Вести

ВУЧИЋ: МОРАМО ДА САЧУВАМО ЗЕМЉУ И ОДБРАНИМО НАШЕ ИНТЕРЕСЕ

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да ће сутра током целог дана имати важне разговоре са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен о свим важним питањима за Србију.

"Сутра ћемо имати важан разговор цео дан и вече, јер она остаје у Београду да преноћи и дуго ћемо осим званичних разговора, имати разговоре и после тога, у четири ока и заједничку вечеру. Имаћемо много времена да разговарамо о свим важним питањима за Србију, што мислим да је увек негде лековито", рекао је председник Вучић.

Нажалост, ми се увек понашамо према људима као навијачи на стадиону, али морамо да водимо рачуна о себи и да не будемо тако опредељени и оријентисани и гледамо шта је то што можемо за Србију да извучемо, поручио је председник Вучић.

Како је рекао, у сваком случају биће још много тешких ствари и тешких одлука.

"Знамо шта је то што смемо и докле смемо и знамо шта је то што не смемо. И важно је да земља иде напред", рекао је председник Вучић.

Ситуација је била веома компликована, мислим да смо сачували Србију

Председник Вучић изјавио је да је ситуација у претходном периоду била веома компликована за нашу земљу, али да смо се борили и сачували Србију.

Председник Вучић је рекао да можда глупо звучи када се каже да су уложени натчовечански напори, јер тако нешто не постоји, али да може да каже смо се изборили.

"Човек предузима радње и улаже напоре онолико колико може. Али да, ситуација је била веома компликована и тешка и борили смо се и радили свој посао. Мислим да смо сачували Србију упркос чињеници да се ни данас не осећате добро, и не можете да се осећате добро све док траје терор над нашим народом на Косову и Метохији", рекао је председник Вучић.

Додао је да ћемо видети како ће то изгледати у будућности и да је зато важан сутрашњи састанак са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен која долази у Београд.

Покушавамо да сачувамо државне интересе, али и да унапредимо економију

Председник Вучић рекао је да држава покушава да сачува Србију и интересе Србије, али да се у исто време унапреди економија и економски раст.

"Знате, сиромашнији људи боље разумеју ову потребу за напретком српске економије. Постоје бахати људи, пребогати људи, који то не желе да разумеју, који кажу, а не, баш ме брига. И зато ми морамо да се постарамо да направимо најбољи могући амбијент за даљи долазак инвестиција. Босна и Херцеговина је пре девет година имала за сто евра веће плате него што је имала Србија, а данас Србија има за сто евра веће плате него што су у Босни и Херцеговини,", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да су разлог за већи економски раст и напредак у односу на Босну и Херцеговину директне стране инвестиције којих је Србија имала више.

"Они имају прихода у огромним износима, због људи који су избегли из Босне и Херцеговине у Шведску, Аустрију, Немачку, Швајцарску, Америку, Канаду, али нема страних директних инвестиција, довољно, које би ишле у производњу. Ми ту правимо разлику. И ту ће се разлика видети и у будућности", нагласио је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да, када је реч о Косову и Метохији, увек ће постојати притисци из иностранства.

"Хоћемо ли ми бити под тим притиском увек? Па, бићемо. Ја сам 10, 11 година слушао како сам признао независност "Косова". А заборављате да је 2008. године Косово прогласило независност. И заборављате да то нису исти услови као пре 2008. године. Да смо издржали осам месеци па да добијете Нобелову награду за издржљивост, а не 11 година или више од 11 година", нагласио је председник Вучић.

О разговорима са ММФ: Наше јавне финансије се налазе у одличном стању

Председник Вучић изјавио је вечерас да је од представника Међународног монетарног фонда (ММФ) чуо да су јавне финансије Србије у одличном стању и да ће све што је обећано од повећања плата и пензија бити у потпуности испуњено без последица по јавне финансије.

Председник Вучић је подсетио да су власти у Србији 2011. године избацили ММФ пред изборе 2012. године јер су, како је рекао, хтели да исплаћују све што им падне на памет.

"И то нас је још скупље коштало и зато смо морали да уђемо у мере фискалне консолидације 2014. године, да сад ви то објашњавате некоме ко то не жели да чује, не вреди, али мислим да већина људи у Србији то зна", рекао је председник Вучић.

