Вести

БРНАБИЋ: СРБИЈА ВОДИ САМОСТАЛНУ СПОЉНУ ПОЛИТИКУ

Србија се тренутно суочава са највећим и најтежим притисцима од 1999. године, посебно након излагања председника Србије Александра Вучића у Генералној скупштини Уједињених нација, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је оценила, у емисији "Хит Твит" на ТВ Пинк, да су реакције на потписан план консултација министарства спољних послова Србије и Русије само изговор за нападе на Србију и нагласила да тај план нема правну снагу јер га није усвојила Влада Србије.

Брнабић је тако одговорила на питање да прокоментарише најаву да ће се председник Вучић обратити јавности у наредна 72 сата, након њеног повратка из Јапана, а да ће, ако не буде било могуће усагласити заједнички став председника и Владе, председник Вучић дан раније изаћи са својим ставовима.

Брнабић је, на питање о чему се ради и констатацију да до сада није било очигледно да је тешко усагласити ставове председника и Владе, рекла:

"Ради се о највећим и најтежим притисцима на Србију до сада, од 1999. године".

Подсетила је да су сви који су "пажљиво слушали председника Вучића у његовим обраћањима и разговорима током јула и августа" знају да је он неколико пута јасно поменуо да ће у другој половини септембра ти притисци на Србију бити невероватни.

"То се сада и дешава. Посебно након његовог излагања у Генералној скупштини УН, где је он имао потпуно искрен, отворен, изузетно храбар говор и где је без претераних емоција, сушту истину рекао и сасуо у лице свим великим силама. Ја сам дан након тога рекла да му неће ово опростити. И све ово што видимо данас, а паклени викенд је био иза нас, одговор је на то обраћање", поручила је Брнабић.

На питање да ли мисли на реакције поводом потписаног плана консултације министарстава спољних послова Русије и Србије, посебно појединих званичника ЕУ, Брнабић је рекла да је то само изговор за напад на Србију.

Брнабић је нагласила да је тај план консултација техничка ствар и да је то необавезујући документ који се потписује уназад већ 26 година.

"Да га је ико од ових што критикују и нападају Србију и најављују декларације против наше земље погледао, видео би да за разлику од сличних планова у овом се не спомиње безбедносни аспект, нити консултације око било какве војне сарадње. То су консултације са једном значајном државом која не признаје тзв. Републику Косово, што је за нас изузетно битно, за наше националне интересе", навела је Брнабић.

Брнабић је нагласила да тај план консултација нема правну снагу јер га није усвојила Влада Србије.

Додала је да је несразмерно бурна реакција у односу на значење плана консултација показатељ да је тражен разлог да се реагује на говор председника Вучића у Њујорку, јер, како је рекла, одређене велике силе нису могле да поднесу истину коју је изнео председник.

Брнабић је рекла да је имала данас двосатни састанак са Вучићем и да је покушала да разговара са званичницима ЕУ, али да ту не постоји никакав простор за разговор.

"Они нас не чују, то су бруталне уцене, претње", рекла је Брнабић.

Брнабић је нагласила да се председник неће обраћати једно време, као што се уобичајено не обраћа у овако тешким ситуацијама, околностима већ ће сачекати неко време да размисли и сагледа ситуацију из свих углова, да види шта је у интересу Србије и грађана.

"Верујем да ће се обратити са читавим низом мера, не само у вези са овим, већ и са енергетиком, финансијама и Косовом и Метохијом", рекла је Брнабић.

Навела је да због притисака које трпи Србија постоји много политичара у Српској напредној странци и чланова у Влади који желе да држава промени своју политику како би притисци нестали и како они не би као чланови Владе сносили одговорност за могуће последице.

"Колико знам, председник Вучић ће захтевати и инсистирати на томе да Србија настави да води самосталну политику колико год то тешко било и да чувамо економску стабилност и покушавамо да правимо простор за даљи економски напредак у овим ужасно тешким околностима", поручила је Брнабић.

Брнабић је нагласила да је једно од основних начела Српске напредне странке да Србија води самосталну спољну политику.

На питање да ли је такво размимоилажење један од разлога за формирање самосталног Српског блока, Брнабић је рекла да није.

"Према мом мишљењу, то је идеја председника Вучића која је политички изузетно зрела, озбиљна и одговорна идеја", рекла је Брнабић.

Брнабић је оценила да, поред спољних притисака, постоји неодговорност и у српском друштву.

"Имате екстреме и са леве и са десне стране, који само покушавају да прикупе неки политички поен, али није таква ситуација да можете на тај начин да се играте политике", поручила је премијерка.

Брнабић је додала да је идеја Српског блока "да се окупимо око нормалне и пристојне Србије", да, без обзира на неке политичке разлоге, то буде "надполитички, суперполитички блок који ће обезбедити да Србија у овако тешким околностима настави да побеђује".

Нико из ЕУ није реаговао на непризнавање референдума

Брнабић је изјавила да се нико из ЕУ није осврнуо на изјаву министра спољних послова Николе Селаковића да Србија неће признати резултате референдума који се одржавају на истоку Украјине.

''Нико се на то осврнуо није, осим Јана Бренера, једног од најкредибилнијих америчких аналитичара, а нико из ЕУ. Ово је показатељ како се једна држава као што је Србија придржава правних принципа. Нисмо наишли ни на један други коментар", поручила је Брнабић.

Министри спољних послова Русије и Србије, Сергеј Лавров и Селаковић, потписали су 23. септембра План консултација министарстава спољних послова две земље за наредне две године.

