Вести

БРНАБИЋ: ТРЕБА ДА СЛАВИМО ПРИЈАТЕЉСТВО ИЗМЕЂУ СРБИЈЕ И ЈАПАН

Бивши јапански премијер Шинзо Абе много је учинио за односе Србије и Јапана, изјавила је у Токију председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, наводећи да је њено присуство на државној сахрани Абеа израз поштовања и показатељ да Србија то не заборавља.

“Данас је била државна сахрана Шинза Абеа, човека који је изузетно много учинио за односе Србије и Јапана. Он је први премијер који је после 30 година посетио Србију, са делегацијом привредника, и отворио простор за много бољу политичку и економску сарадњу Србије и Јапана”, рекла је Брнабић новинарима у Јапану.

Иако су Србија и Јапан географски знатно удаљени, после посете Абеа све се променило, додала је Брнабић.

Подсетила је да је председник Србије Александар Вучић одликовао Абеа Орденом Србије на ленти, за све што је урадио за зближавање Србије и Јапана.

“Зато је Токио место где је високи званичник Србије морао да буде и да покаже поштовање и да покаже да то не заборављамо”, објаснила је Брнабић.

Она је подсетила и на занимљиву чињеницу да су на данашњи дан, 27. септембра 1882. практично успостављени дипломатски односи Србије и Јапана, разменом првих дипломатских писама.

Раст броја јапанских инвеститора у Србији

Брнабић је приредила је Токију вечеру за јапанске привреднике чије компаније послују у Србији, изразивши задовољство тиме што у нашој земљи расте број инвеститора из Јапана.

Брнабић, која је данас у Токију присуствовала церемонији државне сахране бившег премијера Јапана Шинза Абеа, желела je да чује од јапанских привредника шта још наша држава може да уради како би они додатно унапредили своје пословање у Србији.

Радујемо се што се у Србији повећава број јапанских инвеститора, посебно у последње три године. Јапански инвеститори су једни од најконзервативнијих и када једном дођу у неку земљу, други их у томе прате, навела је премијерка.

Брнабић је указала на то да је покојни бивши јапански премијер Шинзо Абе био велики пријатељ Србије и да је 2018. године са привредним делегацијом посетио нашу земљу.

Брнабић је наздравила за пријатељство Србије и Јапана, уз захвалност привредницима те земље што верују у Србију.

Вечери су присуствовали председник "Toyo Tire Corporation" Такаши Шимизу, председник "Yazaki Corporation" Рику Јазаки, председник Управног одбора "Japan Tobacco" Муцуо Иваи, председник компаније "Minth Japan" Томојуки Јамада, Софи Чин из "Minth Group", извршни директор "Automotive Division", дела "Toyota Tsusho Corporation" Шигеру Харада, као и Рикија Ивасе, генерални менаџер одсека за глобалну продају "Toyota Tsusho Corporation".

Такође, вечери су присуствовали и извршни потпредседник "Mitsubishi Corporation" Кијотака Кикући, као и један од потпредседника NIDEC Групе Ђунићиро Нагајама.

Важни билатерални састанци у Јапану

Брнабић се састала у Токију са премијером Сингапура и са председником Палауа, а на маргинама државне сахране бившег јапанског премијера Шинза Абеа, и са премијером Луксембурга Бетелом и председником Европског савета Шарлом Мишелом.

“Имала сам веома добар састанак са премијером Сингапура, са том земљом имамо све бољу сарадњу, јер се наши приоритети у развоју поклапају, будући да је Сингапур лидер у електронској управи и један од најнапреднијих у употреби вештачке интелигенције”, рекла је Брнабић новинарима у Токију.

Најавила је да ће 3. октобра у Србији бити организована велика међународна конференција о развоју вештачке интелигенције, на којој ће учествовати и представници Сингапура.

Такође, 20. октобра у Београду ће, са Светским економским форумом, бити одржана велика међународна конференција о биотехнологији, којој ће присуствовати и два министра владе Сингапура, најавила је Брнабић.

“И у реформи образовања, у области дигитализације, иновација, развоја… све нас то спаја са Сингапуром, а ја сам добила и позив за посету, и надам се да ћу ускоро моћи да одем, како бисмо даље радили на развоју наше сарадње”, рекла је Брнабић.

Други добар и важан састанак, премијерка Србије имала је са председником државе Палау, која је 2019.године повукла признање тзв. Косова.

“Захвалила сам се новом председнику те земље, који је преузео дужност прошле године, и искористила разговор да направим простор за даљу политичку сарадњу са Палауом”, рекла је Брнабић.