Додао је да Србија од 2014. године у различитим формама има ММФ и да ће се сада прећи са тзв. стенд бај аранжмана у однос који је бољи за Србију.

"Такозвани стенд бај аранжман значи да смо морали део њихових средстава да користимо или мислили да морамо, одједном нам њихов новац није потребан и прелазимо у део који је бољи за нас и немамо обавезу да било шта узимамо и значи да су наше јавне финансије налазе у одличном стању", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да наша индустријска производња брже расте него што смо очекивали те мисли да ће и за ову годину раст ићи и до 2,7 одсто можда и до 2,8 одсто БДП-а што је боље од очекиваног.

"При томе индустријска производња вуче наш напредак, тако да људи не морају да брину. Све што смо обећали од пензија, плата, све што смо рекли за студенте то је нешто што ће бити одмах и у потпуности испуњено и без икаквих последица по јавне финансије Србије", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да Србија држи ниску стопу јавног дуга на 51 одсто, а да је тај проценат на нивоу Европске уније 83 одсто, а на нивоу еврозоне 91 одсто.

За седам дана почиње изградња пруге Ниш - Димитровград

Председник Вучић изјавио је да је документација за изградњу пруге Ниш - Димитровград спремна, као и да ће радови почети у наредних седам дана.

"И Софија жели да се брзом пругом споји са Истанбулом, тако да када ми завршимо са Европљанима што градимо, сутра ћу са Урсулом да причам о томе, Београд - Ниш брзу пругу, сада имамо и брзу пругу Београд - Истанбул. До сад смо говорили о Будимпешти, а имаћемо Будимпешта - Београд - Ниш - Софија - Истанбул. До Истанбула дакле за осам, девет сати", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је ово рекао након што му је представљен филм "Ја, Александар" у коме се износе оптужбе на његов рачун, наглашавајући да истраживања друштвених мрежа показују да је више од 80 одсто негативног садржаја усмерено на њега, а преосталих 20 одсто на друге политичке актере.

"Али, то није нешто око чега треба да се жалим, јер када сам бирао да будем неко ко ће да доноси одлуке и да га мрзе, или статира, а буде вољен и омиљен - више волим ово прво. Тако сам могао да урадим нешто, као што је Београд на води, Прокоп, БАС, брза пруга Београд - Нови Сад", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је имао бројне критике и када је у питању била изградња ауто-пута Београд - Чачак, због уклањања храста, као и рушење барака у Херцеговачкој.

"Немојте овуда, ту је храст. Да ли треба да изгубимо још 300 људи, да погине без ауто-пута, на Ибарској - јер се они сви праве блесави и некоме се додворавају. А неће нико да се некоме не би замерио и за све је тако. Рушење барака на које нису имали право, ево кажем, ја сам крив, и то би и по дану урадио. Данас имате нешто лепше него у Мајамију, и сви то знају и тамо долазе и сад више кажу да неће да руше, али неко је морао да се избори против њих", рекао је председник Вучић.

Очекује "прљаву кампању", а за поруке које му се упућују да је "кретен, лудак" и да ће му "бити одузета имовина, а сви хапшени и убијани" председник Вучић одговара да нема имовине која може да му буде одузета.

"Можеш да избациш Вукана из стана и то је то. Ја немам рачуне и 35 станова у Београду. Мени нема ко да узме рачуне, јер их немам нигде, ни у Русији ни било где", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је све негативне поруке према њему и понашање оценио као одраз немоћи и патолошке агресије.

Нико тако острашћено не тражи кажњавање Србије као Хрватска

Председник Вучић је изјавио да су за кажњавање Србије од стране међународне заједнице увек били Хрватска, део скандинавских земаља, део балтичких земаља, понекад и Бугарска, као и део самих Срба, које је назвао "аутошовинистима".

"Али никада се нико није тако острашћено залагао за кажњавање Србије као Хрватска. Како је могуће да неко из Србије тражи кажњавање Србије, као да није довољно кажњена. Стално постоји та прича. Још од НАТО бомбардовања... Тај аутошовинизам је тешка болест код нас Срба. Чак и овде било људи који су били за бомбардовање Србије. То је још од деведесетих година прошлог века", рекао је председник Вучић.

