Вести

ЈОКСИМОВИЋ: НОВИ ПРОГРАМ ЈАЧА НАШУ САРАДЊУ СА МАЂАРСКОМ

Министар за европске интеграције и национални ИПА координатор Јадранкa Јоксимовић поручила је да je отварање новог Програма прекограничне сарадње Мађарска – Србија значајан корак у наставку спровођења активности и конкретних пројеката који доприносе развоју ове пограничне регије, али и шире, јачању већ веома добрих билатералних односа наших двеју земаља.

"Нова фаза сарадње, у оквиру финансијске перспективе 2021 – 2027, допринеће наставку друштвено – економског развоја у пограничној регији Србије и Мађарска. Европска унија oпределила је 63,5 милиона евра ИПА средстава за овај период, што, уз национално суфинансирање, износи укупно више од 74,6 милиона евра издвојених за прекограничну сарадњу Србије и Мађарске. Уз пажљиву селекцију приоритета, министарство које водим, као националне тело задужено за координацију свих програма прекограничне и транснационале сарадње који се код нас спроводе, уз подршку наших колега из Управљачког тела мађарског Министарства спољних послова и трговине договорено је да се у овој фази финансирају пројекти који ће допринети зеленијим регионима, унапређењу људских и културних вредности и прекограничној институционалној и цивилној сарадњи. У наредном периоду очекујемо отварање и Првог позива за подношење предлога пројеката у оквиру овог Програма“, рекла је Јоксимовић.

Прекогранична сарадња са Мађарском један је од најуспешнијих програма за коју је у претходној перспективи 2014-2020. издвојено више од 65 милиона евра, највећим делом финансираних из ЕУ средстава, за пројекте који су допринели развоју локалних заједница у многим важним областима, од управљања водама и спречавањима ризицима, саобраћаја, унапређења конкурентности малих и средњих предузећа, културног наслеђа и туризма и у другим важним областима. Јоксимовић је подсетила да је недавно отворен и нови програм и Први позив за подношење предлога пројеката и у оквиру Програма прекограничне сарадње Румунија – Србија, 2021-2027. и позвала грађане да пријаве своје пројектне идеје и за овај Позив.

"Све информације о програмима прекограничне и транснационалне сарадње, о новим позивима и друге објаве у вези са овом облашћу можете да нађете и на сајту нашег министарства или да се директно обратите мојим колегама за подршку. Очекујем велики број квалитетних пријава и предлога и за овај и за све друге нове позиве који нас очекују, посебно јер многи корисници веома успешно, од 2004, активно учествују у прекограничној сарадњи и имају значајног искуства у припреми европских пројеката“, рекла је Јоксимовић.

Од почетка спровођења програма прекограничне сарадње у Србији степен искоришћености финансијских средстава која су нам била на располагању износи више од 90 одсто, од укупно опредељених 400 милиона евра из фондова Европска уније, уз национално суфинансирање. На овај начин, у нашој земљи до сада је спроведено више од 1000 пројеката, који заједнички доприносе већем запошљавању грађана, бољој социјалној и здравственој заштити, одрживом туризму, заштити животне средине, подршци младима и унапређењу економске конкурентности малих и средњих предузећа, промовисању одрживог транспорта и унапређењу јавне инфраструктуре, итд.

Посебно, Јоксимовић је нагласила да је прекогранична сарадња као инструмент Европске уније за подршку локалним заједницама свакако један од најбољих конкретних примера на који се манифестују европске вредности – солидарност, подршка, заједничко залагање, превазилажење криза и спровођење активности које доприносе развоју локалних заједница и коначно, друштва, у целини.

"За грађане Србије, учешће у овим програмима не мери се само у новцу - корисници имају прилику да кроз пројекте које спроводе са својим суседима реше заједничке проблеме и подстакну друштвени и економски развој својих средина“, закључила је Јоксимовић.