Вести

ГОЈКОВИЋ: СРБИЈА ЧВРСТО ОПРЕДЕЉЕНА ЗА ИЗГРАДЊУ МИРА

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка културе Маја Гојковић, присуствовала је као лични изасланик председника Републике Србије Александра Вучића, обележавању историјског догађаја "Спасавање савезничких пилота 1944. године" у Бољанићу код Добоја и том приликом поручила да је та акција доказ јединствене слободарске тежње српског народа где год он живео, те да је важно да успомену на овај херојски чин чувамо од заборава и обележавамо како и доликује великим делима.

"Србија и Република Српска стоје заједно и сећају се обичног народа који је пружио помоћ савезницима са којима је заједно водио борбу против сила фашизма, која је и данас понос нашег имена и рода. Зато је посебно важно да након Прањана и у овом храбром крају, на овом историјском месту, заједно обележавамо несвакидашњи подвиг и славимо солидарност и пожртвовање које је српски народ показао у борби за слободу", рекла је министарка Гојковић приликом обележавања 79 година од операције "Ваздушни мост", познате и као "Мисија Халијард" и подсетила да је председник Републике Србије Александар Вучић иницирао изградњу Меморијалног комплекса на Галовића пољу у Прањанима и да је први председник наше земље који је посетио то место које, као и Бољанић, чува успомену на ову славну акцију српског народа.

Министарка Гојковић нагласила је да је велика ствар што данас можемо слободно да кажемо да је српски народ Озрена и Добоја, Прањана и других места у Србији и Републици Српској, учешћем у овој операцији стајао на бољој и праведнијој страни човечанства.

"Истовремено, поносни смо и на то што је Србија у оба светска рата била земља победница и део савеза који се борио за мир и бољи свет", истакла је министарка Гојковић и додала да је, као и тада, наша земља и данас, у овим тешким и изазовним временима, чврсто опредељена за изградњу мира и мостова пријатељства.

Према њеним речима, српски народ је, као и у Шумадији, тако и на Озрену, у тешким тренуцима, када је све већи број савезничких ваздухопловаца остајао иза непријатељских линија услед принудног спуштања из оштећених авиона, показао несебичну храброст у заједничкој борби за слободу у Другом светском рату.

"Иако свесни огромног ризика, наш народ, као и много пута током своје историје, показао је пркосећи свим опасностима нацистичке окупације и репресалијама, да је љубав према слободи изнад свега. Ова мисија је кроз савезништво са америчким ваздухопловством, које је тада било још у настајању, доказ јединствене слободарске тежње српског народа где год он живео", указала је министарка Гојковић и додала да смо по ко зна који пут показали да као народ и држава и те како имамо чиме да се поносимо када је реч о доприносу победи над нацизмом.

Министарка Гојковић навела је да је данас, када се са поносом сећамо наших славних предака и њихове храбрости, солидарности и племенитости, важно да се нагласи да су у тој највећој акцији спасавања савезничких снага иза непријатељских линија у Другом светском рату, од заробљавања, па и сигурне смрти, српски народ и југословенска војска у отаџбини само на Озрену, са импровизованог аеродрома спасили око 60 америчких пилота.

"У част свим овим изузетним јунацима, њихова храброст и пожртвованост не сме никада више бити жртва нашег заборава. Зато је важно да станемо на пут свим покушајима да се ова операција маргинализује и њени резултати умање", рекла је министарка Гојковић.

Наглашавајући да је као министар културе Републике Србије посебно поносна што је ова несвакидашња и аутентична прича о жртвовању и пријатељству добила свој уметнички израз кроз филм "Хероји Халијарда", који ће ускоро бити премијерно приказан, министарка Гојковић указала је да овај блистави чин хуманости усред ратног вихора, потврђује да је српски народ и у најтежим тренуцима увек био и остао веран слободарским принципима.

Извор: Танјуг