Навео је пример Јевреја и Палестинаца, који су се новим ратом сви ујединили, без обзира на међусобне разлике.

"Када Израел каже, Хамас нас је напао, убили су нам толико стотине људи. Сви Јевреји су уједињени, 99 одсто њих. Улазе истог дана у владу и они немају више проблем да раде на дневном нивоу са Нетањахуом. Када су Палестинци нападнути, ујединили су се не само Палестинци, већ сви Арапи. Само код нас у Србији постоји патолошка жеља, пошто би људи желели да наша земља буде много мања, не по својем обиму, по својој територији, по броју становника, не, већ, да суштински буде још мање значајна, не би ли служила неком другом", рекао је председник Вучић.

Како је рекао то је познато у нашој књижевности, у филозофској мисли, као синдром "кметске душе" или "рајинског менталитета".

"То није карактеристика српског народа, то је карактеристика једног малог дела људи", рекао је председник Вучић.

Додао је да то никада неће разумети и да они говоре да раде против њега.

"Кад тражите санкције против Вучића, то су онда санкције против ваше земље. Ја сам председник ове земље. Бићу још четири године председник ове земље. Када је председник једне земље под санкцијама, то није добра порука за ту земљу", поручио је председник Вучић.

Говорећи о претњама током преговора, председник Вучић је рекао да њему лично нико директно не прети већ да су то такозване прикривене претње нашој земљи.

"Јер они знају да ја знам шта ми имамо да изгубимо. Они знају да ја знам колико су нам важне директне инвестиције. Они знају да ја то знам и играју на ту карту. Ја бих радио исто на њиховом месту", рекао је председник Вучић.

Додао је да само не разуме суштину свега тога што раде и што не схватају колико је важно Србији да има мир у целом региону, да Срби нису прогоњени у Црној Гори, да Срби нису прогоњени у БиХ.

Пензије ће пратити раст плата, до 2027. године просечна пензија биће 620 евра

Председник Вучић је изјавио да ће у наредном периоду пензије више расти, јер ће пратити раст плата и најавио да ће до 2027. године просечна пензија достићи 620 евра.

Председник Вучић је најавио да ће до 2027. године просечна плата бити 1.400 евра, а минимална зарада 650 евра.

Пензије расту брже него икада, истакао је председник Вучић и навео да је просечна пензија била 2012. године 202 евра, док је сада 390 евра.

Председник Вучић је гостујући у Ћирилици, упитан да прокоментарише то што из опозиције тврде да је то тада вредело више него сада, рекао да је то бесмислено.

Напоменуо је да је тачно да су трошкови скочили, али пропорционално можда до 280 или 290 евра, али не и до 390 евра, колико данас износи просечна пензија.

"То је огромна разлика и тек ћемо ту разлику да правимо. И сада иде једнократна помоћ и за кориснике социјалне помоћи, око 1. децембра, уследиће додатна подршка од 10.000 динара, као и једнократна подршка за посебну негу, за дементна, слепа лица и старије са неизлечивим болестима, којих има око 51.000. Ових првих је 170.000", навео је председник Вучић.

На питање водитеља како коментарише то што је Драган Ђилас изјавио да ће, када дође на власт, пензионерима вратити оно што им је одузето, председник Вучић је рекао да је држава за разлику од претходне власти оздравила систем и пензионерима кроз једнократна давања већ дала скоро 100.000 динара о којима прича опозиција.

Председник Вучић је рекао да је Аустрија данас званично ушла у рецесију и да је то лоша вест за нас, јер су наша тржишта повезана.

Казао је да, ипак, у томе има једна срећа, а то је да више наших људи размишља да се врати у Србију.

У Србији се данас живи више од два пута боље него за време бивше власти

Председник Вучић изјавио је да грађани, када виде резултате у бројкама које се односе на висину девизних резерви, резерви злата, плата, пензија, колико је изграђено пруга, путева, болница, могу да виде да ту нема лажи када се говори колико је актуелна власт учинила у поређењу са претходном.

