Почетак радова на реконструкцији електромреже у општини Љиг

ВУЈОВИЋ: ОД СУТРА НА ЈАВНОМ УВИДУ НАЦРТ УРЕДБЕ О ЗАШТИТИ СПЕЦИЈАЛНОГ РЕЗЕРВАТА ПРИРОДЕ "УВАЦ"

Министарство заштите животне средине огласиће сутра, 19. априла 2021, јавни увид у Нацрт Уредбе о заштити Специјалног резервата природе "Увац". Нацрт предвиђа нови режим заштите овог подручја, као и мере којима ће се, између осталог, дефинисати прелазни рок за прелазак моторних чамаца и других пловила на електрични погон.

- Нацрт Уредбе ће бити на увиду јавности 20 дана, а затим ће бити одржана јавна расправа у Новој Вароши и Сјеници. Позивамо грађане и све заинтересоване стране да се укључе у доношење новог акта, како би се на најбољи начин сагледали сви потенцијални проблеми и како бисмо задовољили најважнији интерес читавог друштва, а то је адекватна заштита наших природних добара, рекла је министарка заштите животне средине у Влади Републике Србије Ирена Вујовић.

Према њеним речима, након ревизије биће повећана површина под заштитом на овом подручју са 7.543 хектара на 11.746 хектара, и биће успостављен и први степен заштите, односно режими заштите I, II и III степена.

Вујовић је рекла да ће се свима који у резервату "Увац" користе моторне чамце на горива која загађују животну средину, дати прелазни рок за прелазак на пловила на електро погон.

Специјални резерват природе "Увац" налази се у југозападној Србији, између масива планине Златибор на северу, Чемернице и Јавора на истоку и југоистоку и Златара на западу и југозападу, на територији општина Нова Варош, Сјеница и Прибој.

Завод за заштиту природе Србије доставио је крајем 2019. године Министарству заштите животне средине Студију заштите Специјални резерват природе "Увац", и Министарство је покренуло је поступак ревизије заштите тог подручја, али је касније, због епидемиолошких изазова, поступак одложен. Новим Нацртом Уредбе, поступак се наставља.