Вести

ВУЧИЋ: САЧУВАЋЕМО МИР, ИМАМО ОДГОВОРНО РУКОВОДСТВО

Председник Републике Србије Александар Вучић изјавио је да не верује да ће постојати било какве санкције против грађана Србије, а ако неко буде желео било какве мере да доноси, доносиће их, каже, тобож против њега лично.

Председник Вучић је то рекао на Прва ТВ одговарајући на питање има ли разлога да се грађани плаше рата и санкција, уз коментар да се цео свет данас бави ситуацијом у Израелу.

"Мислим да никада не можете да тврдите шта је то све што може да се догоди, мислим да људи у Србији могу да буду мирни и спокојни, верујем да ћемо успети да сачувамо мир захваљујући снази наше државе и војске. Да је војска слабија одавно не бисмо имали мир него би многи други предузимали акције против нас", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да не верује да ће постојати санкције против грађана.

"Ако неко буде желео било какве мере да доноси, јер видим да је велика навала и из земље и из иностранства, доносиће их тобож против мене лично, тако да људи не морају да брину, они ништа неће осетити ни што се тиче виза, ни што се тиче животног стандарда, нити било чега другог", поручио је председник Вучић.

Позивам представнике Срба на КиМ да у што краћем року организују изборе

Председник Вучић позвао је представнике Срба на КиМ да у што краћем року организују изборе за градоначелнике у четири општине на северу КиМ.

"Замолио бих наше људе да изађу са иницијативама са што бржом организацијом избора у те четири општине. То је наравно моја молба. То је како ја сагледавам ствари. Можда они виде боље, другачије, али то је моја молба за њих. Да се изађе на изборе што пре у четири општине на северу Косова", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће тако бити покренут процес консолидације да би основне полуге власти дошле у руке оних које тамо живе, а не да буду у рукама оних који тамо не живе и никада неће живети.

"За нас је важно да покушамо да наставимо дијалог иако га Приштина не жели. Нико са запада се није ни осврнуо када је то злоупотребљавао Аљбин Курти на најбруталнији начин. Нити окренуо уназад и рекао ово није допустиво и нешто што не можемо да дозволимо", рекао је председник Вучић.

Један део српског народа жели све најгоре Србији

Председник Вучић изјавио је да када год је Србији тешко, један део људи то на најпристојнији и најдостојанственији начин трпи и подноси, а други гледа како да нашкоди својој земљи.

Председник Вучић је коментаришући то што су представници дела опозиције: Зоран Лутовац, Мирослав Алексић, Павле Грбовић, Здравко Понош, Драган Ђилас и Небојша Зеленовић писали високом представнику ЕУ Жозепу Борељу у којем наводе да председник Вучићу и његовим савезницима уведу мере, рекао да су се ти, како је рекао, јунаци скупили, ишли по амбасадама и рекли: "Вучић је крив, не би било Бањске да није Вучић и Србија то радила".

Додао је да је питање у морала у политици суштинско и основно питање.

"Када сте мене чули да сам упутио писмо било коме у иностранству против било кога ко је упадао у РТС, у Скупштину, претио убиствима, пливањем по Дунаву, јесте ли ме чули некада? Да ли сте чули да сам ишао по иностранству да кукам и да се жалим против било ког грађанина Србије или Србина зато што је нешто урадио у нашој земљи? Нисам никада. То није пристојно, то није нормално. Ти људи су тражили и рекли - није Курти крив, казните Вучића, јер то је начин да објашњавамо народу како нас Вучић враћа у 90-те, како би могли да се вратимо на власт", поручио је председник Вучић.

Како је рекао, то је зато што је сад неко успоставио добру економију, вратио Србију на прави пут, запослио је 550.000 људи које су, како је рекао, они отпустили и зато што опет има пара које могу да се краду.

"Хајде да ми пријављујемо то, постоји то у нашем народу, није то од јуче. Још 1943. године немачка војна команда за Београд је издала саопштење у коме је тражила да не пријављују илегалце, јер већ имају довољно денунцијаната", подсетио је председник Вучић.

