Вести

ВУЧЕВИЋ: НАШИ ОФИЦИРИ СЕ УСАВРШАВАЈУ И НА ЗАПАДУ И НА ИСТОКУ

Изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић уручио је данас средњовековне српске мачеве и официрске сабље активним и пензионисаним припадницима Министарства одбране и Војске Србије који су од 2006. до 2021. године завршили посебне програме усавршавања у иностранству.

Министар Вучевић окупљеним официрима честитао је у име Министарства одбране, Владе Србије и као изасланик председника Републике и врховног команданта Војске Србије Александра Вучића на оствареним резултатима, на великом личном, али и колективном успеху.

Подсетио бих све колико улагање у знање једног појединца није само улагање индивидуалног карактера, него је нешто што доприноси свеукупном квалитету целе заједнице, друштва, породице и оне наше највеће заједнице или породице - а то је држава и народ, посебно када имамо у виду да причамо о сфери одбране и безбедности једне државе. И сви смо на вас неизмерно поносни, на то што сте успешно завршили ваша војна усавршавања у иностранству. Тиме сте на најбољи могући начин представили себе, своје породице, Министарство одбране и Војску Србије, али сте представљали и целу отаџбину Србију. И не раздвајајући било кога, да ли је данас активан официр или вас који сте заслужено стекли услове за пензију, подсећамо да сте сви управо стеченим знањем, новим вештинама, али и новим контактима и познанствима и даље у систему одбране наше једине отаџбине Србије. Не заборављамо ни оне који данас нису са нама и на тај начин њиховим породицама и њима постхумно захваљујемо на животу и раду за државу Србију и за све њене грађане, истакао је министар Вучевић.

Он је изразио уверење да је управо слободарска и независна политика Републике Србије омогућила да наши грађани, наши официри буду способни да се усавршавају и на западу и на истоку.

То је квалитет који ретко која држава данас може да има, посебно имајући у виду савремене геополитичке околности и не мислим да је то недостатак, него велика предност. Гледајући ваше биографије и гледајући где сте се усавршавали, где сте успешно стекли нова знања и вештине, видео сам да сте били у свим најважнијим геополитичким центрима на свету и то је нешто што треба да представља понос и задовољство целе државе, не само Министарства одбране. И не само да сте стекли нова знања, не само да сте представљали државу, Министарство одбране и Војску Србије, своје породице и себе лично, ви сте били у прилици да се упознате и са савременим доктринама, вештинама, знањем које те државе, где сте били послати, имају, располажу, које деле са нама, односно са другим полазницима свих ових програма војнобезбедносног усавршавања. Али сте успели још нешто и у то сам сигуран - да остварите многе контакте који су и те како битни. Никада не смемо да пренебрегнемо чињеницу личног познанства и да ви познајете људе који су на веома битним позицијама у тим државама где сте били на усавршавању, а који се баве питањима безбедности, одбране или се баве овом тематиком која и нас окупира и у Министарству одбране и свим њеним деловима и наравно и у Војсци Србије, нагласио је министар Вучевић.

То је капитал, поручио је министар Вучевић, који нико не може да им одузме.

То је капитал који сте заједно са нашом државом стицали и верујем да ћете га несебично чувати у смислу дељења са вашим колегама и преношења знања на будућа поколења. Посебно молим и вас који сте данас бар формално у пензији, али сам сигуран да вам животна енергија даје довољно мотива да сте и даље активни, да помажете својој држави, својим колегама, да оно што знате, а не сумњам да су то озбиљна знања утемељена да поделите и пренесете на будуће генерације како би наша држава и отаџбина Србија била безбеднија. И овај симбол који смо данас имали прилику да вам предамо у име државе Србије - мачеви средњовековни и наше сабље, нека вас увек воде на неки начин и мотивишу, али опомињу како је увек и гласило то наше гесло кроз историју - да их никада нисмо вадили без преке потребе, али их никада нисмо вратили без части и достојанства, поручио је министар Вучевић.

Извор: Танјуг