Вести

Ђорђевић: Циљ је зауставити негативну економску миграцију

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, Зоран Ђорђевић, изјавио је да је циљ стварање привредног и друштвеног амбијента у земљи који ће успорити економске миграције, омогућити бољу сарадњу са дијаспором и привлачење странаца различитих профила који би желели да раде у Србији.

Ђорђевић је рекао да је Влада Србије усвојила Стратегију за заустављање економских миграција чији је циљ да млади остану да живе у Србији, да се врате они који су отишли из земље, али и да се у Србију привуку странци који би овде живели и радили.

Ђорђевић је навео да млади одлазе из Србије због боље плаћеног посла, бољих услова рада, сигурности посла и могућности да се усавршавају и напредују у свом послу.

Стратегија о економским миграцијама за период 2021-2027. није намењена да у овом тренутку да некоме аргументе да остане у Србије већ, како каже, садржи све оно што држава треба да уради, начине на које треба да делује како би та негативна економска миграција била заустављена.

"Стратегија је документ који је предвидео један општи и шест посебних циљева које ми као држава треба да постигнемо. Општи циљ је стварање привредног и друштвеног амбијента који ће да успори екномске миграције, затим да омогући бољу сарадњу са дијаспором и привлачење странаца различитих профила који би желели да раде овде у Србији", објашњава Ђорђевић.

Ђорђевић додаје да изградња и јачање институционих капацитета, унапређење услова живота и рада, промена и усклађивање система образовања, унапређење сарадње са дијаспором, стварање услова за праћење економских миграција и стварање услова за ефикасније управљање унутрашњим миграцијама, представљају посебне циљеве.

Оцењује да то неће моћи ни лако ни брзо да се спроведе, али да морамо имати храбрости и вере да то може да се уради.