Вести

БРНАБИЋ: ВАЖНО НА СИСТЕМСКИ НАЧИН ПРУЖИТИ ПОДРШКУ ДЕЦИ

У Београду се одржава конференција о безбедности деце на чијем је отварању председница Владе Републике Србије Ана Брнабић.

Брнабић је поручила да је обавеза државе да проблем насиља који укључује децу "не гура под тепих" већ да се њим "ухвати у коштац" и упрегне све своје ресурсе како би се што успешније са њим изборила.

"Фокус свакако мора бити на едукацији од најранијег доба и морамо, колико год то тешко било и колико год и ми као родитељи не били довољно спремни или обучени за то, морамо да покушамо да научимо децу да било какав насилан вид понашања није прихватљив", рекла је Брнабић.

Брнабић је истакла да је важно на системски начин пружити подршку деци.

"Влада Србије ће у будућности још више морати да се ослања на рад и знања организација цивилног друштва како би ви нас едуковали и како бисмо заједно видели како да адекватније одговоримо на овакве ствари", рекла је Брнабић.

Подсетила је да је у децембру 2021. године направљен протокол о сарадњи седам министарства како би се заједнички радило на томе да се направи платформа која ће бити прва национална платформа за ученике, наставнике и родитеље са циљем да се смањи насиље над децом, али и вршњачко насиље и да се уведе већи ред у основне и средње школе.

То је, подсетила је, платформа "Чувам те" која, додала је, на једном месту данас интегрише све потребне аспекте темељне превенције и алате за сузбијање насиља које укључује децу било као жртве или као починиоце насиља.

Навела је да је само у првој години рада платформе "Чувам те" обукама на платформи приступило више од 44.000 корисника што, додала је, показује колико је ова тема важна.

На отварању конференције говорили су и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Кисић, амбасадор Сједињених Америчких Држава у Србији Кристофер Хил, као и домаћин конференције и оснивач Центра за несталу и злостављану децу Игор Јурић.