Додао је да грађани Србије не морају да брину јер ћемо, како је рекао, оне које нам желе зло и оне које им помажу изнутра победити трудом, радом, марљивошћу, бољом економијом, даљим улагањем у војску да не би смели да нас нападају, јер је наша војска сада неупоредиво снажнија.

Председник Вучић је нагласио да Срби на КиМ нису изашли из институција из хира, већ зато што 10 година нису добили Заједницу српских општина.

"То је свима јасно, само што неки то желе да забораве, као што је свима јасно зашто су се Срби на северу Косова побунили, али нико о томе неће да говори, зато што трче од једне до друге амбасаде, од Брисела до Вашингтона и олајавају своју државу, не би ли они урадили нешто за свој доњи део леђа. И ништа више на свету их не занима. А то - српски народ на КиМ, манастири наши, никада их то није занимало, већ само да учине нешто против своје државе", рекао је председник Вучић.

Како је рекао, Србија има озбиљно и одговорно државно руководство.

Како је рекао, није ишао у Гранаду да би правио заједничку фотографију са европским лидерима, већ да нешто уради и мисли да је успео, иако, како је рекао, нас чека још доста тога.

"22 од 27 земаља ЕУ признају Косово, као и САД, и то се неће променити. Ми морамо да бринемо о себи и успећемо у томе. Све ове црне слутње и све ово што траже да урадимо није само спољни фактор, није проблем у Виоли фон Крамон, они ће увек све да траже против Србије, осим уколико се Србија одрекне свог народа на КиМ и одрекне се свега. У питању су они изнутра који желе све најгоре својој земљи", поручио је председник Вучић.

Курти спомиње мог сина, јер мене не сме да погледа у очи

Председник Вучић, на питање шта је циљ премијера привремених приштинских институција Аљбина Куртија када говори о сину председника и износи наводе да је и он учествовао у догађајима у Бањској, рекао да "Курти то ради, јер не сме да га погледа у очи".

Након прегледа снимка који су емитовали албански медији, на ком се како је навео Курти налази и извесни Милорад Јевтић "блиски сарадник Вучићевог сина који је са њим био у Грачаници" председник је рекао да је његов на снимку у мајци "Предаја није опција" и да је на њега поносан.

"Овај у мајци `Предаја није опција` то је татин син, под знацима навода, татин храбри дечак који није дозволио да му скину мајицу када су му уперили цеви у лице. Само да људи знају две цеви пушчане су му уперили у лице, мој син није хтео да скине мајицу. А јунаци, њих 50 које су зауставили, Срби, из централне Србије велики јунаци и храбри што вичу "Вучићу педеру" по стадиону су стајали и гледали са 50 метара удаљености", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да нису успели да његовом сину скину мајицу иако је, како је рекао "Куртијев потрчко Свечља" лагао у првом обраћању да су му скинули мајицу, а затим рекао да ипак нису.

"Вучићима овакве мајице да скинете, не можете. Не можете. А овај човек на снимку није Милорад Јевтић, ово су иницијали његови Б.Б. нема везе ни са М. ни са Ј. Једина сличност је што му презиме има шест слова колико и Јевтић, и последње слово им је исто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да Курти све то ради јер не сме њега да погледа у очи, и да када стане и гледа га у очи, Курти склони поглед.

"Јер он хоће да нестану Срби. Он хоће да побије Србе и да протера Србе. И то људи у Србији треба да знају, он жели да их види на тракторима и камионима", рекао је председник Вучић.

На питање новинара зашто је Куртију председников син Данило "толики проблем" председник је одговорио да није проблем у Данилу.

"Није проблем у Данилу, зато што они мисле када није Вучић на власти и када преко његовог детета, брата, било кога од Вучића нешто ураде, е онда је Србија слободна земља што значи пођармена Куртију и онима за које Курти ради и да после тога може да изведе шта год хоће", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао да ли је било ко приметио да неко други представља проблем албанским политичарима и албанским медијима сем Александра Вучића.

"Реците ми то име. Реците ми некога ко није цитиран бар десет пута у свим албанским медијима у најпозитивнијем контексту од Поноша, до Ђиласа, Маринике Тепић и свих осталих, до Вука Јеремића. Једно ми име реците ко није бар десет пута цитиран и био на насловним странама колико их воле и хвале", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да је поносан на свог "првенца" и свог брата и да ће Вучићи увек бити уз свој народ на КиМ.

