Вести

ЈОКСИМОВИЋ: ОД САД 19,5 МИЛИОНА ДОЛАРА БЕСПОВРАТНЕ ПОМОЋИ

Министар за европске интеграције Јадранка Јоксимовић потписала је амандмане којима се Србији обезбеђује 19,5 милиона долара бесповратне помоћи са америчким амбасадором у Београду Кристофером Хилом и в.д. директором мисије Америчке агенције за међународни развој (УСАИД) Денијем Робертсоном.

Реч је о амандманима 16 и 18, од којих се први односи на функционисања јавне управе док ће средства додељена по другом амандману бити искоришћена за конкурентнију тржишну економију.

Како је после потписивања амандмана изјавила Јоксимовић ради се о делу помоћи од укупно 105 милиона долара, колики је планирани пакет помоћи УСАИД-а Србији до децембра.

Јоксимовић је изразила задовољство што се у редовним временским размацима обнавља стратешки уговор који Србија има са УСАИД-ом.

"Ова агенција је дуги низ година присутна у Србији и она стратешки и финансијски помаже у свим реформама које су важне за наш европски пут и тако се САД појављују као значајна подршка Србији на европском путу", рекла је Јоксимовић.

Амбасадор САД у Београду Кристофер Хил нагласио је да је циљ сарадње са УСАИД-ом да Србија буде успешна и да оствари своје циљеве, а то значи да има јаку привреду, јаке институције, добре односе са суседима, поготово сада када се суочавамо са бројним изазовима.