Вести

СЕЛАКОВИЋ: БЕЛЕЖИМО КОНСТАНТНО СМАЊЕЊЕ НЕЗАПОСЛЕНОСТИ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић изјавио је да је за мере активне политике запошљавања у овој години издвојено 7,75 милијарди динара.

Министар Селаковић и директор Националне службе за запошљавање Зоран Мартиновић потписали су у Влади Србије Споразум о учинку за 2024. годину. Том приликом, министар Селаковић рекао је да наша држава бележи сталан раст броја запослених и константно смањење незапослености.

Министар Селаковић додао је да је Споразумом предвиђено да Република Србија из буџета финансира различите мере активне политике запошљавања, на корист многих грађана који су незапослени, али и наше привреде.

"Ове године наша држава обезбедила је седам милијарди динара средстава која ће бити утрошена на овакав начин. Поред тога, ми смо за професионалну рехабилитацију и стимулисање запошљавања особа са инвалидитетом определили 550 милиона динара и први пут ове године крећемо у спровођење пилот пројекта "Гаранције за младе", који ће спроводити филијале Националне службе за запошљавање у Сремској Митровици, Крушевцу и Нишу", рекао је министар Селаковић.

Како је навео, у ту сврху држава је обезбедила додатних 200 милиона динара како би се обавиле припреме да се у наредне три године уђе у потпуно спровођење "Гаранције за младе" и примену тог пројекта у Србији.

"Добра вест је да смо ми, захваљујући мерама активне политике запошљавања у претходној години, успели да омогућимо запошљавање 17.865 наших грађана, а да је преко 10.700 њих припадало женском полу. Дакле, жене су биле апсолутно примарне у запошљавању прошле године кроз мере активне политике запошљавања", навео је министар Селаковић.

Министар Селаковић је подсетио да држава бележи стални раст броја запослених и константно смањење незапослености.

"Када смо у четвртом кварталу прошле године забележили незапосленост мању него у истом периоду претходне године, а која је била на нивоу 9, 1 одсто, а рекордно високу запосленост од читавих 50, 5 одсто. У време када смо имали повећање броја запослених, регистровано запослених за 2,2 одсто и када је број незапослених смањен за преко 39.300 људи, право је задовољство бавити се оваквим послом", рекао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је подсетио да је такав резултат постигнут захваљујући озбиљној, одговорној, економској и политици запошљавања, коју је започела још Влада председника Александра Вучића 2014. године спровођењем озбиљних фискалних реформи.

Министар Селаковић је рекао да је Србија успела да озбиљно смањи незапосленост, са тадашњих 25,9 одсто, на садашњих девет одсто.

Потписаним Споразумом предвиђено је да из буџета Република Србија финансира различите мере активне политике запошљавања, што ће бити у корист грађана који су незапослени и наше привреде.

"Ми смо за професионалну рехабилитацију и стимулисање запошљавања особа са инвалидитетом определили 550 милиона динара и први пут ове године крећемо у спровођење пилот пројекта Гаранције за младе, које ће спроводити филијале Националне службе за запошљавање у Сремској Митровици, Крушевцу и Нишу. За то је држава обезбедила додатних 200 милиона динара, како бисмо се припремили да за наредне три године уђемо у потпуно спровођење Гаранције за младе и његову примену на територији наше земље", истакао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је рекао да је "ово Србија која не стаје, која неће да стане, не сме да стане и која убрзано наставља са својом политиком рада, запошљавања и стварања".

Извор: Танјуг