"Никада у 11 година нисам употребио реч издајници, нећу ни вечерас осим у нашем контексту - ми своју земљу да продамо, свој народ, тај филм нећете гледати, ма колико се трудили и били исти, и ови са лева и са десна. Не постоји та санкција и претња којом ћете да ме усмерите другачије. Затвор? Убиство? Па шта, ситнице", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да људи у Србији не треба да брину, јер ће мир бити сачуван и неће бити никаквих санкција за људе и да ће живети лепо и много боље.

Очекујем потписивање много споразума са Кином

Председник Вучић рекао је вечерас да очекује да Србија током његовог боравка у Кини потпише споразуме са многим компанијама и многим кинеским државним институцијама и додао да са председником Русије Владимиром Путином није заказан билатералан сусрет у Кини.

"Очекујем да потпишемо много споразума, између осталих и споразум о слободној трговини са Народном републиком Кином, што ће нам отворити многа врата и прозоре, и за наше пољопривредне производе, и за нашу комплетну винарску индустрију, где ћемо имати по 20-30 одсто ниже цене за могућност каснијег извоза", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће у Кини имати бројне састанке.

"Имамо прво у суботу отварање ауто-пута, после тога у недељу идем за Кину, у понедељак већ имам сусрет са председником Сијем, билатералу, понедељак или уторак. Пре тога имам са "кинеским Кисинџером", једним од седморице величанствених, јединим човеком који је још из времена Денг Сјаопинга преживео, који је, кажу, највећи интелектуалац и политички мудрац савременог света, Ванг Хунингом. Имаћу, надам се, два и по сата са њим. Њега сам једном срео и много сам од његе научио", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да ће на самиту "Појас и пут" бити 24 светска лидера а да са Владимиром Путином није заказан састанак.

"Немам заказану билатералу са председником Путином, нити смо планирали, али претпостављам да ћу га видети на Појасу и путу", рекао је председник Вучић.

На констатацију да се са Путином срео последњи пут крајем 2021. године председник Вучић је подсетио да је тад најавио да ће бити сукоба у Украјини.

"Срео сам се негде око 25. новембра (2021.) и тада сам вам рекао да ће бити сукоба, да ће бити рата у Украјини, сви сте ми се смејали", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић очекује погоршање ситуације у свету.

Хил није рекао да Србија треба да схвати да је Косово независно

Председник Вучић рекао је да се изјава амбасадора САД у Србији Кристофера Хила не преноси тачно и да он није баш тачно рекао "да Србија треба да схвати да је Косово независна држава" одговарајући на питање новинара да ту изјаву прокоментарише.

"Није он то баш тако рекао. Знате код нас постоји нека врста аутодеструкције. Господин Хил је неко за кога сам сасвим сигуран да све политичке актере много више воли него мене, и иако не могу да кажем да сам због тога срећан, негде оно мало националног поноса држим за себе. Али немојте да измишљамо, Хил је рекао готово супротно - само сте заборавили да прочитате оно иза запете", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је упитао зашто "волимо да представимо некога за већег непријатеља него што он јесте".

"Човек је рекао иза тога "али не стоје ствари баш тако једноставно". Он је рекао, ја бих волео да Србија прихвати Косово као независну државу, што би волео сваки представник америчке и немачке, енглеске, француске и италијанске политике, а он је додао - али ствари нису тако једноставне. И уместо да кажемо и будемо фер и кажемо шта је рекао и да ствари не стоје баш сасвим тако, ми смо се ухватили зато што нам је лако да будемо неодговорни и извучемо онај део за који мислимо да нам одговара, не би ли још једном пљунули америчког амбасадора", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да нема разлога да "било кога пљује" као што нема разлога ни да Хила хвали.

"Биће још горе, у целом свету, зато је за нас је зато важно да чувамо мир, да чувамо стабилност и зато је за нас важно да се понашамо одговорно и озбиљно и да разумемо добро своју позицију", закључио је председник Вучић.

