Вести

БРНАБИЋ: РЕШАВАМО ПРОБЛЕМ СА ВОДОМ ЗА ПИЋЕ У ЗРЕЊАНИНУ

Уговор о реализацији пројекта пречишћавања воде за пиће у Зрењанину потписан је у Влади Србије са компанијом Метито из Уједињених Арапских Емирата у присуству председнице Владе Републике Србије Ане Брнабић која је најавила да ће Метито у добијање чисте пијаће воде за 95.000 становника Зрењанина уложити 18 милиона евра.

Уговор су потписали градоначелник Зрењанина Симо Салапура, директор компаније Метито Рами Гандур и директор ЈКП Водовод и канализација Зрењанин Предраг Бодирога.

Влада Србије је помогла да се реши овај вишедеценијски проблем града Зрењанина, речено је након потписивања.

"Ово је најзначајнији тренутак у овом тешком пројекту обезбеђивања пијаће воде грађанима Зрењанина и скидања забране употребе воде која је уведена пре више деценија. Проблем је вишевековни, али се надам да ћемо у првом кварталу 2023. године добити технички исправну воду, а у првом кварталу 2024. године и воду за пиће", рекла је Брнабић.

Брнабић је објаснила да је проблем решен на једини могући начин, а то је јавно - приватно партнерство, јер је претходни власник фабрике за производњу воде била приватна компанија, па влада није могла својим средствима да реши ову ситуацију.

Премијерка је додала да је Метито откупио постојеће постројење за 3,5 милиона евра и да ће у пројекат добијања чисте пијаће воде за 95.000 становника града Зрењанина уложити још 18 милиона евра.

"Нашли смо приватног и поузданог приватног партнера који има средства, има знање, технологију и професионалност и тог партнера смо нашли у компанији Метито који је један од глобалних лидера у технологији производње пијаће и преради отпадних вода", рекла је премијерка.

Најавила ја да ће по окончању пројекта пијаћу воду добити становници у централном градском језгру Зрењанина и део града око њега у коме живи око 95.000 људи.

"Градска управа треба даље да разговара о новим водоизвориштима, како би и сва села на територији Зрењанина добила пијаћу воду и тиме ставимо тачку на тај проблем, као што радимо и у Кикинди, где је пијаћа вода такође вишевековни проблем", нагласила је Брнабић.

Брнабић је истакла да јој је лично било стало да се обезбеди снабдевање Зрењанина пијаћом водом, јер је то обећала грађанима и захвалила Ерсте банци која је помогла да се до тог решења дође тако што је заједно са владом тражила правог партнера за тај посао.

Премијерка је навела да ће Метито у наредних 25 година управљати постројењем и инвестирати у њега, након чега ће оно постати власништво Града.

Брнабић је најавила и да ће влада паралелно са овим послом уложити 510 милиона динара у санацију водоводне мреже и замену азбестних цеви у Зрењанину како би вода коју ће грађани добити у својим домовима била истог квалитета као она на излазу из фабрике воде.