је и како би ОЕБС на то реаговао. Шта би онда спречило неки други парламент да скрати мандат локалним самоуправама када то пожели. То је катастрофално", навела је Брнабић.

Брнабић је подсетила да је опозиција дошла у понедељак са три захтева, додајући да нису желели да причају о препорукама ОДИХР-а.

Наводећи да су прва два захтева о бирачком списку и медијима одмах прихваћена, Брнабић је рекла да захтев за обједињавањем београдских са локалним изборима за 2. јун није могао бити прихваћен.

Брнабић је поновила да би то био недемократски преседан.

"Када направите преседан, сваки пут је много лакше да то урадите када вам се не свиђа руководство у некој локалној самоуправи. Е супер, мени се не свиђа шта се ради у Новом Саду или Нишу или Трстенику, хајде ми као парламентарци да им ограничимо мандат. Није проблем, само промените закон", објаснила је Брнабић.

Како је додала, може неко да поднесе оставку, али не можете ви да му ограничавате мандат.

"Око тога нисам спремна да разговарам, али сам дала алтернативни предлог", рекла је Брнабић.

Брнабић је објаснила да је предлог био да се распишу београдски избори у дефинисаном року, подсетивши да су на молбу и савет председника Вучића померени за крајњи рок - 2. јун.

Брнабић је рекла да је с друге стране предложила да се остали избори одрже истовремено и пошто, како је рекла, "редовно падају у јулу или августу, да договоримо да се направе привремене управе како би те изборе имали у септембру или октобру или кад год већ опозиција груписана око СПН жели".

"Ја сматрам да је ово изузетно конструктиван, коректан предлог. И надала сам се да ће га прихватити, зато што би први пут имали важан договор око нечега и показали озбиљност и одговорност пред свим грађанима Републике Србије без обзира за кога они гласали. То је наша дужност и то је наша обавеза. Нажалост, они су одмах одбили тај предлог и рекли, као што су рекли у понедељак, или сва три захтева или ниједан", рекла је Брнабић.

Данас расписујем београдске изборе за 2. јун

Брнабић је изјавила да ће данас расписати београдске изборе за 2. јун.

Брнабић је истакла да нема никаквих могућност да се тај датум помери.

"То је моја законска и уставна обавеза, да их распишем до поноћи. Могло је и раније, али на захтеве опозиције и председника Србије Александра Вучића београдски избори померени су за 2. јун", рекла је Брнабић.

Извор: Танјуг