Вести

Брнабић: У највећој мери сам задовољна применом мера

Председница Владе Србије, Ана Брнабић, изјавила је да је у највећој мери задовољна применом владиних мера у локалним заједницама, које их, како је рекла, додуше, неке мање, неке више ефикасно спроводе.

Као најважније истакла је то што добро функционише централизовано снабдевање медицинском опреме преко РФЗО.

“То је савет председника да централизујемо снабдевање локалних заједница преко РФЗО и четири клиничка центра тако да имамо добру контролу и увид у све то, што је веома важно”, рекла је Брнабић.

Брнабић је подсетила да Влада у овој кризној ситуацији има два циља: један је, рекла је, заштита ефикасног здравственог системаи то се постиже кроз кризне штабове и централизовано снабдевање медицинском опремом, а као друго је навела да од сутра старији суграђани могу да буду снабдевани преко кол центара у локалним самоуправама.

“Сутра ћу добити пресек информација и о томе ћу говорити, а циљ је да сви наши стари суграђани могу тачно да знају ко им стоји на располагању за сваку врсту помоћи и подршке, не само за намирнице већ и за пензије и све друго што им буде потребно”, рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да никоме није драго због уведених строжих мера, због којих многи критикују Владу, али с друге стране, каже, драго јој је што је до тога дошло и осећа се сада много опуштеније.

“То је одговорност коју смо морали да преузмемо, да 24 сата будемо на располагању свим нашим старијим суграђаним, на прописан начин не угрожавајући притом ни њих ни оне који ће им помагати”, рекла је Брнабић и додала да ће све бити обављано уз највеће мере предострожности.

Поред тих ствари које су биле изазов, Брнабићева је истакла да је највећи проблем и можда највећа опасност са којом се Србија суочава то што српски држављани долазе из иностранства у огромном броју.

“Боримо се са највећом опасношћу, коју нисам сигурна да можемо да исконтролишемо”, рекла је премијрка и навела податак да је само у последња два дана, до јутрос у 7 сати у Србију ушло 35.376 наших држављана из иностранства.

Огроман број њих је, рекла је, недисциплинован и угрожава санитарне мере које се предузимају.

Брнабић је захвалила грађанима који су пријавили особе за које знају да су дошли из иностранства, а да нису у самоизолацији.

“То је тешка ствар и огроман ризик и прави нам огромне проблеме. али, с друге стране, захвалност свима онима који су повратници и који због себе, комшија и локалне заједнице поштују мере самоизолације”, рекла је Брнабићева.

Састанак с Курцом, Верхејијем и лидерима Западног Балкана надреалан

Брнабић је оценила да је данашња видео конференција са аустријским канцеларом Себастијаном Курцом, европским комесаром за проширење Оливером Верхејем и њеним колегама из региона, био надреалан.

„Имала сам разговор са канцеларом Курцом и политичарима, не бих рекла лидерима, јер треба бити лидер. Тај састанак је, рекла бих, био надреалан. Са једне стране, знајући колико се бавимо актуелним питањем епидемије Короне и боримо се, од стране мојих колега из неких земаља и подручја Западног Балкана то није била чак ни тема“, рекла је Брнабић.

Брнабић је рекла да се на основу тога може видети разлика у схватању онога што предстоји и спремности.

„После таквих разговора мислим да је њима свима велико олакшање што седим ја, а не Александар Вучић на таквом састанку“, рекла је Брнабић у шали.

Брнабић је указала да су Верхеји и Курц, у име ЕУ, понудили помоћ, али су рекли да пошаљемо списак свега што је неопходно и да ће пружити подршку када то буду могли.

„Они нама ту помоћ тренутно не могу да пруже, јер неке ствари немају ни за себе. Ако буду били у могућности, пружиће нам подршку. То је стање у овом тренутку“, објаснила је Брнабић.