Када се ствари тако чисто поставе ту нема лажи, навео је председник Вучић и рекао да је претходна власт имала веће цифре само у негативном контексту и то у случају незапослености и стопе јавног дуга.

"Има једна ствар у којој су шампиони - 25,9 је био ниво незапослености, у томе су шампиони, а ми смо на 9,2", прецизирао је председник Вучић и подсетио да је стопа јавног дуга, када је постао председник владе, била 79 одсто према БДП, а да је данас 51,4.

То је још један број у којем су били успешнији, рекао је председник Вучић.

"Болница, домова здравља, здравствених објеката изграђено је 147 за време нашег мандата, а у време њиховог - нула. Урадили смо 108 километара брзе пруге, они - нула. Реконструисали смо 807 километара пруге, они 31,5. Погледајте само те разлике. Имамо 445 километара завршених ауто-путева, они 36,5 плус 6,1, што је 42,6 километара", прецизирао је председник Вучић.

"Наследили смо девизне резерве од 10,9 милијарди, данас имамо 24,8 милијарди, два и по пута више, у еврима, златне резерве, 15 тона злата, а данас имао 39 тона", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је подсетио да је просечна плата, тада била 329 евра, а да ће сада у децембру бити 820 евра.

Председник Вучић је урачунао и инфлацију и рекао да зато то није три пута више, већ око 2.1 пута.

"2,1 до 2,2 пута се боље живи него што се живело", рекао је председник Вучић и навео да је просечна пензија тада била 202 евра, а да ће сада са овим повећањем бити 309 евра.

Подсетио је да су пензије у претходне две године порасле преко 56 одсто.

"Минималац је био 15.000 динара, а сада 47.000 динара", рекао је председник Вучић и прецизирао да је то некада било 150 евра, а сада 403.

Председник Вучић је рекао да они одлуке не доносе на политичким одлукама, већ на тешким и озбиљним реформама, економским променама које су од суштинског значаја.

Додао је да се увек питао како су, рецимо, социјалисти и демократе донели одлуку у 2008. године да повећају пензије.

"Па то је неозбиљна држава. То тако једноставно не иде, то не може. Није држава ћуп из којег вадите шта стигнете", рекао је председник Вучић.

"Када људи виде ове резултате, када се ствари овако чисто поставе, а чисто се поставе, ту нема преваре, ту нема лажи, бројеви не могу да лажу", додао је председник Вучић.

Када гласају за Јовановића и Обрадовића, знају да гласају за Ђиласа

Председник Вучић изјавио је да људи знају да када гласају за Милоша Јовановића или Бошка Обрадовића, гласају за Драгана Ђиласа, и за независно "Косово" и санкције коме год треба да се уведу.

Председник Вучић је подсетио на ситуацију са изборима у Београду када су, како је рекао, исте ноћи Српски покрет Двери и ДСС прешли на ту страну.

"Није им пало на памет да кажу - сачекајте дан, два или три, па ћемо да преговарамо. Сећате се кад су се Дачић и Антић фолирали три месеца, вукли ме за нос, ми ћемо са тобом, па на крају је испало да неће, па ће са Ђиласом, али ово данас", рекао је председник Вучић.

Поновио је да је сваки глас за странке опозиције директан глас за лидера Странке слободе и правде Драгана Ђиласа.

"Кажу у Београду ћемо ми да идемо заједно. Можемо, ту знате нема то "Косово". Добро, разумели смо. Нема идеологије. Може, сви са свима. Свако са сваким, идеологија је ваш џеп. Са Љотићевцима можете. Све можете, не бисте ли се дочепали власти. Значи, немате никакав програм", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је оценио да су учесници протеста под називом "Србија против насиља", током протеста показали насилно понашање и да су, како је рекао, учесници "насилник до насилника".

"Један тукао таста, један тукао жену, трећи жену и таста, четврти тукао ког је стигао, како је стигао, претио силовањима и не знам чиме све. Пети тукао редитеље. Упадали у скупштине, упадали у РТС. Прете сваког дана једино. Носе вешала, носе моторну тестеру. Дакле, све то само показује да нема идеје, нема идеологије", оценио је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да током претходног режима није урађено готово ништа за разлику од периода од када је власт у Београду и Србији преузела Српска напредна странка.

