Вести

БРНАБИЋ: ОДЛУКА ИНЦКА КОМПЛИКУЈЕ СИТУАЦИЈУ У БОСНИ И ХЕРЦЕГОВИНИ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је као лошу вест одлуку одлазећег високог представника међународне заједнице у Босни и Херцеговини Валентина Инцка да наметне забрану негирања геноцида и оценила да ће то још више удаљити Сарајево и Федерацију од Републике Српске и ставова Српске.

"Мислим да је лоша политичка одлука", рекла је Брнабић, поводом одлуке Инцка да наметне допуне Кривичног закона Босне и Херцеговине, којима се забрањује и кажњава негирање геноцида, само додатно компликује ситуацију у тој земљи.

Према њеним речима том одлуком Инцко ће изложити све људе у Републици Српској и званичнике Српске још већем притиску и додала да је он ту одлуку донео сада, јер одлази, а и зато што је желео да остави то као свој споменик, легат без обзира шта ће одлука донети Босни и Херцеговини.

"Мислим да је непромишљена и неодговорна одлука, посебно зато што она предвиђа и казну затвора посебно за представнике институција", нагласила је Брнабић.

Рекла је да је то нешто што ће направити велики проблем.

"Надам се да нисам у праву, али мислим да је неодговорно да доносите тако важне законе да нисте разговарали са конститутивним народима", указала је Брнабић.

Брнабић је истакла да се на другој страни Србији с почитава ако изврши измену једног члана закона без јавне расправе, а овде је извршено нешто без икакве јавне расправе.

Та одлука је, сматра, понижење за све који живе у Босни и Херцеговини.

"То грађани Босне и Херцеговине нису заслужили, није и не сме бити демократска норма", поручила је Брнабић.

Имамо добре вести, обрадоваћемо грађане

Брнабић је изјавила да су на састанку са председником и сарадницима из Владе донете одлуке које ће обрадовати грађане Србије, али није могла да говори конкретније о новим мерама.

"Могу да кажем да ћемо обрадовати грађане Србије, добре су вести", рекла је Брнабић додајући да су на састанку разговарали о томе колико још новца треба да се исплати као финансијска подршка у даљој борби против корона вируса и шта додатно може да се уради.

Брнабић је истакла да после паузе од неколико деценија, Србија по први пут може да исплаћује пензије из буџета ПИО фонда, без додатних дотација.

"Када имате снажан ПИО фонд, који је снажан јер имамо све већу запосленост, а плате расту, то је сигурност за пензионере. Само од тога што данас радимо, можемо да издвајамо за пензије. Ако наставимо овако као што радимо данас, и ми који данас радимо имаћемо безбедне и сигурне пензије, што није био случај у претходних неколико деценија", нагласила је Брнабић.

Брнабић је поновила да Србија има економске резултате којима може да се похвали, наводећи да су и саговорници током свих састанака у Њујорку, одакле се јуче вратила, били упознати колико се добро Србија борила прошле, тешке године.

"Инвестициони фондови у САД имали су информацију да је Србија земља са једним од најбољих економских резултата 2020. године, а очекује се то и ове године", рекла је Брнабић.

Брнабић је навела да је планиран раст БДП-а за ову годину био шест одсто, и да сада, када се погледа прва половина године и реализација буџета, може да се очекује и нешто већи раст.

"То дозвољава да разматрамо и додатну подршку за грађане, повећање плата и пензија од 1. јануара следеће године. Верујем у бољи раст од предвиђеног и очекујем да ћемо то моћи да уложимо у бољи животни стандард грађана", рекла је Брнабић.

Планира се политичка посета САД у наредним месецима

Брнабић, која је недавно боравила у Сједињеним Америчким Државама, рекла је да се планира још једна посета тој земљи у наредним месецима, наводећи да ће она бити искључиво политичка.

Брнабић је рекла да је Вашингтон изузетно важан партнер и да је Србија уложила много труда и енергије да се односи са Сједињеним Америчким Државама, који нису били најбољи, унапреде.

Поводом састанка амбасадора Србије у Сједињеним Америчким Државама у Председништву, и одговарајући на питање да ли се спољна политика можда сели у Вашингтон, Брнабић је рекла да се не сели, али да је са Марком Ђурићем и претходних дана током њене посете Америци, која је била привредна, разговарала о томе како да се односи унапреде.

"Све што смо радили не нестаје зато што се променила администрација, управо супротно. Очекујемо од нове администрације у Сједињеним Америчким Државама да види колико је могуће да се ти односи унапреде нашим заједничким радом и трудом и колико је Србија спремна да уложи у те односе и да се настави тако", рекла је Брнабић.

