Вести

Дан општине Љиг

Поводом Дана Општине Љиг и 100 година Великог рата, 3. децембра одржана је Свечана академија. После уводне речи, у којој је беседио о значају Колубарске битке, председник општине Драган Лазаревић, говорио је и о стању у општини Љиг и између осталог рекао :
-Као општина 4. степена развијености, ми, нажалост, нисмо у ситуацији да се самостално носимо с отклањањем последица велике поплаве. Тај процес ће бити спор и неизвестан. Ипак, будући да смо као народ познати по солидарности у тешким тренуцима, општини Љиг су несебично помогли бројни донатори, физичка и правна лица и делом ублажили насталу штету. Овом приликом ја им се од срца захваљујем у име свих грађана!
На крају свог обраћања присутним гостима, председник је рекао:
-Искористили смо годину у којој обележавамо стогодишњицу од почетка Великог рата и одигравања Колубарске битке да на различите начине оживимо успомену на наше славне претке. Будимо подједнако важни онима који ће за сто година славити нови јубилеј сећајући се нас данашњих.

Председник општине Љиг Драган Лазаревић заслужним појединцима и установама доделио је општинска признања „Ђак каплар„. Највише општинско признање, Плакету „Ђак каплар“ добили су: бригадни генерал Предраг Бандић из Београда, за велико ангажовање у достави хуманитарне помоћи после мајских поплава; ОШ „Сестре Павловић“ из Белановице, поводом 200 година школства у качерском крају; ФК „Спартак“ Љиг, клуб са 90-годишњом традицијом , за целокупан досадашњи рад и веома успешне резултате садашње генерације; ПД “ЕЛЕКТРОСРБИЈА“ Краљево-Огранак ЕД „Лазаревац“ Лазаревац, за велике инвестиције уложене у нашу општину током ове и претходне године а посебно за ангажовање током мајских поплава; Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије, за вишегодишњу помоћ избеглицама и интерно расељеним лицима која живе у нашој општини; Црвени крст Србије, за хуманитарну помоћ угроженом становништву у време поплава и у ранијем периоду.

Дипломе „Ђак каплар“ припале су: Мушкој пионирској екипи ОК „Спартак“ Љиг, Драгану Мајсторовићу из Латковића,Миловану Даничићу из Цветановца, Мирку С.Марковићу из Београда, Стеви Вранешевићу из Љига, и, Јовани Антонијевић,ђаку генерације СШ „Хиљаду триста каплара“ Љиг.

У културно-уметничком програму учешће су узели драмски уметник Иван Вучковић, ансамбл професора Музичке школе „Марко Тајчевић“ из Лазаревца, малишани из ПУ „Каја“ Љиг, КУД „Рајац“ и КУД „Лука Спасојевић“ из Љига.