"И сад ви хоћете да ми кажете да је то било боље време, од времена када урадите Храм Светог Саве, изградите клинички центар, урадите Прокоп, изградите Београд на води, урадите обилазнице око Београда, урадите три моста, урадите Милош Велики, обновите Остружницу, урадите Михајло Пупин мост. Све то направите и урадите и град у граду подигнете. А у оно време ништа, ништа и ништа, осим што су они богати од Воје Михајловића до Драгана Ђиласа", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је прокоментарисао и изјаву академика Душана Теодоровића који је рекао да је његов став да Србија постане члан Европске уније и НАТО, а упитао је и шта би се десило кад би тзв. "Косово" хипотетички ушло у Уједињене нације, како би то утицало на цене производа и слично.

"Овај човек је бар отворено рекао шта мисли и шта жели, за разлику од ових других за које знамо да су то радили, да су на томе чак и инсистирали само да им прођу избори. То имате у Викиликсу, тражили су само да прођу избори и онда нека буде "Косово" независно, они то и данас раде на исти начин. Ако погледате званичне изјаве Небојше Зеленовића, Павла Грбовића и многих других који се налазе у тој групацији Србија против насиља, они то мисле", рекао је председник Вучић.

Како је додао, разумем да је то легитиман политички став, али је штетан, лош.

"А онда вам од српске памети поставе Ђиласа, Маринику Тепић, Алексића и Радомира Лазовића. Погледајте кога су нам предочили као најпаметније и најмудрије главе. Њиховог кандидата за градоначелника (Владимира Обрадовића) врло површног, али добро, сигуран сам да ће људи имати прилике да упознају. Већ сам превише говорио", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је прокоментарисао и изјаве Радомира Лазовића, Александра Јовановића Ћуте и Мирослава Алексића да су спремни да сарађују са десницом, те и изјаву Милоша Јовановића и сарадњи са проевропском опозицијом.

"Ја сам о овоме говорио пред претходне изборе. Нико ми није веровао зато што су мислили да претерујем, а ја сам говорио оно што ми је било логично. Увек морате да имате у виду да ту има страног фактора и оних који желе слабију Србију", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, није у интересу земљама у окружењу да Србија буде јача.

"Хоће ли да уложе све што могу, од новца, обавештајних активности, контраобавештајних активности, на сваки могући начин, да покушају да ослабе Србију, а слабљење Србије је формирање слабих влада, лоших влада, које не могу да изнесу економске реформе, или влада које се сукобљавају или са председником или имају унутрашње противречности. Наравно да је то њихов интерес", рекао је председник Вучић.

Додао је да "странци наравно у томе учествују посебно кад желе да нас приморају да потпишемо независно "Косово", да мењамо своје геополитичке односе".

Председник је позвао људе да уочи избора добро размисле јер, како је рекао, нису све промене - промене на боље.

Говорећи о критикама, јер је раније изјавио да је као младић од 14 година Интерреилом обишао Европу, председник Вучић је рекао да до скора то људима у Србији није било могуће јер је, како је рекао, за време претходног режима железница уништена.

"Железницу нисмо имали, јер су је ови стручњаци из Г17 и ДС и оно мало што је остало из социјалистичког периода у потпуности уништили. То је био југословенски период кад се путовало. Ми смо до 1991. године готово свуда ишли возом. До избијања рата у Босни и Херцеговини и Хрватској, готово свуда ишли возом. Ја сам у војску ишао возом. Њихова је политика била, Србија мора да стане. Ово је мој одговор, Србија не сме да стане", закључио је председник Вучић.

Пастор ће ући у историју, Србија ће му подићи споменик

Председник Вучић је изјавио да је одлазак председника Скупштине АП Војводине и лидера Савеза војвођанских Мађара Иштвана Пастора велики губитак за Србију, да је то човек који ће ући у историју и зато што је својом енергијом и снагом из "раља сукоба" извукао српски и мађарски народ.

"Он је човек који је најзаслужнији за креирање мађарско-српских братских односа", рекао је председник Вучић.

