Вести

МАЛИ: БУЏЕТОМ ЗА НАРЕДНУ ГОДИНУ ЧУВАМО ЖИВОТНИ СТАНДАРД ГРАЂАНА

Потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали изјавио је да предложеним буџетом за 2024. годину Влада Србије жели да сачува животни стандард грађана и да је пројектован тако да приходи буду већи од инфлације.

Министар Мали је на јавном слушању у Скупштини Србије о Предлогу закона о буџету за 2024. годину и Предлога закона о завршном рачуну буџета Србије за 2022. рекао да је ово четврта година да се у исто време у републичком парламенту налазе завршни и буџет за наредну годину, који је како је нагласио развојни и наставак политике коју води Влада Србије.

"Буџет за наредну годину је наставак политике повећања плата и пензија, изградње и заштите животног стандарда грађана", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је да је предложени буџет за 2024. развојни и да предвиђа висока улагања у капиталне инвестиције.

Према његовим речима, 6,8 одсто БДП-а у наредној години биће усмерено ка капиталним инвестицијама.

Министар Мали навео је и да се предлогом буџета за 2024. годину планира дефицит од 2,2 одсто, док је за ову био планиран дефицит од 3,3 одсто, али да ће износити 2,8 одсто.

"Овај износ дефицита омогућава подизање плата и пензија, држи и јавни дуг под контролом и он ће износити 51,7 одсто наредне године", рекао је министар Мали.

Министар Мали навео је и да ће Србија ове године, упркос кризи имати 68-69 милијарди евра БДП-а у апсолутном износу, док је пројекција за следећу годину 74 до 75 милијарди евра.

Министар Мали рекао је и да ће у наредној години бити повећане плате за 10 одсто целокупном јавном сектору, као и пензије за 14,8 одсто.

Извор: Танјуг