Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ГЕОПОЛИТИЧКИ ДИСКУРС УТИЦАО НА ИЗВЕШТАЈ ЕК

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић сусрела се у Београду са Волфом Кругом, директором минхенског Института за европски транснационални дијалог Фондације Ханс Зајдел, с којим је разговарала о европској интеграцији Србије, билатералној сарадњи Србије и Немачке, као и наставку успешне сарадње Министарства и Фондације.

Јоксимовић је захвалила саговорнику на експертској подршци коју институције Владе Србије добијају од ове организације у припреми за спровођење реформи кључних за приступање Србије и ЕУ.

"Сарадња са Фондацијом Ханс Зајдел доприноси нашој спремности да спроводимо све оне политике које су нам важне за достизање мерила из приступног процеса“, рекла је Јоксимовић и нагласила да чланство Србије у ЕУ остаје најважнији спољнополитички приоритет и витални интерес наше земље.

Јоксимовић је упознала саговорника и са елементима јуче објављеног Извештаја Европске комисије о Србији за 2022.годину, који је нотирао помаке у владавини права, економији, у кластерима који се односе на конкуренцију и инклузивни раст, Зелену агенду и одрживу повезаност, као и да је у Извештају наведено да иницијатива Отворени Балкан користан корак ка развоју заједничког тржишта у региону.

Такође, указала је и да је предоминантни тренд геополитички дискурс и геополитички угао гледања узрокован ратом у Украјини, утицао на садржај документа у погледу захтева који се пред Србију стављају када је реч о усклађивању са Заједничком спољном и безбедносном политиком ЕУ.

Нагласила је да су темељи наше политике поштовање принципа међународног права о територијалном интегритету и суверенитету, као и сви они усвојени у Преговарачком оквиру Србије и ЕУ.