Упитана да ли тема Косова остаје главна тема спољнополитичке офанзиве, Брнабић је рекла да се увек разговара о Косову и Метохији и да је занимало да јој амбасадор објасни тачну позицију нове администрације, како они гледају на све изазове са којима се Београд суочава у дијалогу са Приштином и да ли гледају на исти начин као и Брисел, који је, како је рекла, у потпуности свестан свих изазова.

"Имамо представнике привремених институција у Приштини који не признаје било какве договоре и разговоре од раније и практично желе да се крене са нуле што је немогуће, и то не само нама у Београду, него и свима осталима, пре свега Бриселу који је водио разговоре", додала је Брнабић.

На констатацију да се чини да приштинске власти не добијају пацке са Запада због тога што отворено саботирају дијалог, Брнабић је рекла да се тако чини јавно, а да не зна шта се дешава иза кулиса.

Међутим, како је рекла, зна да све већи број европских званичника прича о томе да обесхрабрује то што Приштина не жели да имплементира претходне споразуме, пре свега Заједницу српских општина, и што се понаша као да све почиње од њих.

"Тешко је разговарати са људима који једино желе да причају о прошлости, док Београд жели да се фокусира на будућност. На крају крајева, шта ћете друго? Ми морамо да радимо у интересу грађана", рекла је Брнабић и оценила да повратак у 18. или 19. век не може да донесе бољитак.

Брнабић је поводом недавно посете Њујорку рекла да је имала одличан састанак са финансијском институцијом "Голдман Закс" и додала да од нашег рада зависи да ли ће доћи у Србију.

"То није загарантовано. Разговарали смо да нам дају један мали пројекат, да покажемо шта је све што Србија може да понуди у смислу талента и знања. Разговарали смо да они један део свог развоја и памети лоцирају у Србију", пренела је Брнабић.

Брнабић је рекла да је феноменално што је та компанија отворила врата и пре свега што се на састанку појавио председник "Голдман Закс" Дејвид Соломон.

"Видети председника ''Голдман Закса'' је теже него састати се са 90 одсто премијера и председника света. Све смо то успели захваљујући свему што је урађено од 2014. Србија је данас много другачија земља, фискално стабилна земља, која се у доба најтеже кризе показала као изузетно отпорна", објаснила је Брнабић.

Пренела је да су били заинтересовани шта Србија жели и шта има да понуди, али и као земљу која се истиче као водећа у дигитализацији.

Даље је навела да је важан резултат посете и то што ће сигурно један или два инвестициона фонда из Сједињених Америчких Држава инвестирати у Србију, као и да ће још једна или две компаније доћи да отворе своје операције.

Заборавили су како је изгледало пре мораторијума

Брнабић је истакла да ће Србија одговорити истом мером ако буде видела нова признања једнострано проглашене независности такозваног Косова.

Истакла је да не би да открива које би Србија одговоре могла имати на непоштовање Вашингтонског споразума од стране Приштине.

Подсетила је да је председник Србије Александар Вучић био јасан и недвосмислен када је најавио да ћемо одговорити истом мером.

"Оном мером која је довела и до тога да имамо мораторијум и да су нас молили за мораторијум како би се наставили разговори", подвукла је Брнабић.

Чини се, како је рекла, да су у Приштини заборавили како је то изгледало пре мораторијума.

"Ми ћемо одговорити као што мора да одговори одговорна власт и држава", додала је Брнабић.

Повучен Закон о водама, следи шира јавна расправа

Брнабић је изјавила да је Влада Србије повукла предлог Закона о водама из процедуре, након што председник Републике није потписао измене тог закона усвојене у парламенту.

Министарство пољопривреде предложило је Влади Србије да повуче из процедуре предлог тог закона и да се о новом нацрту закона спроведе јавна расправа.

"Повукли смо тај предлог закона из Скупштине, када смо видели одлуку председника Вучића. Желимо да урадимо једну ширу јавну расправу о том закону у којем су промењена два члана, али је изостала шира јавна расправа", рекла је Брнабић.

На питање шта је спорно у измењеним члановима, Брнабић је рекла да је већи проблем то што надлежни нису успели довољно да образложе шта се и због чега мења, шта се унапређује и како ће то да побољша квалитет живота грађана и пословање.

"Већи је проблем што нисмо на прави начин успели то да представимо и остао је отворен простор за политичке манипулације", рекла је Брнабић.