"Иштван Пастор ће ући у историју и Србија ће му подићи споменик какав заслужује човек који је из раља сукоба својом енергијом и снагом извукао српски и мађарски народ, ја сам му бескрајно захвалан на свакој подршци, на љубави према Србији коју је показивао, љубави према мађарском народу и то је велики ударац за нас", рекао је председник Вучић.

Ово је огроман губитак за Србију, рекао је председник Вучић и додао да је недавно подсетио Пастора у Суботици у болници.

"Видео сам се приватно са (мађарским премијером Орбаном) Виктором пре неколико дана и он ми је рекао да је (Пастор) у тешком стању. Иштван, кад сам га последњи пут видео, био је ведар, добар", рекао је председник Вучић и додао да је са њим попричао о изборима.

Рекао ми је, молим те, немој 24. изборе, то је нама Бадњи дан.

"Ја сам рекао, нема проблема, идемо на 17. То је човек који је један од креатора братских мађарско-српских односа", рекао је председник Вучић.

Стижу мамографи од 26. до 29. новембра за Неготин, Бабушницу и Пирот

Председник Вучић је изјавио да би нови мамографи требало да стигну за Неготин, Бабушницу и Пирот, у периоду од 26. до 29. новембра.

Председник Вучић је рекао да ће мамограф тада стићи и за још једно место, као и да је циљ да га има не само сваки град, већ и мања места.

"Једва чекам да видим мамографе у Бабушници и Владичином Хану. Хоћу у малим местима да видим мамограф. Да жене из Сурдулице не морају да иду у Врање због мамографа, нити из Бабушнице у Пирот, већ да имају то у свом месту", рекао је председник Вучић.

Истакао је да су то ствари које смо негде предвиђали до сада и да је срећан што сада има мало бољи увид по том питању - колико нам недостају мамографи и где су све потребни.

Велики инвеститор стиже у Ниш, више сутра о томе

Председник Вучић рекао је да ће у наредном периоду стићи велики инвеститор у Ниш.

Председник Вучић је рекао да ће сутра након састанка са председницом Европске комисије Урсулом фон дер Лајен моћи да открије више детаља.

"Имам једну велику вест за Нишлије. Сутра, очекујте кад ми се заврши састанак, око 11 сати да вам се обратим. Стиже велики инвеститор у Ниш, само да завршим састанак, тада ћу смети ваљда да кажем. Што би моја мајка рекла, прво скочи па реци хоп", рекао је председник Вучић.

СНС донела велике промене и променила лице Србије

Председник Вучић је рекао, одговарајући на питање, да ли су се "осилили" локални функционери, да ништа није идеално ни у породицама, а камоли у политичкој партији са стотинама хиљада чланова.

"Али је та партија донела све ове промене, променила лице Србије, та партија је променила чињеницу да амбасадори и тајкуни бирају владе у овој земљи. Та партија је показала да Србија може да се гради много брже, та партија заједно са коалиционим партнерима учинила је да Србија данас изгледа потпуно другачије", рекао је председник Вучић.

Каже да примедбе има, да о томе разговарају, али нема гнева.

Упитан да ли има функцију у СНС, председник Вучић је одговорио да је члан СНС и да не зна да ли је у неком од органа.

"Нисам председник, за мене је била највећа част да водим ту партију 10 година, то су биле године великих успеха, али ја нисам рекао - после мене потоп", рекао је председник Вучић и додао да са задовољством изговара име Милоша Вучевића као председника СНС, као што ће са задовољством изговарати и име следећег председника Србије.

"Пошто сам сигуран да ће бити неко за кога верујем да ће моћи на најбољи начин да наследи оно што сам ја радио и пре мене председник Томислав Николић. Верујем да ће бити неко такав, имаће сву моју подршку јер се живот не завршава одласком са неке функције", додао је председник Вучић.

Рекао је и да су га у СНС питали да буде носилац листа.

"Они су рекли, ми смо урадили истраживања, и у истраживањима ти си, председниче Вучићу, и даље најпопуларнији, па ако хоћеш да будеш носилац наших листа, тако можемо да максимизујемо наше гласове, да покушамо да добијемо поверење народа да можемо земљу да гурамо напред, ја сам рекао, то ми је највећа част све што могу да вам помогнем", рекао је председник Вучић.

