Вести

ШАПИЋ: "EXPO 2027” СЕ УКЛАПА У ДАЉИ РАЗВОЈ БЕОГРАДА

Београђани су у претходних годину дана сигурно видели шта је за њих урађено јер су донете одлуке које нису доношене деценијама уназад, а које нису биле нимало лаке. На тај начин грађани су почели да стичу поверење у градску власт, рекао је градоначелник Београда Александар Шапић гостујући на ТВ Блиц.

Говорећи о успесима које је градска власт постигла у претходних годину и по дана, Шапић је рекао да су донете мере за које ће неко рећи да су луде, а неко да су храбре, али да су пре свега добро прорачунате. Издвојио је социјалне мере, као што су бесплатни уџбеници, вртићи, базени.

"Услуге социјалне заштите су постале бесплатне, од асистената за одрасле особе до персоналних асистената, услуга геронтодомаћица. Смањене су цене карата у градском превозу, обезбеђени ваучери, затим пречишћивачи ваздуха у школама, као и друге мере које су умногоме олакшале животе наших грађана", поручио је Шапић и додао да је у вођењу једне локалне самоуправе социјална политика изузетно важан аспект и то се не може сматрати популизмом како неки желе да представе мере које су предузете.

Према његовим речима, први пут у задњих петнаест година немамо пробијање рокова што се тиче инфраструктурних пројеката

Шапић се осврнуо и на нови систем наплате јавног превоза и рекао да грађани сада имају дупло јефтинији јавни превоз и изразио уверење да ће кроз одређене процесе и време наплата јавног превоза бити већа.

"Први пут имамо увид у средства која наплаћујемо и потпуну контролу читавог система. Кренућемо и у постављање информативних табли које ће се, за сада, налазити на хиљаду стајалишта и помоћу којих ће грађани имати информације где се налази аутобус. Увели смо верификацију возила, што значи да ће свако возило морати да испоштује одређене стандарде. Возила су далеко чистија, а очекујем да следеће године неће постојати возило у којем неће радити клима. У плану је да наредних година у потпуности избацимо нафту као гориво у јавном превозу, те да у потпуности пређемо на гас који се показао далеко исплативијим и мање штетим по животну средину", рекао је Шапић.

Говорећи о градњи метроа, Шапић је подсетио да је то национални пројекат и први пут након шездесет година виде се резултати на том правцу у виду градилишта на Макишу и, како је рекао, заиста верује да је дошло право време да Београд добије метро.

Шапић је истакао да је организација међународне изложбе "EXPO 2027" једна од највећих ствари, у последњих неколико деценија, која би требало да се деси у нашој земљи, а Београд добија практично прилику да буде центар света.

"Градови који су већ били домаћини овакве међународне изложбе мењали су своју инфраструктуру и економију. Поред тога, "EXPO 2027" се уклапа у даљи развој Београда који треба да иде у том правцу. Знам да се на националном нивоу изузетно ради на томе, а ми као Град Београд радимо сву пропратну документацију и радићемо углавном сву главну инфраструктуру. Али "EXPO" није само "EXPO", то је и национални стадион, нови сајам, нови путеви, читава једна зона у којој ће Београд да се развија," рекао је Шапић.

Шапић је рекао да је захвалан на поверењу које му је дато, али да не мисли да му је било шта поклоњено јер иза њега стоје рад и резултати.

"Мислим да сам све заслужио и на крају крајева сваког дана се трудим да прво Београђанима испоручим резултате, а онда наравно и онима који су ми дали поверење. Пред грађане излазим са резултатима које сам постигао у својој 14 година дугој каријери и стварима које сам постигао за ових годину и по дана водећи Град Београд. На Београђанима је да одлуче", рекао је Шапић.

Шапић је истакао да је потребно да свако ко се кандидује за функцију градоначелника има оперативно знање и искуство из локалне самоуправе те да је водити Београд часно, али и изузетно тешко.

"Желим да ме грађани за десет-двадесет година памте по резултатима и свему што сам урадио. Као што мислим да Нови Београд није исти био 2022. године, када сам га напустио, у односу на 2012. годину, када сам преузео да га водим, исто тако оног момента када се заврши мој мандат, а надам се да ћу добити један пун, прави четворогодишњи мандат, јер за годину и по дана је тешко оставити дубљи траг, ни Београд више неће бити исти град у односу на пре. Мислим да Београд објективно за пет-шест година може драстично да се промени и да постане права европска метропола у сваком погледу, јер он то и заслужује", закључио је Шапић.

Извор: Танјуг/ТВ Блиц