Вести

МАЛИ: ЈОШ ЈЕДНО ОБЕЋАЊЕ КОЈЕ СМО ДАЛИ, ИСПУНИЛИ СМО

У Министарству финансија потписани су уговори са компанијама укљученим у пројекат "студентска картица", који студентима државних и приватних универзитета, академија и високих школа у Србији од 1. децембра нуди бројне попусте и погодности приликом плаћања.

У овај пројекат су се до сада укључиле 24 компаније, а са представницима 19 компанија уговоре је потписала министарка просвете Славица Ђукић Дејановић, а присуствовао је и потпредседник Владе Републике Србије и министар финансија Синиша Мали.

Министар Мали је након потписивања уговора рекао да је пријављивање студената за нове студентске картице, које осим бројних попуста могу да се користе и као платне картице, почело 13. новембра, и да се до сада пријавило више од 55.000 студената.

Министар Мали је нагласио да ће картице моћи да се користе од 1. децембра.

"Још једно обећање које смо дали, испунили смо. Потписали смо споразуме са компанијама које су изразиле жељу да буду део новог пројекта који се зове студентска картица. Желим свима да захвалим јер су препознали нашу жељу да студентима и нашим младима дамо неке бенефите који ће им олакшати студирање", рекао је министар Мали.

Потпредседник Владе је навео да ће студенти с овим картицама моћи да остварују 20 одсто попуста на возне карте "Србијавоза", 10 одсто попуста на авио-карте "Ер Србије", два одсто на путарине, да ће имати 15 одсто попуста у Синеплекс биоскопима, а попусте ће остваривати и у хипермаркетима, супермаркетима, установама културе и другим услужним и угоститељским објектима.

"Ово је велики бенефит и велике су користи за наше студенте. Ово је и начин да им покажемо колико је та брига према њима за нас веома важна и да им покажемо да још једно обећање које смо дали испуњавамо", рекао је министар Мали.

Министар Мали је навео да је отварање и издавање "студентских картица" потпуно бесплатно, као и одржавање рачуна, наглашавајући да ће сваком кориснику банка "Поштанска штедионица", која је партнер у овом пројекту, исплатити и 500 динара студентима у тренутку када отварају рачуне.

Министар Мали је позвао студенте да се пријаве за картице, али и друге одговорне компаније да се укључе у овај пројекат.

"Пројекат ће трајати неограничено и нема рока до када трају пријаве. Дакле, сви студенти и компаније могу да се пријаве у било ком тренутку", нагласио је министар Мали.

Министар Мали је навео и да држава никада више није улагала у образовање и просвету и да су данас Београдски и Новосадски универзитет на Шангајској листи.

Министар Мали је нагласио и да је данас стопа незапослености код младих 24 одсто док је, како је рекао она 2012. била чак 53 одсто.

"Без обзира на смањење та стопа је и даље висока и зато морамо да се боримо за много боље образовање, али и за отварање нових фабрика, радних места, за целокупан раст, развој и напредак наше земље. Јер је то једини начин да младе људе задржимо овде и да им дамо могућност да они своје снове остваре у Србији, а не да иду у неке друге далеке земље", рекао је министар Мали.

Министарка просвете Славица Ђукић Дејановић рекла је да потписивање уговора са компанијама које су се укључиле у пројекат "студентска картица" које младима нуди разне погодности, тек почетак активности које ће им олакшати студирање, али је и доказ да Влада Србије конкретно мисли и улаже у младе.

"Повратан одговор би требало да буде, а свакако ће и бити то што ће студенти олакшано учити. Када тако синергично радимо са младима, са студентима и када постижемо прве кораке заједништва у договору, нема сумње да ће Србија правити још значајније кораке напред", рекла је министарка Ђукић Дејановић.

Министарка Ђукић Дејановић се захвалила компанијама које су се укључиле у овај пројекат и позвала студенте да се преко портала zsk.trezor.gov.rs пријаве за картице и користе све бенефите које ће им та картица омогућити од 1. децембра.

Председник Извршног одбора Поштанска штедионица Бојан Кекић рекао је да је та банка подржала пројекат "студентска картица" и да ће студенти у експозитурама те банке, којих је 236 у Србији, моћи да преузму те картице.

"Овај пројекат се изузетно добро и брзо развија и велико ми је задовољство што смо присутни овде, јер банка Поштанска штедионица са свим бенефитима које је понудила студентима, сматра да је то улагање у будућност. Надам се да ћемо у наредном периоду поред ових, студентима понудити и друге повољности", рекао је Кекић.

Председница СКОНУС-а Маргарета Смиљанић рекла је да је пројекат "студентска картица" тренутно највећи пројекат за студенте у Србији и додала да се нада да ће наставак дијалога представника студената са представницима власти и даље стављати младе у фокус, јер је "улагање у младе, улагање у будућност сваке земље".

"Овај пројекат, осим што нуди разне бенефите студентима, подржава и финансијску независност младих", додала је Смиљанић.

Директор сектора удружења привреде Привредне компоре Србије (ПКС) Игор Поповић рекао је да се комора врло радо одазвала позиву да учествује у овом пројекту за студенте и нагласио да је то удружење привредника увек ту кад треба да се помогне младима.

"Ово је јако битан пројекат за студенте. Олакшаће им студентске дана и дати им мало више времена да уче и да се посвете студирању", нагласио је Поповић.

Међу 19 компанија са којима су данас потписани уговори су Етно село "Сунчана река" из Бање Ковиљаче, туристичка агенција "Хедоник Травел" из Београда, Дунав осигурање, Ласта, Путеви Србије, Ер Србија, Телеком, Службени Гласник, Аман, Атхлетик гyм, Монумент, апотекарске установе Др Макс и Бену, Сани оптик, ауто школа Ливија, Меркатор С, Делфи, Јахтинг клуб Кеј и Србијавоз.

За учешће у програму "студентска картица" су се пријавили и апотекарска установа Јанковић, Панда УС из Београда, Синеплекс Србија, Синеплекс Панонија Нови Сад и Спорт Висион.

Извор: Танјуг