Вести

Ђорђевић: Сви у друштву морамо да се боримо против насиља

Поводом Међународног дана деце жртава насиља данас је представљена Стратегија за превенцију и заштиту деце од насиља, министар Зоран Ђорђевић рекао је да Стратегија и Акциони план треба да доведу до нулте толеранције за насиље над децом.

Ђорђевић је рекао да 21% становништва Србије чине деца и додао да "не можемо лагати и рећи да насиље не постоји".

"Насиље постоји, али Влада ће се свакако борити против тога и то не само Стратегијом и акционим планом већ заједнички сви у друштву морамо да се боримо против тога и да искоренимо такву ствар", рекао је Ђорђевић.

Додао је да је то обавеза државе и друштва и залог за будућност. "Уколико не будемо искоренили насиље последице могу да буду дугорочне и одразиће се на наше друштво у будућности. Немамо право да жмуримо, већ чим приметимо било које насиље, морамо сви да реагујемо и спречимо да се и даље дешава“, истакао је Ђорђевић.

Организовано просјачење деце проблем целог друштва

Ђорђевић је изјавио да центри за социјални рад имају јасне инструкције за спречавање злоупотребе ''деце улице'', али да је важно да цело друштво буде укључено у решавање проблема организоавног просјачења и других облика злоупотребе деце.

Ђорђевић је рекао да је Министарство у мају 2018. године центрима за социјални рад издало упуство о реаговању и поступању када је реч о ''деци улице'', нагласивши да свака донета одлука треба да буде на првом месту у интересу детета.

''Ту децу треба склонити са улице, размотрити у каквим породицама живе и да ли има индиција о томе да их злоупотребљавају, да ли њиховим породицама треба помоћи или децу треба издвојити из породице и ставити под старатељство'', рекао је Ђорђевић.

Ђорђевић је рекао да је неколико пута лично пријављивао просјачење деце на улици и додао да су надлежни успели да их склоне са улице, али да велики проблем предстваљају ''дојаве'' у тим случајевима.