Вести

БРНАБИЋ: АКЦИЈОМ "БОЉА ЦЕНА" БОРИМО СЕ ЗА СТАНДАРД ОБИЧНОГ НАРОДА

Снижавање цена основних животних намирница и кућних потрепштина у акцији "Боља цена" је наша борба за смањење инфлације, борба за стандард обичног народа и ово није део никакве кампање већ акција која ће се наставити, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

"Од данас је појефтинило још 16 производа а колико то појефтињење износи показује и корпа са тим производима коју је јутрос купио министар финансија Синиша Мали јер су намирнице које је купио коштале 1.493 динара, а без снижења би коштале 2.644 динара. У тој корпи су брашно тип 500, брашно тип 400, сунцокретово уље, кисело млеко, маргарин, сирни намаз, црни лук, пасуљ, купус, паштета, виршле, смрзнути грашак, џем, кекс, паста за, зубе и сапун", рекла је Брнабић.

Према њеним речима, сада има око 40 производа којима су снижене цене и продају се под ознаком "Боља цена". У ову акцију су се укључили трговински ланци који држе више од 80 одсто нашег тржишта, а преговори ће се водити и са оним трговцима који се још нису прикључили, да то ураде. Брнабић је појаснила да су трговци спустили марже на производе који се продају по сниженим ценама. "За бољи стандард грађана се боримо и повећањем плата и пензија, минималне зараде која ће од 1. јануара бити већа за рекордних 17,8 одсто и износити 402 евра. Минималац је у односу на пре 12 година повећан два и по пута", рекла је Брнабић.

Позвала је пензионере да се пријаве за Пензионерску картицу и навела да се до сада пријавило око 870.000 пензионера, те да је јуче потписано 16 нових уговора са фирмама и институцијама које ће најстаријима обезбедити бројне погодности и попусте.

Као посебно важно премијерка Брнабић је навела то што се плате и пензије повећавају више него што расте инфлација тако да ће раст ових примања бити не само номиналан него и реалан.

Вучићево сутрашње излагање у УН биће пажљиво праћено у целом свету

Излагање председника Србије Александра Вучића на заседању Генералне скупштине Уједињених нација које се очекује сутра биће веома важно и поруке које ће он упутити биће врло пажљиво праћене у целом свету, изјавила Брнабић.

"Агенда председника Вучића на овом догађају који је најважнији догађај у години у свету, је веома претрпана. Председник Вучић има разговор за разговором али се веома озбиљно припрема за сутрашње излагање", рекла је Брнабић.

Истакла је да се на овом догађају увек виде спољнополитички приоритети земље, али и шта земље имају да кажу и односу на најактуелније проблеме.

"То је у нашем случају Косово и Метохија али као што смо могли да чујемо и из изјава председника Александра Вучића поставља се и питање о увођењу санкција Русији. То је за све остале земље тема над темама, пошто Србија једина Европи није увела санкције Русији, па се увек поставља питање када ћемо то урадити, зашто нисмо и како мислимо да постанемо члан Европске уније а да не уведемо санкције", навела је Брнабић.

Брнабић је рекла да су притисци на Србију велики и подсетила да је и председник Вучић рекао да не зна колико ћемо дуго моћи да бранимо своје принципе, али да дајемо све од себе да се одбранимо.

"Притисци су велики али успевамо да водимо самосталну спољну политику у складу са нашим најбољим интересима и међународним принципима и да немамо последице у смислу недоласка страних инвеститора, јер они долазе а наш кредитни рејтинг је добар", рекла је Брнабић.

Оценила је да је заседање Генералне скупштине УН веома важно јер се ту чују све поруке које једни другима имају да упуте и САД и Кина и Европска унија и Русија.

"То је форум у оквиру кога се за три или четири дана одрже састанци за које би било уобичајено потребно седам или осам месеци", истакла је Брнабић.

Српска напредна странка не бежи од избора, још увек нејасно шта опозиција жели

Брнабић је изјавила да Српска напредна странка не бежи од избора, али да још увек није јасно да ли опозиција жели да буду расписани или одржани до краја године.

Брнабић је навела да опозиција говори да жели да се избори одрже до краја године, али да су у захтеву који су предали у Председништву Србије затражили да се распишу.

"Не знам да ли они мисле да не постоји никакво време од расписивања до одржавања избора. Велика је мистерија шта је писац желео да каже и шта они заправо желе. Зависи да ли читате оно што су написали или слушате оно шта кажу. Свакако оно што кажу и оно што су захтевали од председника Вучића у писму су потпуно различите ствари", рекла је Брнабић.

Додала је да раније опозиција није била само против одржавања избора, већ да су, како је рекла, претили да ће народ изаћи на улице уколико се распишу ванредни парламентарни избори.

"Претили су да ће уколико буду расписани избори блокирати институције. Сада прете да уколико не буде било избора да ће такође блокирати институције", навела је Брнабић.

Додала је да Српска напредна странка не бежи од избора и да сматра да је добро да се одрже што пре.

Расписана набавка за шест мамографа, добиће шест места у Србији

Брнабић је изјавила да је расписана јавна набавка за шест мамографа које ће добити здравствене установе у Лесковцу, Мајданпеку, Пожаревцу, Крушевцу, Обреновцу, као и општина Владимирци.

Брнабић је подсетила да је прошле недеље на седници Владе Србије формирана радна група како би се пописало стање медицинске опреме у здравственим установама.

Истакла је да је расписана јавна набавка за шест мамографа и да ће га прво добити болница у Лесковцу до краја новембра или у децембру, а након тога и Мајданпек, Пожаревац, Обреновац, Владимирци и здравствени центар Крушевац.

"Нама је амбиција да драматично редукујемо листе чекања за то су нам потребне нове магнетне резонанце, посебан фокус нам је на мамографима и већ смо расписали јавну набавку за шест мамографа", рекла је Брнабић.

Додала је да се тренутно пописују магнетне резонанце и да ће најмање 17 добити домови здравља, опште болнице и здравствени центри у Србији, додајући да ће се дигитализацијом у здравству увести ред како би се листе чекања драматичноо редуковале.

Осврнула се и на поједине критике да је некадашња Ковид болница у Батајници запуштена и зарасла у коров, наводећи да је у току процес пребацивања имовине са Војске Србије на Републичку дирекцију за имовину како би Министарство здравља несметано користило болницу у неке друге здравствене сврхе.

"Ради се о данима док то завршимо и део ће бити палијатива, а део ће се коритсити у друге сврхе, али у најкраћем року ћемо почети да користимо ту болницу за додатну здравствену заштиту", рекла је Брнабић.

Извор: Танјуг/ТВ Хепи