Вести

МИРОВИЋ: НАШ НАРОД ЈЕ УВЕК ВЕРОВАО У СЛОБОДУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић присуствовао је премијери филма „Хероји Халијарда“, редитеља Радоша Бајића, у новосадском биоскопу „Арена“.

Ратна драма „Хероји Халијарда” инспирисана је спасавањем 508 америчких и других савезничких пилота иза непријатељских линија, највећом појединачном акцијом у историји светског ваздухопловства, која се одиграла на импровизованом аеродрому у селу Прањани у подножју Сувобора, уз логистичку подршку Југословенске краљевске војске у отаџбини под командом генерала Михаиловића 1944. године.

Новосадској публици поклонили су се вечерас редитељ Радош Бајић, као и глумачка и ауторска екипа.

Овом приликом, Мировић истакао је да је Покрајинска влада Војводине прва подржала снимање овог филма са глумцима који су остварили високе уметничке домете.

„Ово је изузетно уметничко остварење и прича о једној подељеној српској породици у условима у којима је покрет под командом генерала Михаиловића одиграо снажну антифашистичку улогу. Филм говори и о напорима обичних људи да покажу оно што је најчасније у српском народу, веру у савезништво и веру у победу“, изјавио је Мировић.

Према Мировићевим речима, снажна порука ће бити послата преко граница наше земље зато што овај филм говори о подвигу једног народа да у веома тешким условима храбро спасава америчке пилоте верујући у слободу и савезништво упркос свим изазовима.

„То је заправо порука о принципима на којима живи наш народ и који ће пре или касније победити у овим глобалним раслојавањима. Драго ми је што ћемо након серијала ′Равна гора′ имати прилику да видимо причу о великим херојима – генералу Михаиловићу, о Звонку Вучковићу, о Предрагу Раковићу, и другима који су се жртвовали због идеја, због принципа и због вредности о којима говори овај филм“, нагласио је Мировић.

Мировић је изразио уверење да ће ово остварење постати једна врста иконе савременог српског филма по вредностима, по садржају и по квалитету који носи.

Извор: Танјуг