Вести

КИСИЋ: СНАЖНА ПОРОДИЦА ДОПРИНОСИ СТАБИЛНОЈ ДРЖАВИ

Министарство за бригу о породици и демографију активно ради на доношењу две нове стратегије - за подстицање рађања и за очување и унапређење репродуктивног здравља, изјавила је министарка за бригу о породици и демографију проф. др Дарија Кисић на панелу "Породице, сексуално и репродуктивно здравље током животног доба", који је одржан у оквиру Регионалне конференције о становништву и развоју у Женеви.

"Овај нови стратешки оквир биће на добробит садашњих и будућих генерација у Србији", рекла је Кисић и подсетила да је Влада Србије усвојила и нову Стратегију активног и здравог старења, који доноси нови концепт по питању старења и сврстава нашу земљу у ред европских земаља које дугорочно и на проактиван начин посматрају процес старења.

Проф. др Кисић истакла је да Министарство за бригу о породици и демографију стратешки подржава и оснажује институцију породице, као највреднији национални ресурс, свесно да снажна и сигурна породица доприноси здравом окружењу, јачој економији, а тиме и стабилној држави.

Као најважније облике подршке породицама, министарка Кисић издвојила је родитељски додатак, чији су износи у последњих десет година увећани за чак десет пута, плаћено породиљско одсуство, субвенцију за куповину прве некретнине која се додељује мајкама по основу рођења детета, као и подршку у процесима вантелесне оплодње.

Министарка Кисић истакла је да Министарство за бригу о породици и демографију у сарадњи са Привредном комором Србије подржава породице и родитеље и компаније које послују на друштвено одговоран начин и које спроводе низ мера како би ускладиле рад и родитељство својих запослених.

За пет најуспешнијих малих и средњих предузећа, осим престижног признања "Пријатељ породице", обезбедили смо и суфинансирање пројеката из области усклађивања рада и родитељства, истакла је министарка Кисић.

Конференцију организују Економска комисија за Европу Уједињених нација и Регионална канцеларија Популационог фонда Уједињених нација за Источну Европу и Централну Азију.

Извор: Танјуг