Важно да грађани кажу да ли им се свиђа у ком правцу иде Србија

Председник Вучић изјавио је да када постоји представа о кризи легитимитета власти, или о "покушају кризе легитимитета", онда је важно да се људима изађе у сусрет и да се распишу избори.

"Важно је да они кажу шта мисле о томе да ли им се свиђа у ком правцу иде Србија'', рекао је председник Вучић и истакао да, за разлику од опозиције која, како је навео, ''оде на канабе у амбасаду па чује да Вучић не сме на изборе због страха од Американаца'', он сматра да је важније за грађане да буде избора.

Председник Вучић је истакао да постоје они који не желе да управљају државом ако имају само легалитет, већ желе да имају легитимитет и подршку народа.

''Кључан је легитимитет. Србија је на прекретници, ми имамо сада друго полувреме... Ја када кажем да ће бити избора, онда их и буде. Када кажем да ће бити повећане пензије и плате, сви знате да ће тако бити. Када кажем да правимо Београд на води, или железничку станицу Прокоп, коју ћемо за седам дана и отворити, то онда и буде тако'', рекао је председник Вучић и истакао да ''људи треба да се изјасне'', јер је, како је навео, народ носилац суверенитета.

Говорећи о томе шта је власт учинила последњих година, он је истакао да је готово са првим делом тешких реформи, као и да је Србија ''штитила свој народ и западно од Дрине, у Црној Гори, и на другим местима где живи на простору бивше Југославије''.

Председник Вучић је такође навео да је у опозицији био 20 година и да је за то време пуно тога трпео и пуно научио.

''На људима је да кажу какву политику желе. Никад после избора нисам правио сцене, ни када сам губио са 0.3, 0.4 одсто разлике. Не интересује нас куповина било кога, и прављење празних договора. Само да урадимо нешто за грађане и нашу земљу'', рекао је председник Вучић.

Истакао је да ''нема због чега да се склања'' и да нема ниједан рачун у иностранству.

''Имам само један рачун овде у Београду, не са баш пуно пара, немам некретнину ван земље. Шта да ми узмете? Образ? Јер сам у последњих 11 година се борио да имамо двоструко већи БДП, да ли због пруга, путева, болница стадиона... Пензија које су 2012. године биле 212 евра просечно, а сада 390, плата које су биле 220, а које ће у децембру бити 820'', рекао је председник Вучић.

Мамографи и у малим местима како би заштитили наше мајке, жене, сестре

Председник Вучић рекао је да ће велики број напредне медицинске опреме бити подељен широм Србије оним здравственим установама којима су најпотребније, како би се смањиле листе чекања и сачували животи људи.

"Ужице ће добити две магнетне резонанце јер су тамо највећи редови и чекања. Ниш, Пирот, Лесковац, Кладово. Инсистирали смо на западу истоку и југу Србије. У Војводини стижу у Вршац, Нови Сад, Сомбор", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће ултразвучне апарате добити Зајечар, Петровац на Млави, Крагујевац, Чачак, Ваљево, Ужице, Нови Пазар.

Истакао је да ће бити подељено 18 мамографа, а да ће бити додељени општинама Куршумлија, Владичин Хан, Власотинце, Бабушница, Пирот, Лесковац, Соко Бања, Крушевац, Крагујевац, Сурчин, Обреновац, Мајданпек, Неготин, Кладово, Пожаревац.

"Замислите у Власотинцу, Бабушници и Владичином хану ћемо имати мамографе. Морамо да заштитимо наше мајке, жене, сестре. Пре неки дан смо у Барајеву мобилним мамографом радили преглед, а код пет жена су откривени проблеми, али на време и много сам срећан због тога", истакао је председник Вучић.

Председник Вучић је истакао да је када су ретке болести у питању у периоду од 2008. до 2012. године, уложено свега 130 милиона динара, док је у периоду од 2013. до 2023. године уложено чак сто пута више, 12,3 милијарде.

"Је' л их срамота да сваки дан лажу народ како не лечимо децу и како нећемо да лечимо децу", рекао је председник Вучић наводећи да је за осам година у време претходне власти уведен 21 иновативни лек, а за шест година 80 иновативних лекова.

