Вести

БРНАБИЋ: КОРОНА МОЖЕ ДА СЕ ПОБЕДИ САМО ЈЕДИНСТВЕНО

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић прусуствовала је седници дијалога са Националним конвентом о Европској унији. Седница је била на тему Јавног здравља, ковида и вакцинације.

"Ја мислим да је одлично да разговарамо у овом формату. Ми смо сада већ 21. месец у пандемији, скоро две године. Током читавог трајања пандемије ми смо били увек криви и сви причамо о неким личним утисцима. Чујемо неке контрадикторне поруке, како од СЗО, тако од Кризног штаба последично, али најконтрадикторније од оних који критикују Кризни штаб. Па су тако рестриктивне мере "иживљавање над грађанима и увођење диктатуре кроз злоупотребу пандемије", а онда неколико недеља касније, "зарад политичких поена" радимо нешто супротно и не доносимо мере. Ја сам иницирала овај дијалог, он је моја молба и моја иницијатива, зато што сам сматрала да треба да седнемо и да се погледамо у очи и видимо ко је шта урадио. Када причамо о вакцинацији и о томе зашто је неуспешна, ја немам представу како ми можемо бити криви за то, који смо једини позивали на вакцинацију, а овде имамо лекаре који никада нису позвали на вакцинацију. Нико не каже ми можда имамо прблем у друштву, него каже крива је Ана Брнабић. Ми до сада имамо неколико кривичних пријава, ја и Златибор Лончар, од затварања људи до тога што нисмо доносили мере. Током ове пандемије било је шта год да имате да кажете против Владе реците и злоупотребите. И увек је неко други бољи и треба да се угледате на друге, па смо и овај дијалог почели речима Трудоа", истакла је премијерка.

"Све и увек је била лична перцепција шта нам прија и одговара да кажемо. Питање је како смо ми сви нашим чињењем допринели до те конфузије и степена вакцинације и веровања или не веровања мерама. Од првог дана смо се трудили да саплетемо Кризни штаб, па чак и сулудим идејама да он не постоји. Са друге стране Влада Србије је уз велику подршку председника урадила много. Изградили смо 3 болнице. Први смо у континенталној Европи набавили вакцине, ми смо једина земља која има 5 вакцина на располагању. Омогући смо ефикасан систем за пријаву за вакцинацију. Покренули смо производњу и пуњење вакцина. Кад смо почели пандемију могли смо да обрадимо 500 Пи-Си-Ар тестова дневно, данас можемо да обрадимо између 20 и 25 хиљада. Набављали смо све лекове и налазили новац за то. Повећали смо плате медицинским радницима, наставили програм запошљавања најуспешнијих дипломаца", истакла је премијерка.

"Припремили смо свеобухватни програм дигитализације здравства. До краја године ћемо објавити и мобилну апликацију за грађане у којој ће моћи да виде своју медицинску документацију из државних установа. Ја сам поносна на то што смо урадили, како смо се борили против ове пандемије. Жао ми је што смо сведочили разноразним злоупотребама, што сам морала и у року од 9 дана да чујем потпуно дијаметрално супротне поруке о томе шта треба или не треба да радимо и то од врло важних организација, и што смо сви морали да сносимо последице таквих неодговорних политика и одлука", истакла је Брнабић.

"Овакве пандемије друштво може да победи само јединствено, никако поделама", закључила је Брнабић.

Грађани много више верују домаћим вакцинама

"Да смо имали комплетно дигитализовано здравство на почетку ове пандемије не бисмо имали толике проблеме са тестирањем на почетку пандемије, на пример. Јако важно, пошто ми делимо мишљење да ће здравство бити једна од ствари које ће се тицати националне безбедности у будућности. Инвестираћемо у биодиверзитет да бисмо били спремни на овакве ситуације у будућности. Стекла сам утисак да наши грађани много више верују домаћим произвођачима вакцина, и да ће проширивање капацитета производње вакцине значити пуно ка поверењу грађана и масовнијем вакцинисању", рекла је премијерка.

О доктору Панићу

"Увек имамо људе који нас директно оптужују за смрт других људи и мени је то нечувено у демократском друштву. Колико имају грађани поверење у господина Панића видимо и по томе што је он представник нерепрезентативног синдиката. Ја сам неколико пута поставила питање зашто ми некада током ове пандемије не видимо некога ко је репрезентативни синдикат. Из поштовања према здравственим радницима, питала сам и током овог дијалога зашто ми не причамо са репрезентативним представницима, него причамо само са господином Панићем. Панић је пример онога о чему сам причала на почетку, када сам рекла да сви треба да се погледамо у огледало и питамо се шта смо радили. Пример лицемерја, политиканства и контрадикторних порука. На жалост постоје лекари који су постали политичари. Господине Панићу ви сте говорили на јавном окупљању "Еколошком устанку" у дану када је било више од 3 хиљаде заражених. Почели сте обраћање реченицом "Пуно ми је срце када вас видим у оволиком броју". Али сте зато у октобру од мене тражили да предузмем нове мере. Пре две недеље сте били у Мрчајевцима на протесту против ископавања литијума - још једно окупљање у доба короне, а у листу "Данас" позивате на забрану окупљања. Све ово није контрадикторно јел да? Забрана масовних окупљања све док сами прусуствујете масовном окупљању. Ни у једном вашем јавном излагању нисам вас чула да сте позвали на вакцинацију. Могли сте, али био вам је важнији аеродром у Лађевцима него вакцинација", истакла је премијерка.

"Ми смо некада мењали мишљење и слали различите поруке, али то је радила и СЗО и ми смо радили у складу са тим. Колико год нас критиковале, неке од ових организација су преузеле на себе и важан део, промовисале су вакцинацију, као што је Грађанска иницијатива, и то је добар пример како бисмо требали да сарађујемо у будућности", закључила је премијерка.

Нашли смо најбољи могући баланс

"Хвала Конвенту који је увек спреман за дијалог, и што сте изашли у сусрет за дијалог о теми која је јако важна за наше друштво. Хоћу да кажем још једном да лекари у Кризном штабу дају све од себе и раде маестралан посао - они су неправедно оптуживани. Они предлажу на сваком састанку мере које би држале епидемију под контролом у том здравственом смислу. Међутим ја морам да доносим мере у троуглу између здравства, економије и менталног здраља нације. У 4. таласу смо највише посветили пажње менталном здрављу. Сматрам да смо нашли најбољи могући баланс. Да је економија трпела, људи би остајали без посла. Имамо обострану корист од дијалога, јер увек имамо конкретну корист од овога", закључила је премијерка.