Вести

КИСИЋ ПРЕДСТАВИЛА СТРАТЕГИЈУ АКТИВНОГ И ЗДРАВОГ СТАРЕЊА

Министарка за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије проф. др Дарија Кисић представила је Стратегију активног и здравог старења, коју је Влада Србије усвојила 28. септембра, а чији је циљ да побољша квалитет живота старијих и допринесе активном старењу.

Министарка Кисић је на промоцији Стратегије у Београду навела да се категорија старијих увек доводила у везу са различитом врстом онеспособљености, са социјалном заштитом, бригом о старијима, што је неодвојиви део, али да постоји велики број људи који су у категорији старијих особа, али могу да дају допринос и чије искуство и знање је од великог значаја.

"То је био и један концепт и идеја развитка Стратегије о активном старењу. О томе шта све можемо учинити да вас активно укључимо, уколико желите, у различите сегменте друштва, све са циљем побољшања вашег живота", поручила је министарка Кисић старијима на промоцији Стратегије.

Министарка Кисић је додала да се и Србија сусреће са феноменом старења популације, јер се продужио животни век широм света, а и због смањења стопе рађања.

"То је демографски феномен са којима се сусрећу практично све земље у Европи и у другим деловима света", навела је министарка Кисић.

Министарка Кисић је додала да акциони планови тек почињу да се пишу и навела да би волела да чује и неке конкретне предлоге старијих који би могли да постану део акционог плана.

"Не можемо ми, колико год желели да будемо у нечијој кожи , да знамо које су то потребе, не можемо ми да знамо боље од вас, тако да ви треба да нам укажете шта и како и где би требало најпре да се делује", рекла је министарка Кисић.

Министарка Кисић истакла је да фокус треба да буде на оним активности које би требало да допринесу повећању квалитета живота и термину активног старења.

Извор: Танјуг