Поводом критика да не жели да помогне девојци Јелени Стојиљковић у Великом Градишту председник Вучић је објаснио да је то посао комисије за терапију, и да ће она донети одлуку следеће недеље, али да ће Јелени бити пружена помоћ.

"То раде стручни лекари, не ја. Ја сам разговарао са њима у међувремену. Немам проблем, чак и кад сте тако одвратни као медијска кућа, кад покушавате да од мене направите звер и некога ко не воли ни своју, а камо ли туђу децу. Толико сам се борио и учинио за свако дете, ко год ми се јавио, кад год сам могао. Не морате да бринете, помоћи ћемо и Јелени Стојиљковић", рекао је председник Вучић.

Избори 17. децембра, све смо им захтеве услишили

Председник Вучић рекао је да ће избори бити 17. децембра, по захтеву опозиције, и додао је да им је испунио захтев, па ће добити парламентарне, београдске и војвођанске изборе.

"Избори 17. децембра, све смо им захтеве услишили. Тражили су београдске и парламентарне изборе и добили су их, имаће још и војвођанске изборе, све у најбољем реду, побеђују, освајају власт", навео је председник Вучић.

На констатацију новинарке да је део опозиције крајем јула имао изјаве да ће спречити Вучића да распише изборе, а да већ крајем августа траже од њега да то уради, председник Вучић је одговорио да су "променили мишљење у амбасади".

"Били на кафи у амбасади па променили мишљење за пет минута. А онда су рекли не сме Вучић јер су му Американци забранили", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао да ће у 60 - 70 општина бити избори, и да то зависи од тога где људи желе да поднесу оставке па да иду заједно на изборе са републичким изборима и осталим који ће, како очекује, бити расписани паралелно.

Председник Вучић је рекао да он расписује само републичке изборе.

"То је оно што ја расписујем, а ове друге питајте за остале изборе али верујем да ће бити истог дана", рекао је председник Вучић.

Отварање Прокопа 20. октобра, добићемо метро 2028/2029. године

Председник Вучић најавио је да ће станица Прокоп у Београду бити отворена 20. октобра, а да ћемо, како је рекао, добити метро 2028/2029. године.

Председник Вучић је, говорећи о изборима у Београду, рекао да је за њега свака воља народа глас Бога, додајући да ако народ хоће да има другачију управу у престоници може да има, али се истовремено осврнуо и на досадашње резултате власти.

"Ако народ каже да Београд на води, град у граду, нешто што је подигло туристичку понуду, сви паркови, све бициклистичке стазе, обилазница око Београда петља око Батајнице, брзи воз Београд - Нови Сад, изградња метроа која ускоро улази у своју снажнију фазу, плате које ће у Београду већ у децембру бити око 1.100 евра нису озбиљни резултати, плус све оно што је обезбеђено инфраструктурно, комунално и бира другачије, ја немам проблем са тим", рекао је председник Вучић.

Подсетио је и на урађен Музеј савремене уметности и Народни музеј.

Наводећи да је још 1970. године Бранко Пешић најавио изградњу Прокопа, Вучић је упитао да је то морало да чека "неког Вучића" да се уради.

"Па 12 година сте владали, напамет вам није пало, па кад сам отворио десет колосека и шест перона, рекли сте није то то, па где је станица, па ево сад је и станица", рекао је председник Вучић.

Током емисије емитован је прилог из 2016. године када су кренули први возови, а у коме је говорио један од првих пројектаната Живорад Лисичић, кога је председник Вучић позвао на отварање.

"Ја позивам господина Лисичића уколико је доброг здравља да дође на званично отварање станице Прокоп. Људи воле да виде напредак своје земље, мали је број ових мрзитеља. Биће ми част да заједнички отворимо ту станицу", рекао је председник Вучић.

Најавио је да ће у суботу бити отворен ауто-пут Рума-Шабац.

Девизне и златне резерве на рекордном нивоу, нема разлога за бригу

Председник Вучић изјавио је да су девизне резерве Србије на рекордном нивоу од 24,2 милијарде евра, као и резерве у злату и да грађани Србије немају за шта да брину.

