Вести

МИРОВИЋ: СВАКОМ ДОМУ ПОТРЕБНО ПРИСТУПИТИ СА ПОСЕБНОМ ОДГОВОРНОШЋУ

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обишао је радове на изградњи објекта за дневни боравак у оквиру Дома за одрасле и старије "Свети Василије Острошки Чудотворац" у Новом Бечеју. Изградњу дневног боравка са 100,5 милиона динара финансира Покрајинска влада, а нов објекат, површине 600 квадратних метара, гради се уз зграду постојећег Дома.

"Ово је важна инвестиција Покрајинске владе. Више од 30 милиона динара биће издвојено и за опремање овог објекта. Дом ће на тај начин проширити своје услуге, при чему ће старија лица која не могу да се брину о себи, а често ни њихове породице не могу да брину о њима, добити шансу да овде бораве", истакао је Мировић и додао да је ово важна новина у систему социјалне заштите у Новом Бечеју.

Корисници ће имати на располагању и здравствене услуге, организоване радно-рекреационе терапије, као и простор за одржавање социјалних контаката.

"Ово је један од најважнијих домова у систему социјалне заштите у Војводини. Готово сваког месеца секретар Предраг Вулетић и ја обилазимо све домове, интересујемо се за услове смештаја корисника, рад запослених, за начин на који функционише социјална заштита, и обезбеђујемо немала финансијска средства за све оно што је потребно да би овај систем могао да испуни своју важну улогу – а то је да штити оне којима је потребна помоћ", рекао је Мировић.

Дом "Свети Василије Острошки Чудотворац" пружа смештај и здравствену заштиту за 425 корисника који су претежно душевно оболела лица, као и старија лица са неадекватним породичним старањем. У његов капацитет улазе још 24 корисника која су у програму становања уз подршку, ван установе.

Мировић је обишао и фискултурну салу за спорт и рекреацију корисника Дома будући да је ово једина установа социјалне заштите у Војводини која има опремљену спортску салу.

Мировић је навео да у систему социјалне заштите у Војводини има 27 домова, те да је сваком потребно приступити са посебном одговорношћу.

"Покрајинска влада је у протеклих осам година у систем социјалне заштите уложила више од 2,2 милијарде динара да би се обезбедили бољи услови у тим установама", изјавио је Мировић и додао да је улагано у њихову изградњу, реконструкцију и опремање.

Извор: Танјуг