Вести

БРНАБИЋ: ПРЕДСЕДНИК СЕ НА СВЕ НАЧИНЕ ТРУДИ ДА САЧУВА МИР И СТАБИЛНОСТ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да се председник Србије Александар Вучић на све начине труди да у нашој држави сачува мир и стабилност.

Како је навела, односи Србије и Сједињених Америчких Држава су се од покретања иницијативе "Отворени Балкан" променили, иако суштински немају сличне ставове о појединим битним питањима.

"Оно што се променило је то што они сада чују, и слушају нашу страну, аргументацију. Они су експлицитнији од Европске уније у тој критици Приштине и Аљбина Куртија, за оно што није урађено, и за њихов неискрен став, за то што нису формирали Заједницу српских општина, што су забранили Србима да учествују на референдуму, изборима. Они су повукли неке потезе захваљујући којима је Приштина укинула таксе на робу", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да став Сједињених Америчких Држава прилично помаже томе да се Приштина врати за преговарачки сто са Србијом.

"Имамо одличне односе са компанијама Сједињених Америчких Држава, знамо колико је фабрика дошло до нас", навела је Брнабић и додала:

"То је једна ствар која нас повезује, и карта на коју увек играмо. Те ствари олакшавају политичке односе. Ја мислим да Вучић цени ту америчку иксреност и отвореност. Слажемо се да се не слажемо у неким стварима, али хајде да видимо шта можемо да урадимо".

Курти је "мали Хитлер"

Брнабић је додала да је одговор министра Селаковића Аљбину Куртију, који је председника назвао "мали Хитлер" потпуно оправдан.

"Он тежи стварању "Велике Албаније", а то је оно што су нацисти пропагирали. Адекватно је да Куртија зовемо мали Хитлер", рекла је Брнабић.

Говорећи о најновијим дешавањима на Косову и Метохији, Брнабић истиче да је забринутост поводом ексалације насиља изузетно присутна.

"Види се по многим ствари, имамо ситуацију са манастиром Високи Дечани, Курти ускраћује основна људска права, не дозвољава људима да гласају на изборима. То забрињава, ми молимо наше партнере у Европској унији и Сједињеним Америчким Државама да то узму у разматрање и да нам помогну да сачувамо мир и стабилност", навела је Брнабић.

Нико не сме да дође у Србију да нас уцењује и да нам прети

Како је додала, притисци да се Русији уведу санкције су свакодневни.

"Успели смо да дођемо до тога да смо земља толико поштована, где се нико не усуђује да дође у Београд, да нас уцењује и да нам прети. То је постигао председник Србије Александар Вучић. заиста, ми смо земља која има велико поштовање захваљујући мудрој политици. Увек се труде да саслушају и да колико год могу разумеју наш став према санкцијама, који је последица свега што се дешавало деведесетих година. Сада је много другачије разговарати са нашим партнерима. И јуче на састанцима, и свима пре, ми нисмо чули уцене и претње. Разговори су тешки, али бар свако каже шта мисли", рекла је Брнабић.

Србија је гарант Дејстонског споразума

Брнабић се потом дотакла Дејтонског споразума, и навела да је Србија гарант истог.

"Принципијалност у вођењу наше спољне политике нас штити. Ми у том смислу морамо да штитимо Републику Српску. Не можете ништа да мењате а да не питате, то води ка нестабилности, а ми желимо стабилност", рекла је Брнабић.

Агенда дигитализације донела резултат

Говорећи о економији Србије, Брнабић је рекла да је препоносна на све што је Србија постигла.

"Ја сам водила тај савет, и читава агенда дигитализације донела је резултат. Показује се колико се наша економија трансформисала. Била сам пресрећна за Ускрс, стигли су подаци из банке. Нама је у прва два месеца ове године извоз ИТ сектора био исти као укупна година 2012. године", рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да ће Србија да настави овим темпом, јер је од великог значаја.

"Ми смо земља која сада има капацитете као једна Велика Британија", додала је Брнабић.

Србија има резерве захваљујући паметној политици

"Држава је јака у свакој кризи. Она је јака ако сви ми заједно, и сваки појединац чува ресурсе, енергију. На нама је да се потрудимо да пружимо све што можемо", рекла је Брнабић, коментаришући светску економску кризу.

"Све што имамо у резервама, нама није пало са неба. Ми смо нашу кућу градили од темеља, циглу по циглу. То није резултат који је сад створен, него резултат свих ових година иза нас. Данас када помислите на то, ништа ми нисмо наследили, ми смо све то створили. У тој тешкој 2021. години отворили смо читав кластер, имамо добре односе са Европском унијом, а имамо и такве односе са Руском Федерацијом, захваљујући односу Путина и Вучића. Ми смо већ направили тим за преговоре око тог дугорочног аранжмана", рекла је Брнабић.

Како објашњава, то што Србија сада има храну, у питању је стратешко улагање у привреду.

"Јуче сам се састала са привредницима, причали смо о извозу жита. Да пустимо силосе, али да са друге стране и ми останемо обезбеђени. Сутра се завршава пријава за извоз", навела је Брнабић.

Брнабић се дотакла и лажи упућених против Србије, надовезујући се на лаж тајкунских медија који су написали да Србија не признаје територијални интегритет Украјине.

"То је могло потпуно да уруши слику Србије", рекла је Брнабић и додала:

"Имамо Словенију... Наши односи су континуирано добри са њима, и када је Јанша био премијер, а и сада, у честитки је Вучић рекао "Хвала Словенији на подршци" ", додала је Брнабић, наводећи да су поједини медији на све начине покушали да "изврну" истину.

Са председником о великим инфраструктурним пројектима

Брнабић је изјавила да је председник Србије Александар Вучић за данас заказао састанак са члановима владе о инфраструктурним пројектима.

Брнабић је рекла да ће, пред њен пут на Економски форум на Јахорину, данас у 11 сати, присуствовати састанку у Председништву.

"Имамо састанак у Председништву на који је позвао председник Вучић како бисмо га известили о великим инфраструктурним пројектима, потрошеном новцу и средствима у буџету", рекла је Брнабић и додала да ће то бити веома тежак састанак.

Брнабић је, такође, најавила да ће сутра са председником бити одржан и састанак у вези са робним резервама.

"Сутра у 11 сати биће одржан и састанак у Председништву, у вези са робним резервама, да прођемо шта све имамо, колико је то, да морамо да испразнимо складишта, да бисмо ускладиштили све од следеће жетве", рекла је Брнабић.