"Поново смо увећали девизне резерве наше земље, премашили смо 24,2 милијарде, у последње две године увећане су за 4,8 милијарди и на рекордном су нивоу. Злато нам је на, такође, рекордном нивоу. Повећали смо за неколико година 10,5 милијарди девизне резерве. Оне су важне вести, јер значе стабилност и сигурност. Злату је вредност расла. Имали смо 38 тона, повећавамо куповину злата, сада је на 38,8 тона, наставићемо", рекао је председник Вучић.

Додао је да за Србију нема зиме.

"Динарска штедња достигла је свој максимум од преко милијарди евра у динарима и настављамо да радимо добро за Србију. Бензина имамо у резерви за 66 дана, а дизела за 74 дана. Гаса имамо колико хоћете резерви, само је проблем да нам неко не укине гас по политичкој линији. Имамо 690 милиона кубних метара гаса у овом тренутку", навео је председник Вучић.

Поручио је да је Србија озбиљна држава и да се озбиљно снабдела за зиму.

"Људи не треба да брину ни због чега, већ да верују у своју земљу и да наставе да се боре за њу, као и досад", поручио је председник Вучић.

Србија је једна од три најбезбедније земље

Председник Вучић рекао је да су наводи у једном недељнику да је "Србија постала најопасније место за живот у Европи" нетачни и прочитао званичне податке Министарства унутрашњих послова.

"Србија је једно од три најбезбеднија места. Званични подаци за период од 2000. до 2023. године говоре овако - убиство и тешко убиство, рецимо 2001. године, то је када је демократија владала у Србији 215 убистава и тешких убистава. Рецимо 2022. године их је било 69, то је и више него три пута мање", рекао је председник Вучић.

Да знате, додао је, 2021. године је било 72, а у време "оног најгорег клана" 2018. године, 104 убиства.

"Силовања - када је та демократија била 156 силовања годишње, 2021. године их је било 49, претходне 42, 2022. године их је било 55, а ове године до 1. октобра - 41 силовање. Не морам да говорим колико је то негде око три пута мање поново", рекао је председник Вучић.

Имовински криминал, прочитао је председник Вучић, 2001. године било је 40.068 тешких крађа и 25.000 крађа и 3.140 разбојништава.

"А сада смо имали тешких крађа 6.640, и 10.545 уместо 25.000 крађа и свега 433 разбојништва - дакле, за седам пута мање. Насиље у породици, пошто о томе стално причају и трговина људима - најгоре су биле 2016. и 2017. година, али зато што у тим годинама људи почињу да пријављују насиље у породици, раније нико није ни пријављивао, али од тада темељно радимо и смањује се, спуштено са 4.470 ове године на 3.537", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је поручио да жене морају да се заштите много боље и да је он за то да се жене у потпуности заштите, најтежим могућим казнама за починиоце тог насиља.

"И верујем да ћемо ићи у даље измене кривичног закона у будућности", рекао је председник Вучић.

Траже да седница СБ УН буде затворена јер не дајем говоре да их контролишу

Председник Вучић поновио је да је говор који је одржао у УН одржао да би све што је рекао ушло у историју, а све што је рекао била је истина, и да управо због тога што не знају шта ће рећи, траже да седница СБ 23. октобра буде затворена.

"Шта ме брига шта ће рећи странци, говорио сам у УН да би ушло у историју. Сада траже да седница СБ буде затворена, јер не могу да се договоре са мном око тога шта ћу да говорим, јер нико нема контролу над оним што бих могао да кажем, то каже Антонио Гутереш јавно, рачунају да ћу бити благ према њему, јер га поштујем", рекао је председник Вучић.

"Не дајем своје говоре никоме да их прегледа и чита већ их сам састављам и пишем и изговарам оно што желим и мислим", рекао је председник Вучић.

Уводимо ускоро и студентску картицу

У плану је увођење студентске картице, најавио је председник Вучић и додао да би она могла да буде у употреби већ у јануару следеће године.

"Студенти ће имати студентску картицу, то је предложило једно њихово удружење и та картица ће им донети много тога доброг, верујем већ од 1. јануара можда и пре тога. Имаће попусте од наплата друмарина до превоза, производа у различитим продавницама", рекао је председник Вучић.

