Вести

ВЕСИЋ: СРБИЈА ЈЕ НЕЗАВИСНА И ВОДИ САМОСТАЛНУ ПОЛИТИКУ

Министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Горан Весић изјавио је поводом посете председника Србије Александра Вучића Паризу, да је важно што Србија, као једна мала земља, има тако моћног савезника попут Француске.

Министар Весић је нагласио да Вучић негује лично пријатељство са француским председником Емануелом Макроном, што је додатни разлог изузетних односа две земље.

"Француска је у овом тренутку једна од две најзначајније државе Европске уније а Макрон је лидер у ЕУ, који је практично у Унији наследио Ангелу Меркел, тако да посета Паризу и Вучићев састанак са Макроном значи да имамо дијалог са ЕУ на највишем нивоу", рекао је министар Весић.

Навео је да је ЕУ најзначајнији партнер Србије, а у оквиру сарадње са Унијом, управо је сарадња са Француском све значајнија, у бројним областима, између осталог и у инфраструктури.

"Обнављамо старо пријатељство, то јест Вучић и Макрон обновили су старо савезништво Србије и Француске из оба светска рата", навео је министар Весић.

Према његовим речима, добро је да мала земља, попут Србије, може да има тако моћног савезника у Европи, као што је Француска, која има најјачу војску на континенту.

"Тако обезбеђујемо своју будућност и штитимо наше интересе", поручио је министар Весић.

Министар Весић је навео и да свечани дочек за председника Србије у Јелисејској палати показује да у питању старо, историјско пријатељство две земље, које обележавају 185 година од успостављања дипломатских односа.

"Такав дочек показује да смо савезници, да Србија није држава која је настала пре 10, 15, 20 или 30 година, без историје, а у Француској су гестови важни, па су овим показали колико је Србија важна", рекао је министар Весић и подсетио да је Србија једина земља која има споменик захвалности некој другој држави и то, управо – Француској.

Министар Весић је додао и да су односи две земље на високом нивоу и због пријатељских односа двојице председника.

"Председник Вучића има утицај у свету, јер није баш уобичајено да председник земље од седам милиона становника буде дочекан на овај начин", напоменуо је министар Весић.

Додаје како је председник Вучић најавио посету Макрона, једног од најважнијих лидера, Србији.

"Вучић негује своја пријатељства, има личне и добре контакте са пријатељима Србије, и када се тако бавите својом земљом, онда можете да очекујете да држава добије више поштовања на међународној сцени", рекао је министар Весић.

Указао је на значај сарадње две земље у области наменске индустрије, а посебно на набавку "Рафала", једног од три најбоља војна авиона на свету, и првог са запада у српској армији, што ће значити да Србија може сама да брани себе и своје небо.

"Србија није ни у једном војном пакту, независна је, води самосталну одбрамбену политику и важно је да се заштитимо. У временима која долазе, а која су веома неизвесна, спасоносно је да имамо снажну војску", рекао је министар Весић.

Похвалио је и сарадњу и области енергетике, која ће Србији омогућити да у будућности не брине за енергетску безбедност, а посебно истакао значај сарадње са Француском у области инфраструктуре.

"Развој једне земље, суштински је везан за развој инфраструктуре, да повежемо путевима и пругама делове своје земље, али да се повежемо и са суседима, што и чинимо", наводи министар Весић.

Као два, у овом тренутку, најважнија француска улагања у Србији, споменуо је компанију "Vansi", која је концесионар београдског аеродрома "Никола Тесла", као и пројекат изградње београдског метроа.

"У наредних неколико дана потписаћу уговор о изградњи депоа, са представницима компаније "Power China" и француског "Alstoma"", најавио је министар Весић.

Према његовим речима, траже се и партнери за управљање системима за прераду отпадних вода.

"Кроз пројекат "Чиста Србија" улажемо више од 3,5 милијарди евра у изградњу постројења за прераду којима треба да управља велика компанија која то уме", додао је министар Весић и рекао да се нада да ће француске компаније градити две највеће фабрике за прераду отпадних вода у Београду и то у Великом Селу и Батајници.

Извор: Танјуг/ТВ Хепи