Навео је и да неће моћи да иде на сваки митинг због обавеза.

"Идем у Париз на мировну конференцију пред 11. новембар, а имам још неколико таквих посета", рекао је председник Вучић.

Немам времена да посећујем председничке виле, поједине смо обновили

Председник Вучић изјавио је да нема времена да посећује председничке или некадашње "Титове" виле, али да су поједине обновљене и да углавном служе да се у њима угосте страни представници.

Председник Вучић, на питање да ли користи председничке виле и да ли је тачно да у поједине "Титове виле" ни сам Јосип Броз Тито није никада ушао и да су их и у то време више користили локални функционери, рекао је да нема времена за то.

"Рецимо, имате председничку вилу на Тари у којој никада у животу нисам био. Имао сам више састанака у Карађорђеву, али то је тако мали број одлазака у Карађорђево да је потпуно безначајан. Имамо рецимо феноменалну вилу Равне коју је Бата Гашић обновио, што је била Ранковићева вила. И добро је да је обновљена да дођу неки странци. Једном или два пута сам отишао тамо на један дан", рекао је председник Вучић.

Додао је да једноставно нема времена и да су се променила времена.

"Вилу Мир смо обновили и служи нам да у њу дођу странци и да преноћи ко жели. То су углавном политичари из региона, био је и неки арапски лидер. У Европи сада велики европски лидери морају да иду у хотел, пошто не смеју да иду негде бесплатно, а да им наплаћујемо боравак у вили нема смисла", додао је председник Вучић.

Проблем опозиције је што их се не плашим

Председник Вучић изјавио је да је проблем опозиције што их се не плаши, јер зна ко су и како би водили Србију, и одбацио све оптужбе опозиције због изборног слогана "Србија не сме да стане", истакавши да је то била његова политика протеклих месеци.

"Њихова је политика била да Србија мора да стане, а они су сад као изненађени слоганом. То је мој одговор, Србија не сме да стане, и то су слушали пет месеци. Свакога дана, када су нам заустављали ауто-путеве, када су заустављали људе, малтретирали труднице, малтретирали све живе, што су много јаки, препаметни итд. Дакле, све су то радили. А ми смо само говорили, радите, пуштаћемо вас све док не угрожавате физички интегритет људи. Све законе кршите и то ћемо да вас пуштамо. Само немојте да угрожавате физички интегритет људи. Али смо све време говорили, али ми морамо да радимо. Србија не сме да стане. Ми морамо да будемо много успешнији. И око тога нема игре", поручио је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да мисли да то мора да буде избор грађана Србије, а буде ли другачији, они ће им честитати и рећи, изволите.

"Па да видимо те ваше велике стручњаке, од којих ниједан није био у стању ни школу да заврши. Морају најгори да дођу. Да и они имају своје представнике", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић се осврнуо и на лидере деснице за које је рекао да покушавају да се додворе, како је рекао, лажно-либералним и лажно-глобалистичким круговима и да су из шињела лажних комуниста ушли у шињеле лажних европејаца.

"Код овог Француза је то одувек било очигледно да је желео само да припада том делу и да никада није ни имао суштинску идеологију, јер је био у ДСС-у и када нам је земља буквално уништена и пропадала, па реч није рекао. А други лидер деснице, пошто није из Београда, увек је желео, из мени непознатог разлога, да се додвори кругу двојке и да њима припада. Само да би добио некакву подршку од оних којима ни по чему не припада", рекао је председник Вучић и додао да не разуме њихову мржњу према њему лично.

Како је рекао, ти десничарски лидери су само чезнули да оду на Н1 и Нова С, да буду признати и да их, како је рекао, неко у кафићу тапше по рамену.

Председник Вучић је подсетио да су се странке деснице држале по страни када су почеле демонстрације "Србија против насиља", када су, како сматра, злоупотребљене трагедије у школи Владислав Рибникар и у околини Младеновца.

"Нису учествовале у томе. Али сад су, као по команди, ушли у игру. Зато што је дошло време одлуке. Је ли то из њихове главе или је неко њихов? Да нека сами гледаоци размисле. Нека сами гледаоци размисле. Да ли је из њихове главе или је из нечије канцеларије", рекао је председник Вучић.