Што се тиче оних који примају социјалну помоћ од Србије што је око 170.000, истакао је председник, у наредним данима и недељама биће великих позитивних изненађења за њих.

"Али још меримо какве мере тачно да донесемо. Као што ови мере које ће мере против мене, тако и ми меримо шта ћемо да донесемо у корист народа", рекао је председник Вучић.

Имамо два клуба за Фајнал фор, држава уложила много пара у њих

Председник Вучић рекао је да кошаркашки клубови Звезда и Партизан имају скупе тимове и да је много пара држава уложила и у једне и у друге.

"Ми имамо два клуба за Фајнал фор (Евролиге), за првих пет у Европи. То сад говорим као неко ко би требало да за седам, осам месеци заврши факултет за кошаркашког тренера", рекао је председник Вучић.

На констатацију новинарке да је најбоље када се Србија такмичи са земљама региона у спорту, председник Вучић је одговорио да он највише воли кад се Србија такмичи са њима у економији и напретку.

"Ми смо много заостајали за њима, за некима заостајемо све мање, а некима смо много побегли у међувремену", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић сматра да Хрвати имају талентоване кошаркаше, али да имају лошију школу кошарке од Србије и мисли да нас никада неће стићи.

Што се тиче фудбала, председник Вучић сматра да Хрвати имају бољи репрезентативни фудбал, али да се на клупском нивоу стање мења, тако да он мисли да је данас Звезда испред Динама, те се, како каже, вратило све на своје место.

Председник Вучић истиче да увек навија за српске клубове, иако се зна да навија за Звезду.

"Зна се да навијам за Звезду, није то никаква тајна. Звезда је поново најуспешнији регионални клуб, верујем да ће Партизан да се дигне. Партизан сад води у првенству, игра одлично, желим им много среће и успеха. Желим то и Чукаричком и ТСЦ-у", рекао је председник Вучић.

Према његовом мишљењу, ФК Црвена Звезда би победила загребачки Динамо да дође до сусрета сад.

"Надам се тој утакмици, за разлику од свих других који беже од те утакмице, ја се надам тој утакмици, фер-плеју, спортској утакмици и наравно победи нашег тима", закључио је председник Вучић.

Избори морају да се распишу до 2. новембра

Председник Вучић рекао је да ће изборе расписати када се врати из Њујорка, где иде 21. октобра, и да ће то учинити до 2. новембра.

"Након што се вратим из Њујорка полако да се спремим и зашиљим пенкало и расписујем изборе. До 2. новембра морају да се распишу избори", рекао је председник Вучић, напомињући да ће онда до њих остати 65 дана.

Председник Вучић је рекао и да га пре тога очекује много посла и много путовања.

"Имам много посла, идем у Кину, после има Прокоп, а после Прокопа имамо 21. октобра 15 година странке", рекао је председник Вучић и додао да га је председник странке Милош Вучевић позвао да се обрати у Шапцу.

Најавио је да ће 21. октобра стићи и велика петорка, како је рекао, са новим идејама и плановима, а да ће већ увече истог дана летети за Њујорк.

Председник Вучић је рекао и да ће вероватно преседати у Франкфурту, а да никада није ишао преко океана малим авионом да не би трошио државни новац.

Пензије идуће године 450 евра, од 2022. порасле 56 одсто

Председник Вучић рекао је да су пензије од 2022. године до сада повећане за 56,1 одсто, и најавио да ће просечна пензија у 2024. години достићи ниво од 450 евра.

Председник Вучић рекао је да ће већ у децембру просечна плата у Србији износити 820 евра.

"Од 2022. године смо имали пет увећања пензија, прво смо имали 5,5 одсто, па девет одсто - ванредна индексација. Па смо имали 12,1 одсто 1. јануара ове године. Затим имамо 5,5 од 1. октобра, биће примљене у новембру те пензије и 14,8 од 1. јануара.

Укупно за две године 56,1 одсто. Ако нам саберете инфлацију не за две, него три године, 12,5 одсто, 11,9 одсто и 4,9 одсто то је око 32 одсто", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је додао да ће и током наредне године бити увећања пензија, да ће просечна пензија бити око 440-450 евра.

