Вести

МАЛИ: ПРИПРЕМНИ РАДОВИ ЗА "EXPO 2027" ТЕКУ ПО ПЛАНУ

Потпредседник владе и министар финансија Синиша Мали изјавио је на градилишту у Сурчину да припремни радови за нови "EXPO" и Национални стадион теку по плану и најавио да ће бити донета уредба за подршку у изградњи хотела.

"За нас је "EXPO" од изузетно великог значаја, то је велика развојна шанса за нашу земљу, да се представимо на прави начин и да убрзамо развојне инфраструктурне пројекте", рекао је министар Мали.

Додао је да је на припремним радовима ангажовано доста људи и машина, да се сада скида хумус а после следи насипање камена, песка и асфалтирање.

Министар Мали навео је да ће бити изграђено 1.500 нових станова и да у Сурчину ниче један потпуно нови град, као и да се већ на 130 хектара земље, од укупно 247 хектара, већ изводе припремни радови.

Најавио је да ће редовно обилазити градилиште, као и да ће бити изграђено пет нових саобраћајница дужине 7,8 километара и нова петља која је везана за обилазницу око Београда.

Према његовим речима, гради се и нова пруга која повезује нови стадион, "EXPO", Аеродром Никола Тесла и Земун Поље, дужине 18 км, којом ће возови ићи 120 км на сат а која ће после настављати ка Обреновцу.

"То су огромни радови. Србија не сме стати. У децембру 2026. године биће изграђен "EXPO" и павиљони и биће спремни да их предамо учесницима", рекао је министар Мали.

Навео је и да ће Влада Србије наредних дана донети уредбу о хотелима која ће предвидети новац за помоћ хотелијерима за изградњу нових хотелских капацитета.

Истакао је да ће се давати до 20 одсто од вредности инвестиције у хотеле треће, четврте и пете категорије, а ова изградња ће се стимулисати највише ради тога како би се обезбедили неопходни смештајни капацитети за одржавање "EXPO 2027".

"Желимо да стимулишемо власнике хотела да постојеће објекте проширују или да изграђују нове капаците. Потребне су нам хиљаде нових кревета и соба за потребе EXPO 2027", рекао је министар Мали.

Извор: Танјуг