Вести

БРНАБИЋ: ПРОМОВИСАЊЕ СРБИЈЕ КАО ДЕСТИНАЦИЈЕ ЗА ИНВЕСТИРАЊЕ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изразила је наду да ће, након састанака које ће имати током дводневне посете Сједињеним Америчким Државама, уследити нови круг инвестирања из те земље у Србију.

Брнабић је, по доласку у Њујорк, најавила да ће у наредна два дана имати бројне састанке са представницима америчких стартап компанија и заједницом која инвестира у те компаније, финансира истраживање и развој у различитим областима, али и генерално већим компанијама из ИТ сектора.

Премијерка је истакла да је све већа заинтересованост америчких компанија за Србију и то, не само зато што наша земља у последњих годину и по дана почиње да се појављује у врху свих светских извештаја о ИТ индустрији, иновацијама, истраживању и развоју, као и о дигитализацији уопштено, већ и зато што имају добра искуства у Србији.

Брнабић је као пример навела једну од највећих америчких компанија "National Cash Register" (НЦР), која завршава велики кампус у Србији, при чему ће наша земља бити центар те компаније у Европи за истраживање.

Према њеним речима, то су и "Microsoft", који има један од најуспешнијих истраживачких и научних центара у Србији, као и компаније које су у последњих годину дана купиле наше велике и познате компаније, као што су "Epik Entertainment" и "Too Times".

Могу да кажем да су неки наши даљи правци развоја и то што смо међу првима у Европи донели законску регулативу око криптовалута, што смо у 10 најбољих на свету по блокчејн технологији и по гејминг индустрији и улажемо све више новца у биомедицину. Све су то неки правци развоја које су ми овде прелиминарно потврдили, као и да се Србија креће у добром смеру, нагласила је Брнабић.

Брнабић је указала на то да је Србија од 2016. године добро стратешки инвестирала, пре свега у образовни сектор, увођењем програмирања и информатике као обавезног предмета у основне школе и проширивањем капацитета на техничким факултетима.

Председница Владе је подсетила на то да је наша земља увела предмет дигитални свет од првог разреда основне школе, повећала број специјализованих ИТ одељења, улагала у научно-технолошке паркове и основала чак три нова истраживачка института.

Брнабић је истакла да је то довело до тога да Србија буде у врху по неким најкредибилнијим светским извештајима, као што је Стартап џином или Светски економски форум, напоменувши да је пре неколико недеља на Унесковој листи земаља, које се истичу улагањем у истраживање и развој, наша држава први пут била у топ 15 земаља у свету.

Србију сада препознају као дестинацију где вреди доћи и пре свега распитати се шта се ту дешава, шта су иновације, шта је урадила да се тако издвоји у односу на све друге и у региону и Европи и да се онда заинтересују за инвестирање, и то не само у отварање својих компаније, већ и у наше стартап компаније и фондове, за шта већ постоји законска регулатива, истакла је премијерка.

Циљ посете је да се Србија промовише као конкурентна дестинација за инвестирање у истраживачко-развојне и пословне центре високотехнолошких компанија.