"Само да видите разлику у односу на ова два броја 56, 1 одсто и 32 одсто. Желим да људи виде разлику, колико пензија иде брже од инфлације. То је разлика у расту животног стандарда наших пензионера. Ја сам поносан и захвалан нашим пензионерима на огромној подршци не мени, реформама и што су увек били уз своју државу. Они су извели ову земљу на прави пут", рекао је председник Вучић.

Нудим све другачије од опозиције, да урадим све што могу за земљу

Председник Вучић поновио је да је све што нуди грађанима Србије другачије од онога што нуди опозиција и нагласио да је на њему да уради за своју земљу шта може, а не да брине о томе и да ради оно шта ће му странци рећи.

Председник Вучић је то рекао на питање да прокоментарише ставове опозиције о првим корацима након избора, а према чијим тврдњама је смена власти најважнија како би се кренуло путем ЕУ интеграција, усаглашавања са континентом и увођењем санкција Русији, али не оних које би погађале руски народ већ одговорне појединце.

На констатацију да је ово што се чуло у прилогу који је емитован нешто другачије од онога што он нуди, председник Вучић је рекао да су сви они алтернатива.

"Све што они нуде је другачије од онога што ја нудим. Нису се сетили да понуде да ће да изграде школе, болнице и пруге и путеве. Јер ништа од тога нису изградили. Ми ћемо да послушамо оне који нам наређују против кога ћемо да уведемо санкције, а онда ћемо да крадемо ко што смо и радили. А онда се појавио овај стручњак (Бошко) Обрадовић , који није бранио Србију, али је скочио да брани Русију. Биће на Куртијевој страни, на свачијој страни против Србије. Али он иде на онај други канабе, где му говоре како да се понаша", рекао је председник Вучић.

Председник Вучић је нагласио да је поносан на чињеницу што постоји само једна, српска столица и што има само једну земљу и један народ и грађане којима служи.

"То је Србија и то су грађани Србије, било да су то Мађари, Бошњаци, Роми, Словаци, Румуни, Бугари. То је моја столица, а њихове столице су увек туђе столице. Политика коју сам водио 11 година је политика слободе, политика независности, будућности ове земље, сарадње са свима, дијалога, разговора, решавања свих проблема мирним путем. Али то није политика слугерањског односа у којој морате да скочите истог секунда када вам неко помене газду или да стално причате шта ћете рећи амбасадору код кога идете сутра", рекао је председник Вучић.

Додао је да неки мисле да су освојили власт онога тренутка када изађу из неке амбасаде.

На питање да се говором у УН сам подметнуо критикама запада, подсећа да је на власти 11 година.

Председник Вучић је питао зашто би га била брига за то што неки причају и зашто би бринуо туђе интересе.

"Моје је да урадим шта могу за своју земљу, зашто би бринуо стране туђе интересе, оно што ће неко од њих да ми каже данас, бринем о ономе што ће рећи за двадесет година", рекао је председник Вучић.

Подсетио је да су му деца велика и успешна, Данило, Милица, да Вукан има шест година, да много воли и Невену која је такође успешна.

"Шта ја у ствари да очекујем даље? А за шта то живим даље, сви су они већ велики. Коме сам од њих још потребан, скоро па никоме. Што бих ја бринуо стране туђе интересе?" упитао је председник Вучић.

Председник Вучић је рекао и да је поносан на нове чланове Српске напредне странке међу којима су и бивши кошаркаш Жељко Ребрача и Арно Гујон, директор управе за сарадњу са дијаспором

"Честитам (председник СНС Милошу) Вучевићу што су и Ребрача и Предраг Бандић и Арно Гујон постали чланови Српске напредне странке чији сам и ја члан", рекао је председник Вучић.

Нагласио је да је посебно срећан због Предрага Бандића али и ових дивних момака.

"Предраг Бандић наш јунак, наш војник и син му је ту, јуначки син, изабрао је право место где ће доћи зато сам срећан", рекао је председник Вучић.

Извор: Танјуг/ТВ Прва