Вести

БРНАБИЋ: СВАКО ДРУГО НОВО РАДНО МЕСТО ЈЕ У ИТ СЕКТОРУ

Свако друго радно место које је отворено у протеклих годину дана је у ИТ сектору, извоз овог сектора ће овде године премашити две и по милијарде евра, а суфицит ће износити више од милијарду и по евра, изјавила је председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

На конференцији о примени дигиталних решења у традиционалним индустријама, коју организује Центар за дигиталну трансформацију Привредне коморе Србије уз подршку Владе, Брнабић је истакла да је примена вештачке интелигенције изузетно значајна за будућност и конкурентност наше економије, а онда и за повећања плата и пензија и стварања додатне вредности.

Истакла је да ће Влада Србије, као што је и до сада инсистирала на дигиталној трансформацији, наставити да инсистира на даљој трансформацији и транзицији.

"Приоритет ће бити примена вештачке интелигенције, радићемо са микро, малим и средњим предузећима да ту интелигенцију искористе за повећање продуктивности“, рекла је Брнабић.

Навела је да наши даљи извори раста могу бити или брзи раст продуктивности или увоз радне снаге и како је објаснила продуктивност се може постићи само употребом савремених технологија, улагањем у опрему и коришћењем вештачке интелигенције.