Не бирају се партнери у рушењу Вучића

Брнабић је оценила да транскрипти Вељка Беливука који су се појавили у медијима, реакција дела опозиције и медија који су под њиховом контролом, представљају нови ниво у нападима на председника Србије Александра Вучића и Владу Србије, али пре свега на шефа државе.

Брнабић је оценила да је циљ таквих напада рушење Вучића и да представљају дестабилизацију Србије.

"До сада нисмо видели да се партнери у том послу баш толико не бирају. Ви сте исказ једног психопате, кољача, не најобичнијег криминалца, него много горег од најобичнијег криминалца, узели здраво за готово као да је истинит. При том у том исказу је (Беливук) рекао да није убица, да није ни криминалац и онда ви тај исказ узмете као тачан", навела је Брнабић.

Брнабић је указала и да је Беливук у том исказу практично упутио и директну претњу председнику, али и свима који учествују у борби против мафије, рекавши: "Ако се не опаметите, ја ћу наставити да лажем".

"И онда ви као медиј узмете тај исказ као истинит и кажете да председник Вучић за то мора да одговара? Председник једне државе да одговара на тврдње психопате какав је Беливук? Па шта то говори о вама кад то узимате здраво за готово, као истину?", упитала је Брнабић.

Наводећи да је део опозиције узео Беливуков исказ као легитиман и стао на страну психопате, Брнабић је оценила да то није легитимна политичка борба.

"Ту суштина није шта је он рекао, суштина је како се део опозиције и медија према томе поставио", истакла је Брнабић.

Упитана да ли је то покушај дестабилизације Србије, Брнабић је рекла да свакако јесте, и да је то манир који се, како је рекла, могао видети и у прошлости када су председника оптуживали и за убиство Оливера Ивановића, и за смрт Владимира Цвијана, и за хеликоптерску несрећу...

"Данас нико не поставља питање одакле КРИК-у тај исказ који је при том у тајности зато што је истрага у овом тренутку таква да тај документ може да је угрози, да ли је у реду или није да се тај исказ објављује. И да уопште не улазимо у то, да видимо ко је тај исказ узео као чињеницу и тиме практично направио коалицију са Беливуком и читавим тим кланом само да би срушио Александра Вучића", рекла је Брнабић.

Очигледно је Беливук постао легитиман партнер и кредибилан извор информација, ако је Брнабић против Вучића, оценила је Брнабић.

"И доказе о томе да је недвомислено ово клан најгорих психопата које смо могли да видимо на овим просторима, али и шире, рекла бих на европским просторима, клан који је увезен у Србију из Црне Горе, клан чији шеф није Вељко Беливук већ Радоје Звицер. Сад ко стоји иза Звицера је одлично питање, верујем да ће се у будућности сазнати ко стоји иза Звицера", рекла је Брнабић.

Очекујем Кризни штаб следеће недеље, слушамо струку

Брнабић очекује да наредне седмице буде одржана седница Кризног штаба, који ће на основу препоруке Стручног комитета за имунизацију донети одлуку о трећој дози вакцине.

Брнабић је рекла да ће се Кризни штаб ослонити на одлуку, односно препоруку стручњака.

Стручни комитет за имунизацију препоручио је у току дана трећу дозу вакцине против корона вируса.

Брнабић је поручила да има довољно вакцина да сви приме цепиво, и апеловала још једном на све оне који се нису вакцинисали да то учине, јер је то једини начин да се вратимо нормалном животу, да будемо безбедни.

"Да им се, чак и ако се заразе новим сојевима, сачува живот, да нема хоспитализација, а чак и ако је буде, да буде таква да лекари могу да их излече без дуготрајних последица по здравље. Да ли ће бити трећа доза, видећемо, али свакако има вакцина и за трећу дозу", рекла је Брнабић.

О погибији дечака на Карабурми

Смрт деветогодишњег дечака, којег је на пешачком прелазу ударио мушкарац је ужасна вест, рекла је Брнабић.

"Да на пешачком прелазу ви срушите човека са двоје деце и да једно дете премине... Мислим то су ужасне ствари и ту шта год да кажете биће сувишно, протумачено као политички утицај и скупљање политичких поена", рекла је Брнабић и замолила судство да у таквим ситуацијама да јасно поуку на такво понашање.

Иначе, кривично ванпретресно веће суда одредило је у међувремену притвор до 30 дана Л.Г. који је, како се сумња, 18. јула увече на Карабурми својим аутомобилом ударио двоје деце од пет и девет година на пешачком прелазу па побегао.

Тиме је преиначено решење судије за претходни поступак који је Л.Г. пустио да се брани са слободе, након чега је тужилац уложило жалбу.