"Са друге стране, тај технички споразум је наишао на лавину коментара на Западу. Међутим, свима који су пажљиво пратили речи председника Александра Вучића, после онако храброг и искреног говора, да покаже колики су лицемери, рекао им је - људи јел разумете зашто људи хрле у хаос? Феноменалан тренутак је био када су 23 земље рекле да поштују Повељу УН. Али, 17 од 23 земље не поштују повељу УН у случају Србије", указала је Брнабић.

Брнабић је открила да је у недељу разговарала са председником Вучићем.

"На крају крајева, данас када сам причала са председником, био је љут, јер су ти притисци до те мере непринципијелни. Он сад треба да иде 6. октобра у Праг, где ће се одржати први састанак Европске политичке заједнице. Буквално су рекли "видеће (Вучић) како ће се провести тамо". Тамо ће бити однос 40 према један, не 27 према један, колико ЕУ има чланица", додала је Брнабић.

Брнабић је оценила и да се у земљи води хибридни рат против Србије.

"Тајкунски медији ће искористити све да оптуже председника Александра Вучића за све у свету, па вероватно је крив за мобилизацију у Русији и рат у Украјини. Лудило је оптуживати "Air Serbia" за подизање цене авионских карата, те карте су купљене недељама, месецима унапред. То је врста хибридног рата против Србије, нажалост, који се води унутар Србије, од тајкунских медија", рекла је Брнабић.

Брнабић је додала да се из дана у дан појављују, како је рекла, "бруталне, срамне лажи, директно усмерене да дестабилизују земљу".

"Лаж је вест да смо ми као мере штедње струје наложили искључивање стерилизатора у болницама. Лаж је да ћемо повећати цену струје од 120 евра по мегават сату, сада је 95 евра. И сад неки приватник треба да повећава своје цене да би компензовао то. Евидентно, постоји хибридни медијски рат против кога треба стално да се боримо", рекла је Брнабић.

Када је реч о броју руских држављана који су дошли у Србију да раде и живе, ради се о бројци од око 12.000 људи, открила је Брнабић.

"Ми у овом тренутку, ако гледамо од 24. фебруара када је почео рат, до данас, имамо отприлике 12.000 руских држављана. Од тога, 6.500 је добило радну дозволу, већина у ИТ сектору, око 85 одсто њих. Имамо 3.500 људи, ту је реч о спајању са породицама и имамо још 1.800 особа које су у процесу добијања радне дозволе", нагласила је Брнабић.

Све што чујемо из Хрватске је, најблаже, скандалозно

Брнабић је оценила скандалозним речи председника Хрватске Зорана Милановића који је, реагујући на изјаву председника Србије Александра Вучића да Хрватска не мари за српску децу убијену током рата у Хрватској, рекао да му је прича о деци "постала неподношљиво гадљива".

Милановић је то изјавио након хрватског одбијања захтева Србије, која тражи правду за убијене српске цивиле на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града.

Милановић је, поред осталог, у суботу рекао да му је прича о деци "постала неподношљиво гадљива", поводом изјаве председника Вучића о случају злочина током акције "Олуја".

"Све што чујемо из Хрватске у најмању руку је скандалозно. Дошли смо до тога да чујемо да је њему гадно то што председник Вучић помиње побијену децу. Дакле, гадна је прича, али није гадно убијање? Ово је права искрена истинска европска вредност. Да, тачно је, требало је да се суди пред загребачким судовима, да сте поступали као човек из земље где постоји правда, али ни пред вашим, ни пред босанско-херцеговачким судовима не постоји, па ћемо онда ми да тражимо правду", рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да, како је рекла, те срамотне изјаве трају преко три месеца.

"Три месеца нисмо чули ниједан једини глас из ЕУ да каже: ''Чекајте, како можете да причате, оптужујете Србију, да ћете да зауставите њене ЕУ интеграције зато што траже убице деце?'' Не, они пуштају хрватске званичнике да дивљају. Премијер Андреј Пленковић, председник Милановић дивљају. Да дођу дотле да кажу како им је ''гадно'' да Александар Вучић прича о убијеној деци? Јел су то европске вредности? Убијено је четворо деце старих од шест до 13 година. Ако су то вредности данашње Европе, ја то не могу да верујем, то је мени поражавајуће", нагласила је Брнабић.

Брнабић је открила и да Зоран Милановић, на словеначком Бледу, када седи поред Вучића, онда каже да "никако неће блокирати пут Србије у ЕУ", али када говори у Загребу, онда је јак и храбар.

"Председник Вучић је много директнији када говори тет-а-тет са неким, односно, један на један, па је можда Милановић само храбрији кад не седи поред Вучића", додала је Брнабић.

Премијерка је, такође, истакла да је Хрватска етнички најчистија држава у Европи.

"То је показао њихов попис. Срба је тренутно у Хрватској остало нешто више од три одсто. Пре 21 године, односно, 1991. године, било је 12,2 одсто Срба, 2011. године је било 4,1 одсто, а сада 3,2. Какве су то европске тековине? Преко 93 одсто становништва чине етнички чисти Хрвати и данас нам спочитавају да нећемо ући у ЕУ зато што гонимо убице деце већ 27 година", рекла је Брнабић.

Српско Тужилаштво за ратне злочине оптужило је 31. марта припаднике Хрватског ратног ваздухопловства Владимира Микца (67), Зденка Радуља (69), Жељка Јеленића (69) и Данијела Боровића (64) да су 7. и 8. августа 1995.године наредили ракетирање колоне избеглица на Петровачкој цести код Босанског Петровца и у месту Сводна код Новог Града, који се у то време звао Босански Нови. У тим нападима погинуло је 13 особа, од којих шесторо деце, а повређене су 24 особе.

Хрватска је саопштила у суботу да неће да поступи по замолници Србије и да уручи позиве четворици хрватских пилота за рочиште пред београдским судом, нагласивши да хрватски пилоти могу да буду мирни и сигурни.