Вести

СЕЛАКОВИЋ: ДРЖАВА ЈЕ ФИНАНСИЈСКИ МОЋНА, МОЖЕ ДА ПОДРЖИ И СВОЈЕ БОРЦЕ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања у Влади Републике Србије Никола Селаковић присуствовао је у Бачкој Тополи полагању камена темељца за подизање Споменика палим борцима ратних сукоба од 1990 – 1999. године.

"Чињеница да су 44. борца са територије општине Бачка Топола дала своје животе у одбрани Отаџбине од 1990 – 1999. године, да имамо 42. ратна војна инвалида, за сада 80. регистрованих бораца, говори о томе колико је ово за Министарство надлежно за борачка питања, важан догађај", истакао је министар Селаковић.

Министар Селаковић рекао је да су породице палих бораца биле упорне и посвећене иницијативи да споменик буде подигнут, и додао да је градња отпочела захваљујући председнику Скупштине општине Бачка Топола Саши Срдићу.

Подсећајући да је захваљујући иницијативи председника Републике Србије Александра Вучића 2020. године у фебруару месецу донет Закон о правима бораца, војних инвалида и породица палих бораца, министар Селаковић је указао да су на тај начин сви они уважени од стране државе, као и да су озбиљни износи инвалиднина, које примају по основу Закона, почев од јануара 2021. године.

Министар Селаковић напоменуо је да је то нешто што самог борца, без обзира на категорију, поставља на пиједестал у систему вредности, у којима борци треба да постоје и стоје као светли примери љубави према ближњима својим, према Отаџбини.

"Са друге стране тај Закон је омогућио, да не будем сувише општ у својим речима, да само када посматрате Бачку Тополу, само у Бачкој Тополи 44. породице палих бораца, 42. ратна војна инвалида у овој 2023.године, примиће укупно 80 милиона динара из буџета Републике Србије. Дакле, то говори и о тој посвећености државе, која је захваљујући озбиљним привредним реформама председника Вучића постала финансијски моћна, да може да подржи и мајке са децом, да може да подржи и социјално угрожене, али да може да подржи и своје борце, ратне војне инвалиде и породице палих бораца", истакао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је позвао општине и градове, који до сада нису подигли споменик палим борцима, да се угледају на пример Бачке Тополе.

Извор: Танјуг