Вести

СЕЛАКОВИЋ: СРБИЈА НА ПРАВОЈ СТРАНИ КОЈА СЕ БОРИ ПРОТИВ НЕПРАВДЕ

Министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Никола Селаковић је поводом обележавања 79. годишњице ослобођења Београда у Другом светском рату, рекао да Србија кроз обележавање овог дана потврђује своју историјску опредељеност да буде на правој страни која се бори против неправде.

"Ми овим потврђујемо историјску опредељеност српског народа за антифашизам и антинацизам, јер су управо та два зла, нацизам и фашизам, у току 20. века нашем народу, као и многим другим народима Европе и света, нанели до тада невиђена зла", изјавио је министар Селаковић.

Према његовим речима, потребно је сетити се онога што је било обележје страдања српског, јеврејског и ромског народа, комплекса концентрационих логора Јасеновац у Независној Држави Хрватској.

"Сетити се стотина хиљада жртава које је та фабрика смрти однела и схватити колико је то зло било велико и колико је овај данашњи дан важан као један од кључних међаша у историји", указао је министар Селаковић.

Министар Селаковић је додао да се на данашњи дан сећамо бораца Народноослободилачке војске и Црвене армије који су ослободили Београд након четири године репресије.

Министар Селаковић навео је да је Влада Србије донела одлуке о формирању управљачког одбора и одбора који извршава одлуке управљачког одбора за изградњу меморијалног центра Јасеновац у Доњој Градини у Републици Српској и у Београду.

"Баштинећи и негујући традиције ослободилачких ратова Србије, међу којима свакако јесу и ослободилачке традиције везане за Други светски рат, Влада Републике Србије, њен одбор за неговање традиције и Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања само чине оно што је важно за неговање културе сећања", истакао је министар Селаковић.

Венце на Гробљу осблободилаца Београда у Другом светском рату положили су министар спољних послова Ивица Дачић, министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић, представници Министарства одбране и Војске Србије, Града Београда и представници амбасада Руске Федерације, Белорусије, Азербејџана и Казахстана.

Извор: Танјуг