Вести

БРНАБИЋ: У ПЛАНУ ЦЕНТАР ЗА ОБНОВУ И РАЗВОЈ СТОЧАРСТВА У ЛЕБАНУ

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић изјавила је да је планирано да се у општини Лебане направи регионални едукативни Центар за обнову, развој и дигитализацију сточарства, истичући да је то важно за цео тај крај земље.

"Ту се ослањамо на домаће инвеститоре, на младе људе који су покренули дигиталну фарму свиња која је једна од најнапреднијих у Србији, могуће и једина таква у нашој земљи", рекла је Брнабић.

Навела је да је са власницима фарме разговарала шта додатно може заједнички да се уради како би се унапредило њихово пословање, али и читав Јабланички округ.

Индустријска зона у Бојнику готова следеће године

Брнабић је истакла да је у ту индустријску зону Европска унија уложила милион евра, а да је из државног буџета дато додатних 219.000 евра, и додала да је тим средствима урађено прво комунално опремање онога што ће бити индустријска зона у Бојнику.

Брнабић је навела да је завршено 50 одсто посла и да преосталих 50 одсто треба да буџетира локална самоуправа, али да ће се видети колико то Бојник може да "изгура".

Додала је да ће се, уколико не може, видети колико Министарство привреде може да помогне из буџета како би се завршило комунално-инфраструктурно опремање и да се индустријска зона Косанчић припреми и за неког страног инвеститора.

Ипак, како је указала, Србија треба више да се ослања на домаће знање и способности јер, како је прецизирала, у Бојнику има 1.650 регистрованих пољопривредних газдинстава.

"Треба да видимо шта је то што можемо да урадимо да помогнемо вама да ојачате, шта је то што још кроз подстицаје можемо да вам дамо за садни материјал, додатну едукацију, електрификацију поља, наводњавање - све оно што вашу производњу може да учини конкурентнијом и одрживијом, па онда да ви уствари будете корисници ове индустријске зоне. То је оно на чему морамо да радимо сваки дан", истакла је Брнабић.

Наћи ћемо решење, нико неће бити заборављен

Брнабић је, након што је компанија Геокс из Врања обавестила запослене да иде у стечај, изјавила да је уверена да ће се у најкраћем року наћи посао за људе који су радили у Геоксу, те да гарантује да нико неће бити заборављен.

На питање да прокоментарише обавештење компаније, Брнабић је рекла да је то процес који се природно дешава када постоје раст и развој једне економије, те да Геокс "не може да издржи раст минималне зараде у Србији".

Брнабић је навела да никада није желела да Србија буде земља јефтине радне снаге, иако је пре 2014. године морало да се ради на такав начин, због велике незапослености од 25 одсто, уз 51 проценат незапослених међу младима.

"Морали сте да доводите инвеститоре који су радно интензивни и који, нажалост, плаћају заиста минималне плате. Тада је, чини ми се лоше испреговаран део за подстицаје за отварање радних места. Ми га нисмо преговарали, али смо исплатили субвенције. Али, било је да су даване субвенције и када су инвеститори држали раднике на минималцу", рекла је Брнабић.

Брнабић је напоменула да се од 2014. године то променило, када је Александар Вучић увео да се субвенције дају и страним и домаћим инвеститорима, који су тиме изједначени, али само уколико ниво плата буде 20 одсто изнад минималца, а затим су плате полако почеле да расту.

"Данас имате Србију у којој је просечна плата нешто изнад 65.000 динара, а очекујемо да ће ићи преко 600 евра на почетку 2022. године. Уз предлог да минималац буде преко 35.000 динара. Компаније као што је Геокс то не могу да испрате. Они ће ићи у земље где могу да плаћају људе мање", рекла је премијерка.

Брнабић је рекла и да је Србија данас у другачијој позицији, кредибилнија је инвестициона дестинација, а људи који су радили у Геоксу прошли су неку обуку, имају искуство, што је другачија ситуација него кад је Геокс долазио.

"Уверена сам да ћемо успети у најкраћем року да нађемо посао за те људе. Неки ће прећи да раде за инвеститоре који су већ у тим крајевима, а који се шире, неки нови ће доћи, али сам уверена и гарантујем да ниједну особу нећемо заборавити и ниједну породицу оставити на цедилу, те да ћемо се борити и изборити", поручила је Брнабић.

Брнабић је истакла и да јој је жао што се то десило, али је додала да се понекад и прижељкује да се те ствари десе, јер, како је рекла, визија надлежних није била да се такмичимо са осталима у региону по томе колико субвенција дајемо, а да плате буду минималац и да не смемо минималац да повећавамо.

"Желели смо инвеститоре који ће давати веће плате, боља радна места и то се сада дешава. Имаћемо проблеме, мораћемо да гасимо пожаре када одлазе инвеститори, али решићемо то. Гарантује, наћи ћемо решења за те људе", рекла је Брнабић.

Локална самоуправа треба да препозна добре пројекте

Брнабић је изјавила да је држава увек спремна да подржи све пројекте и иницијативе на локалу које имају смисла и воде ка новом расту и развоју, али да се не сме дозволити да све зависи од републичке владе и од Београда, јер локална самоуправа треба да препозна који су пројекти добри.

"Не можемо ја или министарке Јадранка Јоксимовић, Анђелка Атанасковић да знамо који је најбољи пројекат у Бојнику, Лебану, Власотинцу, Медвеђи, Црној трави... иницијатива мора да дође са локала", рекла је Брнабић.

Навела је и да у неким срединама постоји потенцијал локалне привреде који је много већи него што би значило довођење неког страног инвеститора.

Навела је пример младог брачног пара из Лебана, који је отворио фарму свиња, која је, како је рекла, најмодернија у Србији. То су, додала је, учинили својим средствима, користећи подстицаје за сточарство, а сада им Министарство пољопривреде помаже да се пријаве за ИПАРД фондове.

Како је рекла, они имају тржиште да, колико год коопераната имају у овом округу, они све могу да пласирају, а притом су спремни да улажу у едукацију, стандарде, грла.

Зато је, како је рекла, огромна одговорност на локалној самоуправи да предложи добре пројекте и да то "гура", не ослањајући се само на стране директне инвестиције, иако су оне свакако важне, јер морамо да више верујемо у наше знање, вештине, способности.

"Не треба да се ослањамо само на стране директне инвестиције. Са овим потенцијалима могли бисмо са малим улагањима да створимо за ове људе невероватне ствари које би сами водили. То не значи да се нећемо борити за стране инвестиције, али док то радимо не смемо да изгубимо ниједан дан", рекла је Брнабић.