Вести

ВЕСИЋ: НЕ ГРАДИМО САМО НОВЕ ПРУГЕ, ВЕЋ ОБНАВЉАМО И РЕГИОНАЛНЕ

Понуде које су стигле на тендер за избор извођача радова на изградњи железничке обилазнице око Ниша биће отворене данас, а радови на том пројекту требало би да почну у јуну, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у Влади Републике Србије Горан Весић.

"Данас се отварају понуде, радићемо убрзано наредних дана да изаберемо најбољег понуђача. Чим тај процес буде завршен, у јуну почиње изградња железничке обилазнице око Ниша", рекао је министар Весић гостујући на ТВ Хепи и додао да је овај пројекат важан због коначног исељења пруге из центра Ниша.

Истакао је да се увелико ради на обнови деонице пруге Ниш - Брестовац, да су у току радови и на деоници од Сићева до Димитровграда, на прузи Ниш - Димитровград, за брзине од 120 км на сат, у оквиру заједничког пројекта са Европском унијом.

"Не градимо само нове пруге, већ обнављамо и регионалне. Од 2012. године изграђено је 108 километара нових пруга, а обновљено 842 километара. До краја године пустићемо у саобраћај још 108 километара брзе пруге од Новог Сада до Суботице", рекао је министар Весић.

Најавио је и да ће, уколико све буде у реду, у децембру почети изградња друге и треће деонице брзе пруге Београд - Ниш.

"У мају ћемо расписати претквалификациони тендер за извођача радова, у септембру ћемо тражити понуде, а у међувремену ће бити завршен и план. Почињемо да градимо 230 кмилометара дугу пругу, за брзине од 200 км на сат, и за три и по године од Ниша до Београда ће се путовати за 100 минута", рекао је министар Весић.

Навео је и да је у оквиру плана Европске уније за Западни Балкан, који је вредан шест милиона евра и који је јуче потврђен, један од приоритетних пројеката које је Србија пријавила, изградња пруге од Брестовца до Прешева.

"Имаћемо брзу пругу од Ниша до Скопља, односно кроз целу Србију, од Ниша до Прешева, и даље до Скопља. Мађари ће завршити свој део до Будимпеште, Грци раде 76 км пруге од Солуна до Идоменија и обнављају деоницу од Солуна до Атине. Остаје да се споје Скопље и Идомени, и имаћемо 1.521 километар брзе пруге, од Будимпеште до Атине, што ће потпуно променити живот на Западном Балкану", рекао је министар Весић.

Бићемо спремни да кренемо изградњу брзе саобраћајнице Карађорђе у новембру

Министар Весић рекао је да ће министарство на чијем је челу бити спремно да 15. новембра започне изградњу брзе саобраћајнице "Карађорђе", која ће спојити ауто-пут Београд- Ниш и ауто-пут "Милош Велики" преко Аранђеловца.

"Бићемо спремни да почнемо да градимо брзу саобраћајницу "Карађорђе" 15. новембра, од Малог Пожаревца, преко Младеновца, Аранђеловца, Тополе до Чибутковице у Лазаревцу. То ће бити веза два ауто-пута кроз Шумадију. Наравно изградња зависи од тога да ли је могуће обезбедити новац", рекао је министар Весић.

Како је истакао министар Весић, ове године биће завшрена изградња 166 километара ауто-путева и брзих саобраћајница, а до краја 2026. године чак 487 километара, што је огроман искорак за Србију.

Министар Весић је рекао за ТВ Хепи да ће ове године бити завршено око 50 километара на Моравском коридору, од Кошева до Трстеника и од Прељине до Адрана, док ће комплетан ауто-пут бити завршен наредне године.

"Током 2024. године биће пуштено у саобраћај и 23 километара Дунавског коридора, од ауто-пута до Пожаревца, као и 11 километара од Голупца до Великог Градишта, као и 19,5 километара ауто-пута од Паковраће до Пожеге. Након тога, од Пожеге ћемо одмах кренути са радовима према Дугој пољани, ка Црној Гори, на првој и десетој деоници, а уговорићемо ове године и наставак од Пожеге ка Републици Српској, ка Котроману, до Златибора", рекао је министар Весић.

Такође, рекао је министар Весић, ове године биће завршено и 5,8 километара брзе саобраћајнице од петље Дивци до Ваљева, 18 километара на деоници Сремска Рача-Кузмин, 54 километара брзе саобраћајнице Шабац-Лозница.

"Убрзано радимо саобраћајницу "Осмех Србије", пуном паром се ради на брзој саобраћајници Београд-Зрењанин. У 2026. години биће завршен и комплетан Фрушкогорски коридор, са три моста у Новом Саду. Ради се и гради на све стране, јер се права децентрализација постиже тек када се изграде путеви и пруге и повежу људи. Све остало су празне приче", рекао је министар Весић.

Извор: Танјуг/ТВ Хепи