Истакао је да је свима је било корисно да га те демонстрације макар припитоме или ослабе.

"Њихов је проблем са мном у томе што их се уопште не плашим, што знам колико мало вреде, што знам како су управљали Србијом, што знам како би управљали Србијом. Кад људи мисле да је нешто немогуће да се врати уназад, да се точак историје окрене уназад, могуће. И то је веома једноставно, врло лако. А ми знамо како су амерички амбасадори са неким тајкунима на вечерама правили српску владу. Није то тајна, Камерон Мантер је део тога. То је радио Мантер заједно са Мишковићем и са социјалистима и демократама", рекао је председник Вучић.

"Али ради се о томе да власт која има подршку је опасна за велике центре моћи. Они више воле марионетску власт коју су они направили и која ће им одговарати. Да их они поставе на власт. Зато су и ови свесни да немају подршку у народу, па они сањају да их неко метне на власт", закључио је председник Вучић.

Ни у породици ствари нису идеалне, камо ли у политичкој партији

Председник Вучић указао је на то да не постоји ни породица у којој су ствари идеалне, а камо ли политичка странка, и на коментаре да се локални функционери понашају непримерено, одговорио да "у сваком житу има кукоља" и да је он тога свестан.

"То је људска природа, да ли сам спреман да саслушам - јесам. Али да ја не говорим лоше о партији која као и свака, има и "кукоља", ништа није идеално не постоји таква партија и породица у којој су ствари идеалне, али је та партија донела све ове промене и променила лице Србије", рекао је председник Вучић.

Истиче да није редак случај да се одређени локални функционери позивају на њега, кажу "рекао је шеф" и да најчешће то до њега уопште не дође.

Председник Вучић је рекао да ће увек имати примедбе, али да осећа јед, али не и гнев јер зна да рационално одвоји од емотивног и шта је то што у људској природи може да се победи, а шта не.

"Ја сам данас само члан Српске напредне странке, немам појма јесу ли ме ставили у неку функцију. Нисам председник, била је част да је водим 10 година, то су године великог успеха. Нисам неко ко каже - после мене потоп", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да никада није имао проблем и да нема сујету која не би дозволила да изговори "председник напредњака Милош Вучевић" већ да то говори са задовољством.

"Као и за председника Србије једног дана - јер верујем да ће бити неко ко ће моћи да наследи оно што сам ја радио, и пре мене председник Томислав Николић. И Српска напредна странка ће имати сву моју подршку, јер мој живот и живот земље се не завршава мојим одласком са неке функције", поручио је председник Вучић.

Додао је да су му из СНС рекли да је по истраживањима јавног мњења и даље најпопуларнији и предложили да буде носилац листе, како би потврдили поверење народа.

"Ја сам рекао то ми је највећа част, али да нећу моћи на сваки митинг и скуп, имам пуно обавеза, путовања, посета, ја не могу на пример сутра ништа да радим по питању странке, јер имам целодневну посету Урсуле Фон дер Лајен", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да се води оним што му је давно рекао покојни израелски премијер Шимон Перес - а то је да ђаци који не раде два сата, неће бити добри ђаци, а радници који не уче два сата неће бити добри радници и да он и даље свакодневно учи.

"Имао сам много људи од којих сам могао да научим и широко и велико искуство у политици. И себе приморавам да сваког дана радим и учим. Оно што ми је недостајало, је у односу према људима јер сам се оптеретио радом и статистиком, и промакле су ми неке ствари - као што то да нема довољно мамографа и магнетних резонанци, икс и гама ножева", рекао је председник Вучић.

"И знам када питам имамо ли - купимо. И мислим да је све супер, а онда схватим да мамограф негде није ни распакован, да немамо довољно људи који могу да управљају тим уређајима, довољно просторија за магнетну. Онда схватим да је у Ужицу листа чекања толика да су потребне две магнетне", рекао је председник Вучић.

У сваком граду, у сваком месту мамограф ће бити доступан, рекао је председник Вучић, и додао да то јесу неке ствари које су превиђали раније, али да и поред свега што је урађено има још много тога што је потребно да се уради.

Извор: Танјуг/ТВ Хепи